logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap bij mensen met een licht verstandelijk beperking: uitdagingen en ondersteuning

Ouderschap is een van de belangrijkste aspecten van het leven, maar voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) kan het een complexe en uitdagende taak zijn. In Nederland zijn er veel gezinnen waarin één of beide ouders een licht verstandelijke beperking hebben. De gevolgen hiervan voor de kinderen en de ouderlijke verantwoordelijkheden zijn veelzijdig. Dit artikel bespreekt de uitdagingen, mogelijke risico’s en de nodige ondersteuning voor ouders met een LVB, op basis van de beschikbare bronnen.

Kenmerken van ouders met een licht verstandelijke beperking

Ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen in veel opzichten van elkaar verschillen. Een LVB wordt vaak gedefinieerd als een IQ-tarief tussen 50 en 70, gecombineerd met beperkingen in sociaal aanpassingsvermogen, zoals het vermogen om te lezen, schrijven en rekenen, sociale vaardigheden en praktische vaardigheden zoals persoonlijke verzorging. Bijkomende problemen zoals leerproblemen, psychiatrische stoornissen of problemen in de sociale context kunnen hierbij horen.

Een kenmerk van ouders met een LVB is dat ze vaak niet direct zichtbaar zijn als zodanig. Ze hebben vaardigheden ontwikkeld om hun beperking te verbergen, en kunnen zichzelf vaak onderschatten of overschatten. Ze zijn vaak gericht op het hier en nu, en hebben moeite met het inbeelden van langere termijnen of het nemen van beslissingen. Daarnaast kunnen ze zich moeilijk in anderen verplaatsen, wat het opvoeden kan beïnvloeden.

Uitdagingen bij het opvoeden

Het opvoeden van kinderen is een complexe taak, en voor ouders met een LVB kan het een extra uitdaging zijn. Er zijn verschillende factoren die het opvoedgedrag kunnen beïnvloeden, waaronder het sociaal netwerk, het economische niveau en de beschikbaarheid van ondersteuning.

Een van de grootste uitdagingen is het evenwicht houden tussen draagkracht en draaglast van de ouder. In veel gevallen is dit evenwicht verstoord, waardoor het welzijn en de ontwikkeling van het kind in het gedrang komt. Dit kan leiden tot verwaarlozing, mishandeling of overbelasting van de kinderen. Bovendien zijn ouders met een LVB vaak in een sociaal isolement geraakt, wat hun vermogen om hulp te vragen en te accepteren beïnvloed.

Risico’s voor kinderen van ouders met een LVB

Kinderen van ouders met een LVB lopen een groter risico op emotionele en fysieke verwaarlozing, onveilige hechting, overbelasting en gepest worden. Ze kunnen ook cognitief al op jonge leeftijd vooruitlopen op hun ouders, wat leidt tot problemen in hun eigen ontwikkeling. Bovendien kunnen deze kinderen in de volwassenheid met mentale problemen kampen, vooral als ze onder zeer moeilijke omstandigheden opgroeien.

Er is ook sprake van een onzichtbare groep kinderen, die vaak ongezien blijven. Ze tonen geen problemagedrag of worden niet opgemerkt door de hulpverlening. Dit komt doordat de ouders niet bekend zijn bij de hulpverlening of de kinderen geen verstandelijke beperking hebben. Daarnaast is er een tekort aan kennis bij professionals over de thuissituatie van deze kinderen.

Ondersteuning en opvoedprogramma’s

Ondersteuning is cruciaal voor ouders met een LVB. Ze hebben hulp nodig bij het verzorgen van hun kinderen, het beschermen van hun kinderen en het bieden van een stimulerende omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat ze toegang hebben tot goede, op maat gemaakte opvoedprogramma’s en dat ze kunnen omgaan met hulpverlening.

Er zijn verschillende programma’s en tools beschikbaar die gericht zijn op het ondersteunend opvoeden van kinderen van ouders met een LVB. Een voorbeeld hiervan is de toolkit van ASVZ, die helpt bij gesprekken over kinderwens en ouderschap. Daarnaast zijn er ook handreikingen beschikbaar, zoals die van het Nederlands Jeugdinstituut en de Amerpoort, die gericht zijn op het ondersteunend opvoeden van ouders met een verstandelijke beperking.

De rol van professionals

Professionals, zoals zorgverleners, leerkrachten en sociale diensten, spelen een cruciale rol bij het herkennen en ondersteunend optreden bij ouders met een LVB. Ze moeten zich bewust zijn van de mogelijke problemen waar kinderen van ouders met een LVB onder kunnen lijden. Daarnaast is het belangrijk dat ze weten hoe ze de kinderen kunnen helpen en hoe ze de ouderlijke situatie kunnen beoordelen.

Er is echter ook een tekort aan kennis en begrip over de situatie van deze kinderen. Veel professionals onderschatten de ouder of zien het niet als een probleem. Dit kan leiden tot onvoldoende ondersteuning en een onjuiste beoordeling van de situatie.

Samenwerking en coördinatie

Bij de beoordeling van de situatie van ouders met een LVB is het belangrijk om samenwerking en coördinatie tussen verschillende partijen te bevorderen. Dit omvat zorgverleners, onderwijsprofessionals, sociale diensten en de familie. Een gecoördineerde aanpak kan helpen bij het voorkomen van versnippering van de zorg en het bieden van een betere ondersteuning aan de kinderen en ouders.

Conclusie

Ouderschap bij mensen met een licht verstandelijk beperking is een complexe taak, maar met de juiste ondersteuning en opvoedprogramma’s is het mogelijk om een veilige en stimulerende omgeving te bieden aan de kinderen. Het is belangrijk dat professionals zich bewust zijn van de uitdagingen en risico’s die gepaard gaan met ouderschap bij mensen met een LVB. Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende ondersteuning is voor ouders en kinderen, zodat ze een goed leven kunnen opbouwen.

Bronnen

  1. Handreiking voor ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking
  2. Richtlijn Kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking
  3. Kind van ouders met verstandelijke beperking: 'Eigenlijk was ik de ouder'
  4. Ouders met een beperking: van herkennen naar erkennen
  5. Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking: een onzichtbare groep
  6. Verstandelijke beperking en kinderwens
  7. Kinderwens en ouderschap
  8. Licht verstandelijk beperkte ouders en gezin

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven