logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Toeslagen bij co-ouderschap: wat krijg je en hoe werkt het?

Bij co-ouderschap ontstaan er verschillende financiële aspecten die van invloed zijn op de toeslagen die ouders ontvangen. Co-ouderschap houdt in dat ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen min of meer gelijk verdelen. Dit heeft gevolgen voor verschillende toeslagen, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag, de huurtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. In dit artikel worden deze toeslagen nader toegelicht, inclusief hoe ze worden berekend, wie er recht op heeft en wat de gevolgen zijn van co-ouderschap.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een situatie waarin ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen min of meer gelijk verdelen. Volgens de Belastingdienst is er sprake van co-ouderschap als een kind tenminste drie dagen per week bij één ouder is en drie dagen bij de andere ouder. Ook is een wisselende verdeling, zoals een week bij de ene ouder en een week bij de andere, toegestaan. Daarnaast telt ook de vakantietijd mee bij de bepaling van co-ouderschap. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en deze vastleggen in een ouderschapsplan. Dit voorkomt fouten en terugvorderingen.

Kinderbijslag bij co-ouderschap

De kinderbijslag is geen toeslag, maar een vaste bijdrage die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan ouders uitbetaalt. Bij co-ouderschap moet worden afgesproken wie de kinderbijslag ontvangt. De SVB kan dit ook zelf verdelen over twee ouders, wat voordelen kan opleveren. Als er geen afspraak is gemaakt, dan krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag. De kinderbijslag is niet afhankelijk van het inkomen, maar wel van de verdeling van de zorg. Als een kind bij een ouder ingeschreven is, dan heeft die ouder recht op de kinderbijslag. Bij co-ouderschap kan de kinderbijslag dus ook verdeeld worden over de ouders, mits er afspraken zijn.

Kindgebonden budget bij co-ouderschap

Het kindgebonden budget (KGB) is een toeslag die de Belastingdienst aan ouders uitbetaalt. Bij co-ouderschap moet worden bepaald wie het kindgebonden budget ontvangt. Dit hangt af van het adres waarop het kind is ingeschreven. Als het kind bij de ene ouder is ingeschreven, dan krijgt die ouder het kindgebonden budget. De andere ouder krijgt niets, ook al zorgt hij of zij voor de helft van de tijd. De Belastingdienst kijkt naar het adres waarop het kind staat ingeschreven. Daarom is het belangrijk dat ouders afspraken maken over de inschrijving van het kind en deze vastleggen in een ouderschapsplan.

Kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap

De kinderopvangtoeslag is een toeslag die ouders kunnen ontvangen voor de opvanguren die ze zelf betalen. Bij co-ouderschap kunnen zowel ouders deze toeslag ontvangen, mits ze de juiste voorwaarden voldoen. De Belastingdienst kijkt naar het adres waarop het kind staat ingeschreven. Als het kind bij de ene ouder is ingeschreven, dan kan die ouder de kinderopvangtoeslag ontvangen. De andere ouder kan ook een deel van de toeslag ontvangen, mits ze de juiste voorwaarden voldoen. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de opvanguren en deze vastleggen in een ouderschapsplan.

Huurtoeslag bij co-ouderschap

De huurtoeslag is een toeslag die ouders kunnen ontvangen voor de huur van hun woning. Bij co-ouderschap kan de huurtoeslag hoger zijn, omdat een kind bij co-ouderschap mede-bewoner is. Het is niet relevant waar het kind is ingeschreven. De huurtoeslag wordt berekend op basis van het inkomen van de ouder en het aantal kinderen in het huishouden. Bij co-ouderschap kunnen zowel ouders de huurtoeslag ontvangen, mits ze de juiste voorwaarden voldoen. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de huur en deze vastleggen in een ouderschapsplan.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co-ouderschap

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die ouders kunnen ontvangen als ze werken en een kind jonger dan 12 jaar hebben. Bij co-ouderschap kunnen zowel ouders deze korting ontvangen, mits ze aan de juiste voorwaarden voldoen. De korting hangt af van het inkomen van de ouder. Als de ouder het minste verdient, krijgt hij of zij de combinatiekorting. Bij co-ouderschap moet het kind minstens drie dagen per week bij de ouder zijn. Dit moet worden aangevraagd via de belastingaangifte. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de inkomens en deze vastleggen in een ouderschapsplan.

Belastingvoordelen bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap kunnen ouders verschillende belastingvoordelen ontvangen. Dit zijn onder andere de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag. Deze voordelen zijn afhankelijk van de verdeling van de zorg en het inkomen van de ouders. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en deze vastleggen in een ouderschapsplan. Daarnaast moet worden gekeken naar de invloed van co-ouderschap op de belastingen en toeslagen.

Belangrijke afspraken bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap zijn er verschillende belangrijke afspraken die ouders moeten maken. Dit zijn onder andere de verdeling van de zorg, de verdeling van de kosten, de inschrijving van het kind en de toekenning van de toeslagen. Het is belangrijk dat ouders deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan. Dit voorkomt fouten en terugvorderingen. Daarnaast moet worden gekeken naar de invloed van co-ouderschap op de belastingen en toeslagen.

Conclusie

Bij co-ouderschap ontstaan er verschillende financiële aspecten die van invloed zijn op de toeslagen die ouders ontvangen. De belangrijkste toeslagen zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag, de huurtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Bij co-ouderschap moet worden afgesproken wie de toeslagen ontvangt. Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en deze vastleggen in een ouderschapsplan. Daarnaast moet worden gekeken naar de invloed van co-ouderschap op de belastingen en toeslagen.

Bronnen

  1. Rondom co-ouderschap en toeslagen
  2. Toeslagen veranderen na een scheiding
  3. Kinderbijslag en kindgebonden budget
  4. Co-ouderschap en toeslagen: wie krijgt wat?
  5. Kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap
  6. Belastingvoordelen bij co-ouderschap
  7. Co-ouderschap en toeslagen
  8. Wij gaan uit elkaar - wat moet ik regelen voor mijn toeslag?
  9. Toeslagen bij co-ouderschap
  10. Toeslagen co-ouderschap
  11. Co-ouderschap en de gevolgen voor uw belastingen en toeslagen
  12. Belastingzaken co-ouderschap
  13. Scheiden met goede afspraken
  14. Kinderbijslag en co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven