logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wanneer co-ouderschap werkt en wanneer niet

Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderlijk gezag na een scheiding, waarbij de ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkwaardig delen. Het is geen wettelijke verplichting, maar een overeengekomen regeling die vooral gericht is op het belang van het kind. In dit artikel worden de voorwaarden besproken waaronder co-ouderschap werkt, de voordelen en nadelen, en wanneer het niet de juiste oplossing is. De informatie is gebaseerd op de opgeleverde bronnen en geeft een overzicht van de praktische toepassing, rechtsgevolgen en de rol van de rechter bij het bepalen van de juiste omgangsregeling.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat gescheiden ouders de zorg voor hun kinderen min of meer gelijk verdelen. Gelijk betekent dan vooral gelijk in tijd. Kinderen wonen de helft van de tijd bij ene ouder, de andere helft bij de andere ouder. Bij co-ouderschap delen ouders zowel de verantwoordelijkheden als de rechten inzake de opvoeding van hun kind. Dit betekent dat zowel de moeder als de vader een rol spelen bij het bepalen van belangrijke beslissingen, zoals onderwijskeuze, gezondheidszorg en andere aspecten van het kinderleven. De term co-ouderschap komt in de wet niet voor, maar sinds 2009 staat in de wet dat een kind na een scheiding recht houdt op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders.

Co-ouderschap is een vorm van gezamenlijk opvoeden waarbij ouders samen beslissingen nemen over de zorg en opvoeding van hun kinderen. Het is geen wettelijke verplichting, maar een overeengekomen regeling tussen ouders. De Belastingdienst hanteert een eigen definitie bij co-ouderschap. Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je regeling co-ouderschap noemt of wat jij verstaat onder het co-ouderschap. Het is wel goed om te weten wat volgens de Belastingdienst wordt verstaan onder een co-ouderschapsregeling, want die beoordeelt of je recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan jij mogelijk als co-ouder ook krijgen als jullie kind niet op jouw adres staat ingeschreven. Volgens de Belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner. Dan ben je volgens de Belastingdienst ook co-ouder. De Belastingdienst stelt dus een vrijwel 50-50 regeling als eis.

Wanneer werkt co-ouderschap?

Co-ouderschap werkt het beste wanneer de ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren, samen te werken en de nodige afspraken te maken. De 6 voordelen van co-ouderschap zijn onder andere:

  • Kinderen blijven in nauw contact met hun ouders. Dit helpt om zich emotioneel gesteund en veilig te voelen.
  • Kinderen hoeven niet te kiezen en komen dus minder snel in loyaliteitsconflict.
  • Het helpt de financiële lasten te verdelen tussen beide ouders. Hierdoor is de kans op financiële zorgen (spanning) kleiner. Dit vergroot de stabiliteit voor de kinderen.
  • Beide ouders dragen gelijkwaardig bij aan de opvoeding. Hierdoor profiteert het kind van de vaardigheden en kennis van hun opvoeders.
  • De zorgtaken worden ongeveer gelijk verdeeld; beide ouders blijven optimaal betrokken.
  • Gescheiden ouders hebben ook tijd voor hun carrière en persoonlijke vrijheid.

Co-ouderschap werkt ook wanneer de kinderen zich snel kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Als jullie voor de scheiding de zorg- en opvoedingstaken ongeveer gelijk verdeelden, dan lijkt co-ouderschap een ideale vorm. Kinderen wennen het snelst aan de nieuwe situatie als hun dagelijkse leven na de scheiding zo min mogelijk verandert.

Wanneer werkt co-ouderschap niet?

Co-ouderschap werkt niet wanneer de ouders niet in staat zijn om met elkaar te communiceren of wanneer de situatie te gespannen is. Als dit niet lukt, kan het zijn dat het co-ouderschap niet werkt, en dat er een andere omgangsregeling moet worden vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de ouders niet in staat zijn om met elkaar te communiceren of als de situatie te gespannen is.

Er zijn ook situaties waarin co-ouderschap niet het beste is. Bijvoorbeeld als de ouders te ver van elkaar wonen, of als de kinderen te jong zijn om zich aan te passen aan het wisselen van huis. Ook kan het voorkomen dat de kinderen zich gespleten voelen tussen beide huishoudens en moeite hebben zich aan te passen aan de verschillende routines en regels in elk huishouden.

Voordelen en nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen zijn onder andere:

  • Gedeelde verantwoordelijkheid
  • Meer tijd voor jezelf
  • Geen gedwongen keuzes

De nadelen zijn onder andere:

  • Veel communicatie
  • Beperkte woningkeuze
  • Financieel nadelig

Een van de grootste voordelen van co-ouderschap is dat jullie de verantwoordelijkheid voor jullie kinderen samen delen. Hierdoor komt niet de volledige zorg op jouw schouders (of die van je partner), wat je leven een stuk gemakkelijker kan maken. De ene ouder helpt op woensdag met het maken van hun huiswerk, terwijl de andere ouder op zaterdag langs het sportveld staat.

Een ander voordeel is dat je meer tijd voor jezelf krijgt. Wanneer jouw kinderen bij je partner zijn, heb jij de kans om op te laden. Je kunt even zorgeloos je eigen ding doen, zonder de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit is het perfect moment om nieuwe hobby’s uit te proberen of gewoon lekker uitgebreid te douchen in een leeg huis, zonder voortdurend ‘mama’ te horen.

Echter, het grootste nadeel van co-ouderschap is dat jij en je ex-partner relatief veel met elkaar moeten communiceren. Jullie maken natuurlijk zelf duidelijke afspraken over waar, wanneer en hoe deze communicatie plaatsvindt. Is het contact tussen jullie goed en willen jullie graag op de hoogte blijven van alles wat er in het leven van de kinderen speelt? Dan zullen jullie waarschijnlijk vaak via appjes en telefoontjes met elkaar overleggen. Maar als jullie wat afstandelijker zijn, kan een e-mail met de belangrijkste punten ook voldoende zijn.

Wat is het verschil tussen co-ouderschap en een andere omgangsregeling?

Co-ouderschap is een vorm van gezamenlijk opvoeden waarbij ouders samen beslissingen nemen over de zorg en opvoeding van hun kinderen. Het is geen wettelijke verplichting, maar een overeengekomen regeling tussen ouders. Er hoort altijd een omgangsregeling te zijn. Het is alleen de vraag in welke mate de zorg en omgang gelijk is. Bij co-ouderschap is het gelijk verdeeld. Er moet wel sprake zijn van een goede planning, communicatie, geen grote afstand tussen jullie huizen en dat jullie kind de gelijke verdeling prettig vindt. Is van een van deze vier geen sprake? Dan is co-ouderschap niet het beste voor jullie.

Kun je zelf kiezen voor een regeling, zoals co-ouderschap? Als je verplicht bent om een ouderschapsplan op te stellen, ben je ook verplicht om een regeling vast te stellen en daar afspraken over te maken. In het ouderschapsplan geven jullie aan hoe jullie de verdeling van de zorg voor en de opvoeding en omgang van jullie kind(eren) willen regelen. Maar mag je dan ook zelf kiezen wélke regeling je vastlegt? Hieronder maken we onderscheid tussen het kiezen van een regeling met gezamenlijk gezag en het kiezen bij eenhoofdig gezag.

Wat zijn de kenmerken van co-ouderschap?

Co-ouderschap is een relatief nieuw fenomeen. Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten ervan. Die onderzoeken laten verschillende uitkomsten zien, zoals meestal wanneer we proberen een complexe werkelijkheid te meten. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat het met kinderen die opgroeien in co-oudergezinnen, beter gaat dan met kinderen die een andere regeling hebben. Maar uit andere onderzoeken blijkt weer dat juist kinderen met co-ouders soms meer problemen ervaren dan andere kinderen, omdat ze meer worden geconfronteerd met de meningsverschillen tussen hun ouders.

Over twee dingen is iedereen het wel eens. Kinderen zijn gebaat bij regelmatig contact met beide ouders; tegelijkertijd is het voor kinderen erg belastend wanneer hun ouders veel conflicten hebben. De vraag is dan wat in de praktijk het zwaarst moet wegen. Het voordeel van (even)veel tijd doorbrengen met beide ouders of zorgen dat een kind zo min mogelijk met ruziënde ouders wordt geconfronteerd? Het verstandige antwoord luidt ongetwijfeld: dat hangt af van de situatie. Een zorgverdeling blijft altijd maatwerk en is afhankelijk van veel factoren: karakters, persoonlijke leefomstandigheden, gezinssystemen enzovoort.

Wat zijn de gevolgen van co-ouderschap voor de ouders?

Co-ouderschap heeft ook gevolgen voor de ouders. Het is belangrijk dat de ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren en samen te werken. Bij co-ouderschap delen ouders zowel de verantwoordelijkheden als de rechten inzake de opvoeding van hun kind. Dit betekent dat zowel de moeder als de vader een rol spelen bij het bepalen van belangrijke beslissingen, zoals onderwijskeuze, gezondheidszorg en andere aspecten van het kinderleven.

De Belastingdienst hanteert een eigen definitie bij co-ouderschap. Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je regeling co-ouderschap noemt of wat jij verstaat onder het co-ouderschap. Het is wel goed om te weten wat volgens de Belastingdienst wordt verstaan onder een co-ouderschapsregeling, want die beoordeelt of je recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan jij mogelijk als co-ouder ook krijgen als jullie kind niet op jouw adres staat ingeschreven. Volgens de Belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner. Dan ben je volgens de Belastingdienst ook co-ouder. De Belastingdienst stelt dus een vrijwel 50-50 regeling als eis.

Wat zijn de gevolgen van co-ouderschap voor de kinderen?

Co-ouderschap heeft ook gevolgen voor de kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen in staat zijn om met beide ouders om te gaan en dat ze geen last hebben van de spanningen tussen de ouders. Kinderen zijn gebaat bij regelmatig contact met beide ouders; tegelijkertijd is het voor kinderen erg belastend wanneer hun ouders veel conflicten hebben. De vraag is dan wat in de praktijk het zwaarst moet wegen. Het voordeel van (even)veel tijd doorbrengen met beide ouders of zorgen dat een kind zo min mogelijk met ruziënde ouders wordt geconfronteerd? Het verstandige antwoord luidt ongetwijfeld: dat hangt af van de situatie.

Kinderen kunnen zich gespleten voelen tussen beide huishoudens en moeite hebben zich aan te passen aan de verschillende routines en regels in elk huishouden. Ook kan het voorkomen dat de kinderen zich gespleten voelen tussen beide huishoudens en moeite hebben zich aan te passen aan de verschillende routines en regels in elk huishouden.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft verschillende voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat jullie de verantwoordelijkheid voor jullie kinderen samen delen. Hierdoor komt niet de volledige zorg op jouw schouders (of die van je partner), wat je leven een stuk gemakkelijker kan maken. De ene ouder helpt op woensdag met het maken van hun huiswerk, terwijl de andere ouder op zaterdag langs het sportveld staat.

Een ander voordeel is dat je meer tijd voor jezelf krijgt. Wanneer jouw kinderen bij je partner zijn, heb jij de kans om op te laden. Je kunt even zorgeloos je eigen ding doen, zonder de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit is het perfect moment om nieuwe hobby’s uit te proberen of gewoon lekker uitgebreid te douchen in een leeg huis, zonder voortdurend ‘mama’ te horen.

Een derde voordeel is dat de kinderen geen moeilijke of gedwongen keuzes hoeven te maken. Ze kunnen immers beiden evenveel tijd doorbrengen met hun ouders. Hierdoor hoeven ze geen moeilijke of gedwongen keuzes te maken, wat helpt om schuldgevoelens en conflicten te voorkomen.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is dat jij en je ex-partner relatief veel met elkaar moeten communiceren. Jullie maken natuurlijk zelf duidelijke afspraken over waar, wanneer en hoe deze communicatie plaatsvindt. Is het contact tussen jullie goed en willen jullie graag op de hoogte blijven van alles wat er in het leven van de kinderen speelt? Dan zullen jullie waarschijnlijk vaak via appjes en telefoontjes met elkaar overleggen. Maar als jullie wat afstandelijker zijn, kan een e-mail met de belangrijkste punten ook voldoende zijn.

Een ander nadeel is dat je beperkte woningkeuze hebt. Om het leven van je kinderen zo soepel mogelijk te maken, is het handig als jij en je ex in de buurt van elkaar wonen. Zo kunnen ze gemakkelijk naar dezelfde school blijven gaan, bij hun sportvereniging blijven en vrienden blijven zien zonder lange reistijden. Maar eerlijk is eerlijk, dat kan best een uitdaging zijn. Je komt je ex misschien regelmatig tegen in de supermarkt, en het kan ook nog eens een hele opgave zijn om in deze huizenmarkt een fijne plek in de buurt te vinden.

Een derde nadeel is dat het financieel nadelig kan zijn. De kosten kunnen oplopen door dubbele aanschaf van kleding/spullen voor beide huishoudens. Ook kan het zijn dat de ouders naar rato van hun draagkracht bijdrragen in de kosten van de kinderen.

Conclusie

Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderlijk gezag na een scheiding, waarbij de ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkwaardig delen. Het is geen wettelijke verplichting, maar een overeengekomen regeling tussen ouders. Co-ouderschap werkt het beste wanneer de ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren, samen te werken en de nodige afspraken te maken. De voordelen zijn onder andere gedeelde verantwoordelijkheid, meer tijd voor jezelf en geen gedwongen keuzes. De nadelen zijn veel communicatie, beperkte woningkeuze en financieel nadelig. De keuze voor co-ouderschap hangt af van de situatie van de ouders en het welzijn van de kinderen.

Bronnen

  1. Wat is co-ouderschap?
  2. Co-ouderschap: alle voor- en nadelen op een rij
  3. Co-ouderschap
  4. Co-ouderschap: wat betekent het en wanneer kan het worden geweigerd
  5. Co-ouderschap
  6. Co-ouderschap of omgangsregeling
  7. Welke vormen van ouderschap zijn er?
  8. Regels co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven