Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
In Nederland groeien steeds meer kinderen op in gezinnen waarin meer dan twee ouders betrokken zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij lesbische koppels, homostellen of heteroseksuele paren die bewust samen een kind opvoeden. De huidige wetgeving beperkt het aantal erkende ouders tot twee, wat leidt tot tal van juridische en morele problemen. De VVD wil dit probleem oplossen door een initiatiefwet te introduceren die meerouderschap wettelijk regelt. Dit artikel bespreekt de stand van zaken rond het meerouderschap, de rol van de VVD, de aanbevelingen van de Staatscommissie Herijking Ouderschap en de verwachtingen voor de toekomst.
De VVD wil dat kinderen in meeroudergezinnen wettelijk erkend worden als zodanig, zodat ze eindelijk de juiste bescherming en rechten krijgen. Dit initiatief is voortgekomen uit het feit dat de huidige wetgeving niet aansluit bij de maatschappelijke werkelijkheid. De Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde al in 2016 dat een meerouderschapswet nodig is, en ook de Raad voor Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming pleiten daarvoor. De VVD wil dit probleem oplossen door een initiatiefwet in te dienen, zodat kinderen en ouders in meeroudergezinnen eindelijk de juiste wettelijke bescherming krijgen.
De VVD wil met een initiatiefwet de situatie van meeroudergezinnen verbeteren. Dit initiatief is geïnspireerd door het werk van de Staatscommissie Herijking Ouderschap, die in 2016 unaniem adviseerde om een meerouderschapswet in te voeren. De VVD stelt dat de huidige wetgeving niet aansluit bij de maatschappelijke werkelijkheid en dat het belang van het kind in het oog moet worden gehouden. In het voorstel van VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wordt aangegeven dat kinderen maximaal vier ouders kunnen hebben, mits dit vooraf is afgesproken en door de rechter wordt bekrachtigd.
De VVD benadruit dat het belang van het kind centraal moet staan bij de wetgeving. De huidige situatie leidt namelijk tot tal van problemen, zoals het feit dat niet-erkende ouders geen toestemming kunnen geven voor medische behandelingen, of dat er sprake is van juridische onzekerheid bij het opvoeden van kinderen in meeroudergezinnen. Door de wettelijke erkenning van meerouderschap kan dit probleem opgelost worden.
De Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde in 2016 unaniem tot invoering van een meerouderschapswet. Dit rapport, genaamd "Kind en ouders in de 21ste eeuw", is een uitgebreid onderzoek dat inzicht geeft in de huidige situatie en de noodzaak van wetgeving. Het rapport stelt dat de huidige wetgeving niet voldoet aan de maatschappelijke realiteit en dat er een wettelijke regeling nodig is voor meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap.
De Staatscommissie adviseerde dat kinderen in meeroudergezinnen de wettelijke bescherming moeten krijgen die ze verdienen. Ze pleiten ook voor een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat de positie van kinderen in dergelijke gezinnen wordt gecorrigeerd. De commissie stelt vast dat de huidige wetgeving leidt tot onzekerheid en dat er een wettelijke regeling nodig is om dit op te lossen.
Hoewel de Staatscommissie Herijking Ouderschap al in 2016 adviseerde voor een meerouderschapswet, heeft het kabinet dit tot op heden nog niet geregeld. Op 10 maart 2023 maakte Staatssecretaris Teun Struycken bekend dat het kabinet geen wettelijke regeling wil invoeren voor meerouderschap, ondanks de positieve adviezen van deskundigen. Dit besluit werd door COC en Meer dan Gewenst als onbegrijpelijk aangemerkt, en ze roepen de Kamer op om actie te ondernemen.
De VVD wil dit probleem oplossen door een initiatiefwet in te dienen. Het voorstel van Ingrid Michon-Derkzen is gericht op het regelen van meerouderschap in het belang van het kind. Het voorstel stelt dat kinderen maximaal vier ouders kunnen hebben, mits dit vooraf is afgesproken en door de rechter wordt bekrachtigd. Daarnaast wordt aangegeven dat het belang van het kind centraal moet staan bij de wettelijke regeling.
De huidige wetgeving leidt tot verschillende problemen voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen. Zo is het voor niet-erkende ouders lastig om toestemming te geven voor medische behandelingen, of bij het bezoeken van ouderavonden op school, het openen van een spaarrekening, op vakantie, bij een schenking of erfenis voor het kind, enzovoort. De wettelijke erkenning van meerouderschap kan dit probleem oplossen.
Bijvoorbeeld bij een heteroseksuele vrouw en een homostel die bewust vanaf de geboorte samen een gezin starten, wil men de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. Maar de huidige wet maakt dat onmogelijk, omdat een kind nu maar maximaal twee ouders mag hebben. Dit leidt tot tal van problemen voor kinderen en hun ouders, waaronder het gebrek aan wettelijke erkenning.
Het voorstel van de VVD is gericht op het regelen van meerouderschap in het belang van het kind. Het voorstel stelt dat kinderen maximaal vier ouders kunnen hebben, mits dit vooraf is afgesproken en door de rechter wordt bekrachtigd. Daarnaast wordt aangegeven dat het belang van het kind centraal moet staan bij de wettelijke regeling.
In het voorstel van Ingrid Michon-Derkzen wordt benadrukt dat de huidige situatie niet voldoet aan de maatschappelijke werkelijkheid en dat het belang van het kind in het oog moet worden gehouden. De VVD stelt dat het belang van het kind centraal moet staan bij de wetgeving en dat de huidige situatie problemen oplevert voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen.
COC en Meer dan Gewenst pleiten al jaren voor een goede meerouderschapswet. Ze vinden dat de huidige situatie problemen oplevert voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen. Ze roepen het kabinet en de Kamer op om actie te ondernemen en een wettelijke regeling in te voeren.
COC en Meer dan Gewenst vinden dat de huidige wetgeving niet voldoet aan de maatschappelijke werkelijkheid en dat er een wettelijke regeling nodig is voor meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Ze pleiten ook voor een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat de positie van kinderen in dergelijke gezinnen wordt gecorrigeerd.
De toekomst van het meerouderschap hangt af van het besluit van het kabinet en de Kamer. De VVD wil dat kinderen in meeroudergezinnen wettelijk erkend worden, zodat ze eindelijk de juiste bescherming en rechten krijgen. Dit initiatief is geïnspireerd door het werk van de Staatscommissie Herijking Ouderschap, die in 2016 unaniem adviseerde om een meerouderschapswet in te voeren.
Hoewel het kabinet tot op heden geen wettelijke regeling wil invoeren, blijven COC en Meer dan Gewenst actief in het pleiten voor een goede meerouderschapswet. Ze roepen de Kamer op om actie te ondernemen en een wettelijke regeling in te voeren.
De VVD wil dat kinderen in meeroudergezinnen wettelijk erkend worden, zodat ze eindelijk de juiste bescherming en rechten krijgen. Dit initiatief is geïnspireerd door het werk van de Staatscommissie Herijking Ouderschap, die in 2016 unaniem adviseerde om een meerouderschapswet in te voeren. De huidige situatie leidt tot tal van problemen voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen, en de VVD wil dit oplossen door een initiatiefwet in te dienen.
COC en Meer dan Gewenst pleiten al jaren voor een goede meerouderschapswet, en ze roepen het kabinet en de Kamer op om actie te ondernemen. De toekomst van het meerouderschap hangt af van het besluit van het kabinet en de Kamer, en de VVD wil hierin een rol spelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet