Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Stevig Ouderschap en Voorzorg zijn twee programma’s die gericht zijn op het bieden van preventieve ondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Deze programma’s zijn bedoeld om aanstaande ouders en jonge ouders te helpen bij het opvoeden en de omgang met de uitdagingen van de jeugd. Het doel is om de kans op ernstige opvoedingsproblemen te verkleinen en de ontwikkeling van het kind te bevorderen. In dit artikel worden de kenmerken, doelstellingen, werkwijze en toepasbaarheid van zowel Stevig Ouderschap als Voorzorg uitgebreid besproken.
Stevig Ouderschap is een preventief programma dat gericht is op aanstaande ouders en jonge ouders. Het programma wordt aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide jeugdverpleegkundigen. Het doel van het programma is om ouders te helpen hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociaal netwerk te versterken. Tijdens het programma krijgen ouders ongeveer vier prenatale en zes postnatale huisbezoeken. Tijdens deze bezoeken wordt er gesproken over de verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap, en wordt er ondersteuning geboden bij de opvoeding.
Deelname aan Stevig Ouderschap is mogelijk voor ouders die behoefte hebben aan extra ondersteuning, bereid zijn om deel te nemen, en die op een bepaalde manier in aanmerking komen. De criteria om in aanmerking te komen voor Stevig Ouderschap zijn onder andere dat de ouder de Nederlandse taal enigszins beheerst, en dat de ouder in een bepaalde regio woont. Deelname kan vanaf 12 weken zwangerschap of tot het kind een half jaar oud is.
Voorzorg is een intensief programma dat gericht is op jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Het programma is bedoeld om hen te ondersteunen bij de zwangerschap, het ouderschap, de verzorging en opvoeding, de gezondheid en de levensloopontwikkeling. Het programma wordt uitgevoerd door gespecialiseerde VoorZorg-verpleegkundigen, die intensief ondersteuning bieden aan de deelnemers. Het programma start zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt tot het kind 2 jaar oud is.
Deelname aan Voorzorg is mogelijk voor aanstaande moeders die in een kwetsbare situatie verkeren. De criteria voor deelname zijn onder andere dat de cliënt zwanger is van haar eerste kind, maximaal 28 weken zwanger is, en te maken heeft met een opeenstapeling van problemen. Deelname is op vrijwillige basis en wordt aangeboden door verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, en andere professionals.
Hoewel Stevig Ouderschap en Voorzorg beide gericht zijn op het ondersteunend opvoeden, zijn er ook verschillen tussen de twee programma’s. Stevig Ouderschap is gericht op ouders die al een kind hebben, terwijl Voorzorg gericht is op aanstaande ouders. Bovendien is Voorzorg intensiever en wordt er meer aandacht besteed aan de persoonlijke situatie van de deelnemer. Stevig Ouderschap is gericht op het versterken van het zelfvertrouwen en het sociaal netwerk van ouders, terwijl Voorzorg gericht is op het helpen bij de zwangerschap, het ouderschap en de gezondheid.
Stevig Ouderschap en Voorzorg worden aangeboden in verschillende gemeenten in Nederland. Deelname is mogelijk via de Jeugdgezondheidszorg, en wordt aangeboden door verloskundigen, huisartsen, gynaecologen en andere professionals. Deelname is gratis en wordt aangeboden op vrijwillige basis. Deelname kan worden aangemeld via het consultatiebureau, en wordt beoordeeld op basis van de antwoorden op een vragenlijst. De vragenlijst richt zich op bekende risico’s voor opvoedingsproblematiek zoals jeugdervaringen met mishandeling, persoonlijke problemen en sociale isolatie.
Voorzorg heeft als belangrijkste doelstelling om de veiligheid, opvoeding en ontwikkeling van moeder en kind te bevorderen. Tijdens de huisbezoeken werkt de VoorZorgverpleegkundige met de cliënten integraal aan negen ontwikkelvelden, waaronder de gezondheid, de opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de kansen van ouders op de arbeidsmarkt. Het programma is bedoeld om gezinnen te helpen die in kwetsbare situaties verkeren, en om hen te ondersteunen bij het opbouwen van een stabiele toekomst.
Stevig Ouderschap en Voorzorg vallen onder de Kansrijke Start, een programma dat gericht is op het bieden van preventieve ondersteuning aan kwetsbare gezinnen. De samenwerking tussen de Jeugdgezondheidszorg en de overige zorginstellingen is belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden aan de gezinnen. Daarnaast is het belangrijk om de sociale kring rondom het gezin te ondersteunen, zodat de gezinnen zich goed kunnen integreren in de maatschappij.
Stevig Ouderschap en Voorzorg zijn belangrijke programma’s die gericht zijn op het bieden van preventieve ondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Beide programma’s zijn gericht op het versterken van het zelfvertrouwen, het sociaal netwerk en de opvoeding van de ouders. Deelname is gratis en wordt aangeboden op vrijwillige basis. Deelname kan worden aangemeld via de Jeugdgezondheidszorg, en wordt beoordeeld op basis van de antwoorden op een vragenlijst. Het is belangrijk dat ouders en professionals zich bewust zijn van de beschikbare ondersteuning, zodat gezinnen op tijd kunnen worden geholpen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet