Omdenken in de opvoeding: van probleem naar mogelijkheid
juli 2, 2025
Verstandig ouderschap is een concept dat gericht is op het creëren van een veilige, ondersteunende en stimulerende omgeving voor kinderen. Dit concept wordt vaak geassocieerd met het BIC-model (Best Interest of the Child), dat is gebaseerd op de twaalf condities die zijn opgesteld door Heiner en Bartels (1989). Dit model helpt bij het beoordelen of de opvoedingsomstandigheden van een kind goed genoeg zijn. In dit artikel worden de kernprincipes van verstandig ouderschap besproken, inclusief de essentiële voorwaarden voor optimale ontwikkeling van kinderen, en worden de mogelijke impact en uitdagingen van dit model besproken.
Volgens de Britse kinderarts en psychoanalyticus Donald W. Winnicott is goed genoeg ouderschap een vorm van opvoeding waarin ouders een stabiele, zorgzame en liefdevolle omgeving bieden aan hun kind. Dit concept is geformuleerd door Hoghughi en Speight (1998), die het definiëren als een proces dat op een adequaat manier tegemoetkomt aan de behoeften van het kind, volgens bestaande culturele standaarden die kunnen veranderen van generatie tot generatie. De drie emotionele behoeften van kinderen zijn:
Bij het beoordelen van of de opvoedingsomstandigheden goed genoeg zijn, wordt er gekeken naar of de ouders in staat zijn om deze behoeften te voldoen. De Vries et al. (2005) onderscheiden vier kwalificaties van ouderschap bij ouders met een verstandelijke beperking:
De 14 voorwaarden voor optimale ontwikkeling zijn opgesteld door Zijlstra (2012). Deze voorwaarden helpen bij het beoordelen of de situatie rond het kind als 'goed genoeg' kan worden beoordeeld. Hieronder volgen de voorwaarden:
Passende verzorging
Veilige directe leefomgeving
Positief affectief klimaat
Ondersteunende flexibele opvoedingsstructuur
Adequaat voorbeeldgedrag door ouders
Interesse
Continuïteit en toekomstperspectief
Veilige wijdere leefomgeving
Respect
Sociaal netwerk
Educatie
Omgang met leeftijdgenoten
Positief voorbeeldgedrag
Stabiliteit in levensomstandigheden en toekomstperspectief
Het BIC-model heeft een grote impact op het verstandig ouderschap, omdat het helpt bij het beoordelen van of de opvoedingsomstandigheden van een kind goed genoeg zijn. Het model omvat veertien voorwaarden waaronder een kind zich optimaal kan ontwikkelen. De eerste zeven gaan over het gezin, de rest over de samenleving. Ze komen voort uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
Een van de belangrijkste uitdagingen van het BIC-model is het feit dat het moeilijk is om alle voorwaarden volledig te voldoen. Bovendien kan het moeilijk zijn om te bepalen of de situatie rond het kind als 'goed genoeg' kan worden beoordeeld. Daarnaast is er sprake van onzekerheid over de betrouwbaarheid van de informatie in de bronnen, aangezien sommige bronnen speculatief of onbevestigd kunnen zijn.
Verstandig ouderschap is een belangrijk concept dat gericht is op het creëren van een veilige, ondersteunende en stimulerende omgeving voor kinderen. Het BIC-model helpt bij het beoordelen of de opvoedingsomstandigheden van een kind goed genoeg zijn. De 14 voorwaarden voor optimale ontwikkeling zijn essentieel om te bepalen of de situatie rond het kind als 'goed genoeg' kan worden beoordeeld. Het BIC-model heeft een grote impact op het verstandig ouderschap, maar heeft ook uitdagingen, zoals het feit dat het moeilijk is om alle voorwaarden volledig te voldoen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet