Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Verhuizen is een belangrijke verandering in het leven van een gezin. Bij co-ouderschap kan een verhuizing extra complexe situaties opleveren, vooral als het gaat om de belangen van de kinderen en de omgangsregeling. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste aspecten van verhuizen bij co-ouderschap, inclusief de juridische vereisten, praktische tips, en de invloed op de omgangsregeling.
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat beide ouders betrokken blijven bij het leven van het kind. Het halen en brengen van de kinderen kan een belangrijk onderdeel zijn van dit contact. Het uitgangspunt is dat iedere ouder de helft van het halen en brengen voor zijn of haar rekening neemt. Als de afstand tussen de ouders groot is, kan dit leiden tot problemen met het halen en brengen van de kinderen. In sommige gevallen is het nodig om de verdeling van het halen en brengen aan te passen. De rechter kan in dit geval bepalen dat de ouder die geen vervoer voor zijn of haar rekening neemt, aan de andere ouder een vergoeding moet betalen voor de vervoerskosten.
Bij een co-ouderschap is het belangrijk dat ouders samenwerken om de zorg en opvoeding van de kinderen te verdelen. Als een van de ouders wil verhuizen, kan dit leiden tot spanningen en problemen met de omgangsregeling. Het is daarom essentieel om dit vooraf met de andere ouder te bespreken en afspraken te maken. Er is geen officiële maximumafstand voor gescheiden ouders, maar het is belangrijk dat de ouders zo dicht mogelijk bij elkaar blijven om het co-ouderschap in stand te houden. Het uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten deze straal, is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet afspraken bevatten over de nieuwe verblijfsregeling, de verdeling van de kosten, en de manier waarop de kinderen worden opgehaald en teruggebracht. Het is ook belangrijk om de omgangsregeling aan te passen, indien nodig. Een goed ouderschapsplan helpt bij het behouden van een goede relatie tussen de ouders en de kinderen. Het biedt ook een duidelijk overzicht van de verantwoordelijkheden en taken van beide ouders. Het is belangrijk om het ouderschapsplan regelmatig te herzien en aan te passen aan de veranderende situatie.
Bij verhuizen bij co-ouderschap zijn er een aantal extra zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het plannen en organiseren van je verhuizing:
Een verhuizing kan bijvoorbeeld leiden tot een verandering in de schoolkeuze van de kinderen, het bezoek aan sportactiviteiten, of het contact met vrienden. Daarnaast kan de afstand tussen de ouders ook invloed hebben op het halen en brengen van de kinderen. In sommige gevallen is het nodig om de omgangsregeling aan te passen, bijvoorbeeld door de verdeling van de dagen waarin de kinderen bij de ene of de andere ouder zijn.
Open en eerlijke communicatie is essentieel bij verhuizing bij co-ouderschap. De kinderen moeten op de hoogte worden gebracht van de verhuising en moeten begrijpen wat dit betekent voor hun dagelijks leven. Het is ook belangrijk om de belangen van de kinderen op de eerste plaats te zetten. Door goed te plannen en rekening te houden met de specifieke behoeften van je gezin, kun je de overgang naar een nieuwe woonsituatie soepeler laten verlopen.
Wanneer een van de ouders met de kinderen wil verhuizen en de andere ouder geeft geen toestemming, kan de ouder die wil verhuizen daarvoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. Deze ouder moet aan veel voorwaarden voldoen, wil hij of zij toestemming krijgen. Zo moet er o.a. een noodzaak zijn om te verhuizen, moet de verhuizing goed doordacht en voorbereid zijn en moet de andere ouder gecompenseerd worden voor het contact met de kinderen dat door de wijzing van de zorgregeling door de verhuizing minder zou worden. Valt er een doordeweekse dag weg? Dan kan de ouder die die dagen moet missen, bijvoorbeeld meer vakantieweken met de kinderen krijgen. In dat kader kan de verhuizende ouder ook aanbieden het halen en brengen geheel voor zijn of haar rekening te nemen, danwel kan dit door de rechter uitdrukkelijk worden bepaald als een van de voorwaarden voor toestemming tot verhuizing.
Als je merkt dat de verhuizing en de veranderingen moeilijk zijn voor de kinderen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen, zoals een familietherapeut of een kinderpsycholoog. Dit kan helpen bij het oplossen van problemen en het behouden van een goede relatie tussen de ouders en de kinderen.
Verhuizen bij co-ouderschap is een complexe situatie die zorgvuldig moet worden aangepakt. Het is belangrijk om rekening te houden met de belangen van de kinderen en de omgangsregeling. Door goed te communiceren met de andere ouder en een goed ouderschapsplan op te stellen, kun je de overgang naar een nieuwe woonsituatie soepeler laten verlopen. Als er problemen zijn bij de verhuizing, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Een ervaren familierechtadvocaat kan je hierbij helpen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet