logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Waar worden de kinderen ingeschreven bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap is de vraag waar de kinderen officieel ingeschreven moeten worden een belangrijk onderdeel van de overeenkomst tussen ouders. Het is belangrijk dat ouders hierover een overleg hebben en afspraken maken die in het belang van het kind zijn. In Nederland is het wettelijk verplicht om ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor kinderen betekent dit dat zij slechts op één adres geregistreerd kunnen staan, ook in situaties van co-ouderschap. Het is niet mogelijk om een kind op twee verschillende adressen officieel in te schrijven. Dit is vastgelegd in de wetgeving omtrent de BRP. Ouders moeten bij co-ouderschap dus samen beslissen waar de hoofdverblijfplaats van het kind zal zijn.

De keuze voor de hoofdverblijfplaats is vaak een onderdeel van het ouderschapsplan dat opgesteld wordt tijdens de scheiding. Het is belangrijk dat deze keuze weloverwogen wordt gemaakt, aangezien het gevolgen kan hebben voor zaken als kinderbijslag, alimentatie en belastingaftrek. De Belastingdienst houdt rekening met de situatie van het kind, ongeacht bij welke ouder het kind is ingeschreven. De keuze voor de hoofdverblijfplaats heeft directe invloed op verschillende financiële aspecten, waaronder kinderbijslag, kindgebonden budget (KGB) en eventuele huurtoeslag.

De ouder waar het kind staat ingeschreven, heeft in de meeste gevallen recht op heffingskortingen en/of toeslagen. De kinderbijslag wordt in principe betaald aan de ouder bij wie het kind in de Basisregistratie Personen staat ingeschreven. In het geval van co-ouderschap kan de kinderbijslag echter op verzoek aan beide ouders worden uitbetaald. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan de kinderbijslag op verzoek van beide ouders splitsen. Het is mogelijk om onderlinge afspraken te maken over het delen van deze voordelen, zodat beide ouders financieel niet benadeeld worden.

Bij co-ouderschap kunnen ouders ook afspraken maken over de verdeling van de tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt. Hoewel dit geen invloed heeft op de inschrijving, zorgt het wel voor een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden en rechten. De Belastingdienst definieert co-ouderschap als volgt: de ouders wonen gescheiden, de kinderen worden samen opgevoed en verzorgd, en de kinderen verblijven om beurten, ongeveer even vaak, bij beide ouders. Dit betekent dat de kinderen in de praktijk bij beide ouders kunnen wonen, maar officieel op één adres ingeschreven moeten staan.

Het is van groot belang dat bij het maken van deze keuzes de belangen van het kind centraal staan en dat er rekening gehouden wordt met de impact van deze beslissingen op de toekomst van het kind. Ouders dienen samen te werken en eventueel professionele hulp in te schakelen om tot de beste oplossing te komen. Door de juiste stappen te volgen en open te staan voor aanpassingen, kunnen ouders een stabiele en liefdevolle omgeving voor hun kind creëren, ongeacht de uitdagingen die co-ouderschap met zich mee kan brengen.

Bij het bepalen van de hoofdverblijfplaats van een kind in een co-ouderschapssituatie zijn er verschillende belangrijke overwegingen. De belangen van het kind staan altijd voorop. Dit betekent dat de leefsituatie van het kind zo stabiel en ondersteunend mogelijk moet zijn, ongeacht de inschrijving. Goede communicatie tussen de ouders is essentieel om tot een goede regeling te komen. Dit omvat afspraken over de inschrijving, maar ook over de dagelijkse zorg en opvoeding. Flexibiliteit is belangrijk, aangezien de situatie van een gezin kan veranderen en het belangrijk is dat ouders bereid zijn om de afspraken aan te passen als dat in het belang van het kind is.

De keuze voor de hoofdverblijfplaats heeft praktische en financiële implicaties. De ouder bij wie het kind officieel ingeschreven staat, kan in aanmerking komen voor bepaalde toeslagen en regelingen, zoals de kinderbijslag. Echter, bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag, ongeacht waar het kind staat ingeschreven. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt rekening met de co-ouderschapssituatie en kan de kinderbijslag verdelen over beide ouders. Het is mogelijk om onderlinge afspraken te maken over het delen van financiële voordelen, zodat beide ouders financieel niet benadeeld worden.

In sommige gevallen kan het voordelig zijn om het kind bij de ouder met het laagste inkomen in te schrijven, omdat het kindgebonden budget gebaseerd is op het inkomen van de aanvrager. Het is raadzaam om deze keuze zorgvuldig te overwegen, aangezien deze gevolgen kan hebben voor zaken als kinderbijslag, alimentatie en belastingaftrek. De Belastingdienst keert het kindgebonden budget uit. Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.

De kinderbijslag moet worden aangevraagd door degene bij wie de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben en dus staan ingeschreven. Maar wat nu als de kinderen bij beide ouders wonen in een co-ouderschap? In dat geval kunt u samen bepalen wie de aanvrager is en de kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over twee ouders. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit kan. U moet dit schriftelijk aanvragen bij de SVB, waarbij u ook kunt aangeven hoe het bedrag verdeeld moet worden.

Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven. Heeft u bijvoorbeeld twee kinderen, dan kunt u ervoor kiezen om het ene kind op het adres van de ene ouder in te schrijven en het andere kind op het adres van de andere ouder. Kiest u ervoor om alle kinderen op hetzelfde adres in te schrijven, dan kunt u de SVB vragen om de kinderbijslag te verdelen.

De ouder waar het kind staat ingeschreven, heeft in de meeste gevallen recht op heffingskortingen en/of toeslagen. Uit de Wet Basisregistratie Personen volgt dat een kind echter maar op één adres in de basisadministratie kan worden ingeschreven. De vraag rijst dan welke ouder recht heeft op financiële en fiscale tegemoetkomingen in verband met de kinderen in het geval van co-ouderschap waarbij een kind feitelijk tot twee huishoudens behoort. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de meest relevante voorzieningen in het kader van scheidingen: Kinderbijslag (Sociale Verzekeringsbank). De kinderbijslag wordt in beginsel betaald aan de ouder bij wie het kind in de Basisregistratie Personen staat ingeschreven. In het geval van co-ouderschap kan de kinderbijslag echter op verzoek aan beide ouders worden uitbetaald. De regeling ten aanzien van de kinderen dient dan wel te voldoen aan co-ouderschap. Het SVB definieert co-ouderschap als volgt: – de ouders wonen gescheiden – de kinderen worden samen opgevoed en verzorgd – de kinderen verblijven om beurten, ongeveer even vaak, bij beide ouders.

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt. Hoewel dit geen invloed heeft op de inschrijving, zorgt het wel voor een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden en rechten. De Belastingdienst definieert co-ouderschap als volgt: het kind/de kinderen staat/staan op het woonadres van de andere ouder ingeschreven en woon/tussen doorgaans tenminste 3 hele dagen (3 keer 24 uur) per week in elk van de huishoudens óf woon/tussen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder. Dit betekent dat de kinderen in de praktijk bij beide ouders kunnen wonen, maar officieel op één adres ingeschreven moeten staan.

Het is van groot belang dat bij het maken van deze keuzes de belangen van het kind centraal staan en dat er rekening gehouden wordt met de impact van deze beslissingen op de toekomst van het kind. Ouders dienen samen te werken en eventueel professionele hulp in te schakelen om tot de beste oplossing te komen. Door de juiste stappen te volgen en open te staan voor aanpassingen, kunnen ouders een stabiele en liefdevolle omgeving voor hun kind creëren, ongeacht de uitdagingen die co-ouderschap met zich mee kan brengen.

Bronnen

  1. kinderopvanglappelein.nl/blog/post/4261/co-ouderschap-welk-adres-voor-uw-kind/
  2. uitelkaar.nl/info-over-scheiden/wat-is-co-ouderschap
  3. allesoverscheiding.nl/kinderen/co-ouderschap-regelen/
  4. advocaatzoeken.org/faq-personen-en-familierecht/kun-je-een-kind-op-twee-adressen-ingeschreven-staan/
  5. babyhelp.nl/vraag-en-antwoord/waar-moet-kind-ingeschreven-staan-bij-co-ouderschap
  6. rechtwijzer.nl/uit-elkaar/kinderen/waar-gaan-kinderen-wonen/
  7. kinderopvanglappelein.nl/blog/post/4183/co-ouderschap-adresregistratie-en-financiele-aspecten/
  8. samsamscheiden.nl/co-ouderschap-en-kinderen/
  9. verder-online.nl/geld-bezit/scheiden-verhuizen-en-toeslagen-hoe-zit-het/
  10. babyhelp.nl/vraag-en-antwoord/waar-staat-kind-ingeschreven-bij-co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven