Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Het co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderlijk gezag die na een scheiding wordt aangewend om de zorg, opvoeding en verzorging van het kind te delen tussen beide ouders. Het is een belangrijk onderdeel van de omgangsregeling, waarbij de kinderen zoveel mogelijk gelijkwaardig worden behandeld. Hoewel het co-ouderschap veel voordelen biedt, zoals een gelijke betrokkenheid van beide ouders en een betere ontwikkeling van het kind, kan het in bepaalde situaties niet meer vol te houden zijn. In dat geval is het belangrijk om te weten wanneer en hoe het co-ouderschap kan worden beëindigd.
Er zijn verschillende situaties waarin het co-ouderschap kan worden beëindigd. De belangrijkste redenen zijn:
Een veelvoorkomende reden is dat een van de ouders de afspraken niet naleeft. Als er geen overleg is en er voortdurend ruzie ontstaat over gemaakte afspraken, kan dit een negatieve invloed hebben op de kinderen. Ook als de kinderen zelf aangeven problemen te ervaren met de regeling, kan dit een reden zijn om deze te herzien. Het is belangrijk dat het beëindigen van het co-ouderschap niet uit boosheid of wraakgevoelens gebeurt, maar vanuit een oprechte zorg voor de kinderen.
Verhuizing kan ook een reden zijn om het co-ouderschap te beëindigen. Verhuizen zonder toestemming van de andere ouder is niet toegestaan, omdat dit de omgang met de andere ouder kan bemoeilijken. In dergelijke gevallen kan de rechter om vervangende toestemming worden gevraagd. De rechter zal hierbij de belangen van het kind voorop stellen, maar ook rekening houden met de reden van de verhuizing.
De wensen van het kind zijn van groot belang bij de beslissing om het co-ouderschap te beëindigen. Vooral oudere kinderen, zoals een 14-jarige, kunnen een duidelijke mening hebben over waar ze willen wonen en met welke ouder ze zich het prettigst voelen. Het is belangrijk om deze wensen serieus te nemen en te onderzoeken wat de redenen achter deze wensen zijn. Soms kan het helpen om een coach of buddy in te schakelen om het kind te ondersteunen bij het verwerken van de scheiding en het uiten van zijn of haar gevoelens. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de wens van het kind niet altijd doorslaggevend is. De rechter zal altijd de belangen van het kind voorop stellen en een beslissing nemen die het beste is voor de ontwikkeling en het welzijn van het kind.
Het co-ouderschap kan ook worden beëindigd als de kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken, op zichzelf gaan wonen, of expliciet aangeven geen co-ouderschap meer te willen. Ook als ouders weer samenwonen, of bij overlijden van een ouder, kan het co-ouderschap worden beëindigd.
In sommige gevallen is het co-ouderschap niet vol te houden. Als uw ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt bijvoorbeeld, of als er zoveel conflicten zijn dat de situatie onhoudbaar wordt, kan het co-ouderschap beëindigd worden. Ook de kinderen zelf kunnen problemen hebben met het co-ouderschap. Het is belangrijk nooit zomaar vanuit emotie het co-ouderschap te beëindigen, maar altijd rekening te houden met de belangen van de kinderen.
Het beëindigen van het co-ouderschap kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om te beseffen dat het beëindigen van het co-ouderschap vaak financiële gevolgen heeft. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan er kinderalimentatie betaald moeten worden, en kunnen er gevolgen zijn voor de hoogte van de partneralimentatie. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de financiële aspecten voordat je een beslissing neemt.
Het meest ideale is dat ouders in overleg kunnen komen met de andere ouder. In overleg kunnen ouders een nieuwe regeling treffen, bijvoorbeeld een omgangsregeling waarbij de kinderen voornamelijk bij één ouder wonen en de andere ouder omgangsrecht heeft. Via de rechter kan een ouder een verzoek indienen om de co-ouderschapsregeling te wijzigen of te beëindigen. De rechter kan dan een beslissing nemen op basis van de argumenten van beide ouders en de belangen van het kind.
Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, kan het nodig zijn om de rechter in te schakelen. De rechter zal dan een beslissing nemen op basis van de specifieke omstandigheden van de zaak, waarbij de belangen van het kind voorop staan. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen en een ouder het eenhoofdig gezag te geven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van ernstige conflicten tussen de ouders, waardoor het kind in de knel komt, of als een van de ouders verslaafd is.
Als het niet lukt om onderlinge afspraken te maken, ook niet met behulp van mediation of bemiddeling, komt de rechter er aan te pas. In dat geval kiezen de beide ouders een eigen advocaat. De rechter legt de besluiten over de nieuwe regeling vast in een beschikking. Houd hierbij wel rekening met kosten van enkele honderden tot duizenden euro’s. Een mediator kan je helpen bij het opstellen van nieuwe afspraken. Ook past de mediator het ouderschapsplan voor je aan. Je hoeft dan zelf niet meer langs de rechter.
Het beëindigen van het co-ouderschap heeft gevolgen voor de omgang met je kind(eren) en de omgang van je kind(eren) met de andere ouder. Het klinkt erg makkelijk om co-ouderschap te weigeren, maar realiseer je wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Als jullie gaan scheiden maken jullie afspraken in het ouderschapsplan en kunnen jullie overleggen welke omgangsregeling het beste bij het belang van jullie kind(eren) past. Als daaruit blijkt dat co-ouderschap niet prettig is voor je kind(eren), dan kun je beter niet kiezen voor co-ouderschap.
De beëindiging van het co-ouderschap zal waarschijnlijk ook financiële gevolgen hebben. Afhankelijk van jullie persoonlijke situatie, zal er kinderalimentatie betaald moeten worden. Bovendien zouden er gevolgen kunnen zijn voor de hoogte van de partneralimentatie. De combinatiekorting komt bijvoorbeeld te vervallen. Bekijk daarom altijd of er een nieuwe alimentatieberekening gedaan moet worden.
Het beëindigen van het co-ouderschap kan ook emotionele gevolgen hebben voor de kinderen. Het is belangrijk om te beseffen dat het beëindigen van het co-ouderschap vaak een ingrijpende beslissing is die gevolgen kan hebben voor alle betrokkenen. Het is daarom raadzaam om de beslissing zorgvuldig te overwegen en om de communicatie met de andere ouder te blijven onderhouden, ook al is dat niet altijd gemakkelijk.
Het co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderlijk gezag die na een scheiding wordt aangewend om de zorg, opvoeding en verzorging van het kind te delen tussen beide ouders. Hoewel het co-ouderschap veel voordelen biedt, kan het in bepaalde situaties niet meer vol te houden zijn. In dat geval is het belangrijk om te weten wanneer en hoe het co-ouderschap kan worden beëindigd. Het beëindigen van het co-ouderschap kan op verschillende manieren, zoals in overleg met de andere ouder, via de rechter, of met hulp van een mediator. Het is belangrijk om te beseffen dat het beëindigen van het co-ouderschap vaak financiële en emotionele gevolgen heeft.
Het co-ouderschap is een belangrijk onderdeel van de omgangsregeling, waarbij de kinderen zoveel mogelijk gelijkwaardig worden behandeld. Hoewel het co-ouderschap veel voordelen biedt, kan het in bepaalde situaties niet meer vol te houden zijn. In dat geval is het belangrijk om te weten wanneer en hoe het co-ouderschap kan worden beëindigd. Het beëindigen van het co-ouderschap kan op verschillende manieren, zoals in overleg met de andere ouder, via de rechter, of met hulp van een mediator. Het is belangrijk om te beseffen dat het beëindigen van het co-ouderschap vaak financiële en emotionele gevolgen heeft.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet