logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Voorwaarden en praktijk van co-ouderschap

Co-ouderschap is een veelgebruikte term in de context van scheidingen en het opvoeden van kinderen. Het betekent dat beide ouders na een scheiding gelijkwaardig betrokken zijn bij de dagelijkse zorg, opvoeding en besluitvorming van hun kinderen. Hoewel co-ouderschap geen wettelijke term is, wordt het vaak gebruikt om een gelijke verdeling van verantwoordelijkheden en tijd te benadrukken. In dit artikel worden de voorwaarden, praktijk, voordelen en nadelen van co-ouderschap besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is geen wettelijk vastgelegde term, maar een praktijk die vaak wordt gebruikt om een gelijke verdeling van de zorgtaken en het ouderlijk gezag aan te duiden. Hierbij blijven beide ouders gelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Het kind verdeelt zijn/haar tijd meestal gelijkmatig tussen beide ouders, bijvoorbeeld week op/week af. Beide ouders nemen belangrijke beslissingen over school, sport en gezondheid. Een goed doordacht co-ouderschapsplan is belangrijk om de afspraken soepel te laten verlopen en een stabiele omgeving voor het kind te creëren.

Co-ouderschap is geen wettelijke term, maar wordt vaak gebruikt om een gelijke verdeling van het ouderlijk gezag, de dagelijkse zorg en opvoeding aan te duiden. Dit betekent dat: - Beide ouders gelijk verantwoordelijk blijven voor de verzorging en opvoeding. - Het kind verdeelt zijn/haar tijd gelijkmatig tussen beide ouders, bijvoorbeeld week op/week af. - Ouders samen belangrijke beslissingen nemen over school, sport en gezondheid.

Een fulltimebaan kan lastig te combineren zijn met co-ouderschap, omdat beide ouders voldoende beschikbaar moeten zijn voor de dagelijkse zorg.

Voorwaarden van co-ouderschap

De voorwaarden van co-ouderschap zijn niet wettelijk vastgelegd, maar worden vaak bepaald door de samenwerking tussen de ouders. In de praktijk gelden de volgende voorwaarden: - Beide ouders moeten in elkaars nabijheid wonen om een soepele overdracht van het kind mogelijk te maken. - De ouders moeten goed kunnen communiceren en flexibel zijn in hun werktijden om de zorg voor de kinderen te kunnen delen. - De ouders moeten in staat zijn om samen belangrijke beslissingen te nemen over het welzijn van het kind, zoals onderwijs, gezondheid en vakanties. - De ouders moeten samenwerken aan het opstellen van een ouderschapsplan, waarin de afspraken over de verdeling van de zorgtaken en het ouderlijk gezag zijn vastgelegd.

De belastingdienst heeft een bepaalde gedachte bij deze 50-50 verdeling en heeft daar enkele fiscale gevolgen aan gekoppeld in de vorm van toeslagen en heffingskortingen. Het is daarom belangrijk de regels van de belastingdienst te volgen. Op die manier kun je in aanmerking komen voor deze fiscale voordelen.

Belastingdienst en co-ouderschap

Voor de belastingdienst geldt de volgende omschrijving van co-ouderschap: - Uw kind woont tenminste 3 hele dagen per week bij u én tenminste 3 hele dagen per week bij uw ex. - Uw kind woont om en om 1 week bij u en 1 week bij uw ex.

De belastingdienst controleert of je aan de voorwaarde van co-ouderschap voldoet. Begin 2023 zijn deze voorwaarden aangepast. Waarvoorheen gerekend werd met de voorwaarde dat een kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder verblijft, is dit nu bijgesteld. Vanaf 2023 geldt dat je co-ouder bent als het kind in een herhalend ritme in totaal minimaal 78 dagen over een periode van zes maanden bij elke ouder verblijft. De dagdelen (ochtend-middag-avond) mag je bij elkaar optellen. Deel je deze 78 dagen door 26 weken, dan kom je uit op 3 dagen per week.

De belastingdienst verliest rechtszaak omtrent co-ouderschap. Ook zorg tijdens vakanties telt mee in het kader van co-ouderschap. In deze zaak was degene die de zaak had aangespannen het niet eens met de lezing van de belastingdienst dat hij niet voldeed aan de voorwaarden omdat hij -volgens de belastingdienst- het 156 dagen criterium niet haalde. Hierdoor liep de man de inkomensafhankelijke combinatiekorting mis wat een aardig bedrag vertegenwoordigt. Door aan te tonen dat hij tijdens de vakanties extra dagen de zorg had voor de kinderen (i.p.v. de vakantie 50-50 te verdelen) kwam hij in totaal wel aan het aantal van 156 dagen. De rechter vond dat de man vrij was om zelf zijn dagen te kiezen waarop hij de zorg voor de kinderen had en kwam na een simpele optelling tot de conclusie dat de man weldegelijk 156 dagen in een herhalend ritme de zorg voor de kinderen had.

Voordelen en nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen en nadelen uitgelegd.

Voordelen van co-ouderschap

  • Kinderen blijven in nauw contact met hun ouders. Dit helpt om zich emotioneel gesteund en veilig te voelen.
  • Kinderen hoeven niet te kiezen en komen dus minder snel in loyaliteitsconflict.
  • Het helpt de financiële lasten te verdelen tussen beide ouders. Hierdoor is de kans op financiële zorgen (spanning) kleiner. Dit vergroot de stabiliteit voor de kinderen.
  • Beide ouders dragen gelijkwaardig bij aan de opvoeding. Hierdoor profiteert het kind van de vaardigheden en kennis van hun opvoeders.
  • De zorgtaken worden ongeveer gelijk verdeeld; beide ouders blijven optimaal betrokken.
  • Gescheiden ouders hebben ook tijd voor hun carrière en persoonlijke vrijheid.

Nadelen van co-ouderschap

  • De kinderen moeten wekelijks/regelmatig hun spullen pakken, een ouder verlaten en wonen in een andere omgeving.
  • Voor de soepele overdracht en zorgtaak is veel aandacht nodig. Denk hierbij aan het coördineren van afspraken van kinderen, schooltaken, en opvoedkundige eenheid tussen beide ouders.
  • Kinderen kunnen zich gespleten voelen tussen beide huishoudens en moeite hebben zich aan te passen aan de verschillende routines en regels in elk huishouden.
  • Voor de ouders is het noodzakelijk bij elkaar in de buurt te – blijven – wonen.
  • De kosten kunnen oplopen door dubbele aanschaf van kleding/spullen voor beide huishoudens.

Soorten co-ouderschap

Er zijn verschillende vormen van co-ouderschap, waaronder coöperatief en parallel co-ouderschap.

Coöperatief co-ouderschap

Coöperatief co-ouderschap is de meest ideale oplossing voor kinderen en ouders. Hierbij communiceren de ouders regelmatig met elkaar, nemen ze samen belangrijke beslissingen en werken ze samen om problemen met de kinderen op te lossen. De kinderen krijgen hierdoor een stabiele omgeving en voelen ze zich veilig en gesteund.

Parallel co-ouderschap

Bij parallel co-ouderschap staan de huishoudens van vader en moeder los van elkaar. Iedere ouder doet zijn/haar ding en er is weinig communicatie. Belangrijke beslissingen waar jullie niet uitkomen lopen via een advocaat/mediator of worden voorgelegd aan de rechter. Ook bij parallel co-ouderschap zorgen jullie ongeveer evenveel voor de kinderen. Deze vorm komt bijvoorbeeld voor als sprake is van een vechtscheiding.

Praktische overwegingen bij co-ouderschap

Bij het opstellen van een co-ouderschapsplan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorgtaken, het ouderlijk gezag en de financiën. Hieronder staan enkele praktische overwegingen uitgelegd.

Afspraken maken

Bij co-ouderschap maakt u samen afspraken in het ouderschapsplan. Dit plan bevat informatie over de verdeling van de zorgtaken, het ouderlijk gezag en de financiën. De ouders moeten samenwerken aan het opstellen van dit plan en het moet duidelijk zijn hoe de zorg en opvoeding van het kind wordt verdeeld.

Communicatie

De ouders moeten goed kunnen communiceren en samenwerken aan het oplossen van problemen. Dit omvat het bespreken van belangrijke dingen en veranderingen, zoals schoolkeuze, vakantieregelingen of verhuizingen. Ook is het belangrijk om over te leggen hoe de kinderen met verjaardagen en feestdagen omgaan. De financiën moeten duidelijk zijn: wie betaalt wat? En houden jullie een kostenboekje bij?

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is verplicht wanneer u uit elkaar gaat en minderjarige kinderen heeft. Dit geldt ook voor ouders die niet met elkaar getrouwd zijn of geen geregistreerd partners zijn, maar wel gezamenlijk gezag over de kinderen hebben. In het ouderschapsplan bepaalt u samen uw rechten en plichten. Co-ouderschap is niet wettelijk geregeld. U bepaalt daarom zelf hoe u de omgang met de kinderen en de verdeling van zorg- en opvoedingstaken organiseert.

Juridische aspecten van co-ouderschap

Co-ouderschap is geen wettelijk vastgelegde term, maar wordt vaak gebruikt om een gelijke verdeling van het ouderlijk gezag, de dagelijkse zorg en opvoeding aan te duiden. Hierbij blijven beide ouders gelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorgtaken en het ouderlijk gezag. De belangen van het kind staan hierbij altijd voorop.

Conclusie

Co-ouderschap is een praktijk waarbij beide ouders na een scheiding gelijkwaardig betrokken zijn bij de dagelijkse zorg, opvoeding en besluitvorming van hun kinderen. De voorwaarden van co-ouderschap zijn niet wettelijk vastgelegd, maar worden vaak bepaald door de samenwerking tussen de ouders. De belastingdienst heeft een bepaalde gedachte bij deze 50-50 verdeling en heeft daar enkele fiscale gevolgen aan gekoppeld in de vorm van toeslagen en heffingskortingen. Het is daarom belangrijk de regels van de belastingdienst te volgen. Op die manier kun je in aanmerking komen voor deze fiscale voordelen. Co-ouderschap heeft zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorgtaken, het ouderlijk gezag en de financiën. De ouders moeten samenwerken aan het oplossen van problemen en het opstellen van een ouderschapsplan. De belangen van het kind staan hierbij altijd voorop.

Bronnen

  1. Co-ouderschap: voorwaarden en gevolgen
  2. Algemene voorwaarden opstellen: wat zet je erin
  3. 10 vragen en antwoorden over algemene voorwaarden
  4. Co-ouderschap en financiën
  5. Voorwaarden co-ouderschap
  6. Rechten en plichten bij co-ouderschap
  7. Co-ouderschap: praktische overwegingen
  8. Contractvoorwaarden
  9. Regels co-ouderschap
  10. Algemene voorwaarden: wanneer zijn ze van toepassing?
  11. Co-ouderschap: rechten en plichten
  12. Vormen van ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven