Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
In de hedendaagse samenleving is co-ouderschap een veelvoorkomende vorm van ouderlijk gezag. Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en het onderhoud van hun kinderen op een gelijke manier. Dit heeft ook gevolgen voor de kinderbijslag, een bijdrage van de overheid voor de opvoeding en verzorging van kinderen tot 18 jaar. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een verhoogde kinderbijslag, bijvoorbeeld bij intensieve zorg of bij extra kosten voor uitwonende kinderen. In dit artikel worden de regels en voorwaarden voor de kinderbijslag bij co-ouderschap uitgelegd, gebaseerd op informatie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en andere relevante bronnen.
De kinderbijslag is een belangrijke bijdrage voor ouders die kinderen hebben tot 18 jaar. Bij co-ouderschap, waarbij de zorg en het onderhoud van het kind gelijkelijk worden verdeeld over beide ouders, gelden specifieke regels voor de kinderbijslag. In sommige gevallen kan de kinderbijslag worden verhoogd, bijvoorbeeld bij intensieve zorg of bij extra kosten voor uitwonende kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste feiten over de kinderbijslag bij co-ouderschap uitgelegd, inclusief de regels voor de verdeling van de kinderbijslag, de voorwaarden voor een verhoogde kinderbijslag, en de invloed van co-ouderschap op andere toeslagen.
Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en het onderhoud van hun kinderen op een gelijke manier. Dit betekent dat het kind een aanzienlijk deel van de tijd bij beide ouders verblijft. Er is geen strikte definitie van 'gelijkelijk', maar in de praktijk wordt vaak gekeken naar een verdeling waarbij beide ouders minimaal drie dagen per week de zorg voor het kind hebben. Ook een regeling waarbij het kind om en om een week bij beide ouders verblijft, wordt als co-ouderschap beschouwd. De vakanties worden hierbij ook meegenomen in de beoordeling.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. Als je samen besluit dat de kinderbijslag wordt verdeeld, dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Bijvoorbeeld, als je twee kinderen hebt, kun je beslissen dat jij voor het ene kind de kinderbijslag ontvangt en je (ex-)partner voor het andere kind. Het is belangrijk om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan dit ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.
Bij co-ouderschap krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag, tenzij anders is afgesproken. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. Als je samen besluit dat de kinderbijslag wordt verdeeld, dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Bijvoorbeeld, als je twee kinderen hebt, kun je beslissen dat jij voor het ene kind de kinderbijslag ontvangt en je (ex-)partner voor het andere kind. Het is belangrijk om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan dit ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.
In sommige gevallen kan de kinderbijslag worden verhoogd. Dit geldt bijvoorbeeld voor thuiswonende kinderen tussen de 3 en 18 jaar met intensieve zorgbehoeften. Vanaf 1 juli 2024 ontvangen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie de dubbele kinderbijslag automatisch, met de mogelijkheid tot terugwerkende kracht tot zes maanden. Ook bij extra kosten voor een uitwonend kind kan er sprake zijn van dubbele kinderbijslag, afhankelijk van de gemaakte kosten. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt de zorgbehoefte en geeft een advies aan de SVB over dubbele kinderbijslag.
Als een kind niet bij de ouder woont, maar er extra kosten aan zijn verbonden, kan de SVB ook overwegen om de kinderbijslag te verhogen. Dit geldt bijvoorbeeld als het kind in het buitenland woont of als er sprake is van een uitwijkonderwijs. De SVB kan naar uw kosten vragen. Als uw kind niet thuis woont in verband met het onderwijs dat uw kind volgt, dan gelden aanvullende voorwaarden.
Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk om bij het regelen van co-ouderschap een ouderschapsplan te maken en afspraken te maken over de verdeling van de tijd en de kosten. Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd.
Bij het kiezen van de kinderbijslag is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:
De kinderbijslag bij co-ouderschap is een complex onderwerp met verschillende regels en uitzonderingen. Het is essentieel voor ouders om op de hoogte te zijn van hun rechten en plichten, en om afspraken over de verdeling van de kinderbijslag duidelijk vast te leggen. Door de informatie van de SVB en andere relevante bronnen te raadplegen, kunnen ouders ervoor zorgen dat zij de juiste beslissingen nemen en optimaal profiteren van de beschikbare regelingen. Het is aan te raden om bij twijfel contact op te nemen met de SVB of juridisch advies in te winnen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet