Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
De keuze voor een co-ouderschap of een omgangsregeling is van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Zowel co-ouderschap als omgangsregeling betreffen afspraken over de verdeling van zorg, opvoeding en omgang met het kind. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillen tussen deze vormen van ouderschap, de belangrijkste kenmerken en voorbeelden van afspraken die je kunt maken. We lichten ook de rol van het ouderschapsplan en het belang van duidelijke communicatie en overleg tussen ouders.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders gelijke verantwoordelijkheden delen inzake de zorg, opvoeding en omgang met hun kind. Hierbij is sprake van gezamenlijk gezag, waarbij zowel de moeder als de vader belangrijke beslissingen nemen over het leven van het kind. Het verschil met een omgangsregeling is dat bij co-ouderschap de verdeling van de zorg en opvoeding gelijk is, terwijl bij een omgangsregeling de kinderen meestal bij één ouder verblijven en de andere ouder bezoek krijgt.
De belangrijkste kenmerken van co-ouderschap zijn:
Een veelvoorkomend voorbeeld van co-ouderschap is een 50/50 verdeling van de tijd die het kind bij de ene of andere ouder doorbrengt. Hierbij is sprake van een regelmatige wisseling tussen de huizen van de ouders. Een voorbeeld hiervan is het week-op-week-af schema, waarbij de kinderen de ene week bij de ene ouder verblijven en de volgende week bij de andere ouder. De overdracht vindt plaats op zondagavond, wat een stabiel en voorspelbaar ritme voor de kinderen oplevert.
Een ander voorbeeld is een flexibel schema waarin de ouders samen beslissen hoe de tijd wordt verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de kinderen elke drie dagen wisselen tussen de huizen van de ouders. Ook is het mogelijk om een kinderrekening aan te houden waarop beide ouders een bedrag storten. Deze rekening wordt vervolgens gebruikt om de kosten voor de kinderen te betalen.
Een omgangsregeling is een vorm van ouderschap waarbij het kind meestal bij één ouder verblijft, terwijl de andere ouder bezoek krijgt. Dit is vaak het geval bij een onevenwichtige verdeling van zorg, opvoeding en omgang. Bij een omgangsregeling is er sprake van eenhoofdig gezag, waarbij de ouder zonder gezag geen zeggenschap heeft over bijvoorbeeld naar welke school het kind gaat en geen medische beslissingen kan nemen. De ouder zonder gezag heeft wel het recht op omgang met het kind en mag informatie ontvangen over het kind. Ook wordt deze ouder betrokken bij het maken van beslissingen: die ouder kan dan advies geven en andersom zal de ouder zonder gezag de ouder met gezag raadplegen bij bepaalde beslissingen.
Een veelvoorkomend voorbeeld van een omgangsregeling is dat de kinderen tijdens de schoolweken doordeweeks bij de ene ouder verblijven en in het weekend bij de andere ouder. Voor baby’s en jonge kinderen kan een andere omgangsregeling nodig zijn, rekening houdend met de behoeften van het kind en bijvoorbeeld borstvoeding. Ook is het mogelijk om een weekendregeling te kiezen, waarbij de kinderen slechts om het weekend bij de uitwonende ouder zijn. Dit is niet meer ‘de standaard’, maar kan wel in bepaalde situaties het beste zijn.
Een andere omgangsregeling kan zijn dat de kinderen het meeste deel van de tijd bij de moeder zijn, terwijl de vader op bezoek komt. Dit is vooral van toepassing wanneer de moeder de primaire verzorgende is. Ook kan de verdeling van de tijd anders zijn, bijvoorbeeld dat de kinderen één weekend per twee weken naar de andere ouder gaan, eventueel aangevuld met een doordeweekse middag of avond.
Het verschil tussen co-ouderschap en omgangsregeling is dat bij co-ouderschap de verdeling van de zorg en opvoeding gelijk is, terwijl bij een omgangsregeling de kinderen meestal bij één ouder verblijven en de andere ouder bezoek krijgt. Bij co-ouderschap hebben beide ouders gezag over het kind, terwijl bij een omgangsregeling alleen de ouder met gezag beslissingen mag nemen. Bij een omgangsregeling heeft de andere ouder wel het recht op omgang met het kind en mag informatie ontvangen over het kind. Ook wordt deze ouder betrokken bij het maken van beslissingen.
Een ouderschapsplan is belangrijk omdat het de afspraken vastlegt die de ouders over de opvoeding en verzorging van hun kinderen nemen. Hierin staan onder andere afspraken over de verblijfplaats van het kind, de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, financiën, communicatie en vakanties. Het ouderschapsplan moet in het belang van het kind zijn, zodat de ouders samenwerken en de kinderen een stabiele en veilige omgeving krijgen.
Goede communicatie en samenwerking tussen de ouders zijn essentieel voor een succesvol co-ouderschap. Beide ouders moeten regelmatig met elkaar communiceren over de ontwikkeling van het kind, de verdeling van de zorg en opvoeding, en eventuele problemen. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail, een gedeelde agenda of speciale co-ouderschapsapps. Het is belangrijk om elkaar te informeren over belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen, zoals schoolprestaties, gezondheid en sociale activiteiten.
Het is belangrijk om het co-ouderschapsplan regelmatig te evalueren en bij te stellen. Dit kan nodig zijn als de situatie van de ouders of het kind verandert, of als er problemen ontstaan. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren en eventuele conflicten op te lossen. In geval van problemen kan het handig zijn om een mediator in te schakelen om de situatie te beoordelen en oplossingen te vinden.
Co-ouderschap en omgangsregeling zijn twee belangrijke vormen van ouderschap na een scheiding. Beide vormen richten zich op de verdeling van zorg, opvoeding en omgang met het kind. Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders gelijke verantwoordelijkheden delen, terwijl bij een omgangsregeling de kinderen meestal bij één ouder verblijven. Het maken van een ouderschapsplan is belangrijk, zodat de ouders afspraken kunnen maken over de verdeling van de zorg en opvoeding. Goede communicatie en samenwerking tussen de ouders zijn essentieel voor een succesvol co-ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet