Jagen, verzamelen en opvoeden: Wat we kunnen leren van oude culturen
juli 2, 2025
Een vader die co-ouderschap heeft verkregen, heeft de kans om actief betrokken te blijven bij de opvoeding van zijn kind. Dit vereist echter zorgvuldige planning, goede communicatie met de moeder en indien nodig, juridische ondersteuning. De praktijk van co-ouderschap kan complex zijn, vooral wanneer er sprake is van conflicten, onenigheden of onvoldoende overeenstemming tussen de ouders. In deze artikel wordt ingegaan op de rol van een vader met co-ouderschap, de rechten en verantwoordelijkheden die hierbij horen, en de mogelijke ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. De bronnen die hiervoor zijn gebruikt, zijn van toepassing op de rechtspraak, hulporganisaties, en praktijkadviezen.
Co-ouderschap is een regeling waarbij beide ouders na een scheiding of beëindiging van hun relatie gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de opvoeding en zorg van hun kinderen. Voor een vader is dit een belangrijke mogelijkheid om actief betrokken te blijven bij het leven van zijn kind. Dit geldt zowel voor jonge kinderen als voor oudere kinderen. De rechter stelt het belang van het kind centraal bij het besluit over co-ouderschap. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van de ouders om de zorgtaken gelijkwaardig te verdelen en de communicatie tussen de ouders.
Een ouderschapsplan is hierbij een essentieel onderdeel. Dit plan bevat afspraken over de verdeling van de zorgtaken, de communicatie tussen de ouders, en de omgang met het kind. Het is belangrijk dat beide ouders hierin overeenstemmen, zodat er een duidelijk en uitvoerbaar plan is. Als de moeder niet akkoord gaat met co-ouderschap, kan de vader via de rechter een beslissing vragen. De rechter zal hierbij altijd het belang van het kind vooropstellen.
Het opstellen van een ouderschapsplan is een verplichte stap als ouders uit elkaar gaan. Dit plan moet afspraken bevatten over de verdeling van de zorgtaken en de opvoeding van de kinderen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders samenwerken en afspraken maken over de verdeling van tijd, verantwoordelijkheden en communicatie. Hierbij kan een familierechtadvocaat of een mediator helpen. Deze professionals kunnen de ouders begeleiden bij het opstellen van een goed plan dat rekening houdt met het belang van het kind.
Een ouderschapsplan kan ook worden opgesteld door een hulpmiddel zoals de ScheidingsATLAS, die beschikbaar is via TNO. Deze online cursus helpt ouders bij het omgaan met de scheiding en geeft handvatten om samen te werken. Ook zijn er online cursussen, zoals die van VillaPinedo, die ouders helpen bij het opbouwen van een gezonde omgang met hun ex-partner.
Als een vader geen co-ouderschap heeft, heeft hij wel het recht op een omgangsregeling. De wet stelt dat een moeder de vader niet zomaar bij het kind kan weghouden; alleen een rechter kan een ouder de omgang met het kind ontzeggen. Indien de moeder de omgang weigert, kan de vader een verzoek indienen bij de rechtbank om een omgangsregeling vast te stellen of te wijzigen.
De rechter kan de omgangsregeling van een vader beperken in specifieke gevallen, bijvoorbeeld wanneer de omgang de ontwikkeling van het kind benadeelt, de vader ongeschikt is voor omgang (bijvoorbeeld door verslaving), er ernstige bezwaren zijn van het kind (vanaf 12 jaar), of de omgang in strijd is met zwaarwegende belangen van alle betrokkenen.
Een alternatief voor co-ouderschap is birdnesting, waarbij de kinderen in hetzelfde huis blijven wonen, terwijl de ouders afwisselend de zorg op zich nemen. Dit is vooral geschikt voor ouders van oudere kinderen, bijvoorbeeld wanneer deze bijna uit huis gaan of als tijdelijke oplossing. De voordelen van birdnesting zijn dat de kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven en minder belast worden door de scheiding.
De nadelen kunnen zijn dat de ouders financieel in staat moeten zijn om drie woningen te onderhouden, dat de aanwezigheid van de ouders in het nest leidt tot een te sterke afzondering met bijvoorbeeld een nieuw gezin, en dat er nieuwe discussies kunnen ontstaan over huishoudelijke taken en kosten. Daarom is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen overleggen en afspraken kunnen maken.
Scheiden kan een enorme impact hebben op iedereen, met name op de kinderen. Het is belangrijk dat ouders in staat zijn om met elkaar om te gaan en samen te werken aan het belang van het kind. Er zijn verschillende hulpmiddelen en ondersteuningsmogelijkheden die ouders kunnen helpen bij het oplossen van conflicten en het maken van goede afspraken.
Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methodiek die ouders helpt bij het oplossen van conflicten en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders. Deze methode wordt ingezet als de ouders niet lukt om op eigen kracht een goede verdeling van de zorg- en opvoedtaken vorm te geven. Het doel is om een streep te zetten onder de strijd met de ex-partner en gezamenlijk invulling te leren geven aan het ouderschap na de scheiding.
Daarnaast biedt Ouderschap na Scheiding (ONS) ondersteuning voor ouders die niet op eigen kracht met elkaar kunnen samenwerpen bij de opvoeding van hun kinderen. Ouders worden ondersteund om op constructieve wijze te overleggen en samen te werken in het belang van het kind, zodat dat onbelast en regelmatig contact kan hebben met beide ouders.
Als ouders uit elkaar gaan, is het belangrijk om afspraken te maken over het ouderlijk gezag en de omgangsregeling. Dit kan via een rechter worden vastgesteld, maar ook via een mediator of een advocaat. Een familierechtadvocaat kan de ouders helpen bij het opstellen van een ouderlijk gezag en een omgangsregeling die in het belang van het kind is.
De rechter zal altijd het belang van het kind vooropstellen bij het besluit over het ouderlijk gezag. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van de ouders om de zorgtaken gelijkwaardig te verdelen en de communicatie tussen de ouders. Ook wordt er gekeken naar de betrokkenheid van de ouders bij het leven van het kind.
Scheiden is niet alleen een juridisch proces, maar ook een emotioneel proces. Het kan voor ouders moeilijk zijn om met elkaar om te gaan en samen te werken aan het belang van het kind. Daarom is er hulp beschikbaar voor ouders die emotioneel last hebben van de scheiding.
Een emotietherapeut helpt mensen om beter om te gaan met hun gevoelens. Een scheidingscoach helpt ex-partners om een sociaal en financieel stappenplan te maken. Een kindercoach kan kinderen van gescheiden ouders helpen omgaan met de emotionele en praktische uitdagingen van de scheiding.
Goede communicatie tussen ouders is cruciaal voor het succes van co-ouderschap. Het is belangrijk dat de ouders in staat zijn om met elkaar te overleggen en afspraken te maken. Dit vereist een open en constructieve benadering.
Een mediator kan helpen bij het oplossen van conflicten en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders. Ook kunnen er cursussen zijn die ouders helpen bij het opbouwen van een gezonde relatie met hun ex-partner.
Een vader met co-ouderschap heeft de kans om actief betrokken te blijven bij de opvoeding van zijn kind. Dit vereist echter zorgvuldige planning, goede communicatie met de moeder en indien nodig, juridische ondersteuning. Het opstellen van een ouderschapsplan is essentieel om de verantwoordelijkheden en afspraken duidelijk te leggen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen en ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor ouders die last hebben van de scheiding. Het is belangrijk dat ouders samenwerken en het belang van het kind centraal stellen bij het oplossen van conflicten en het vaststellen van de omgangsregeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet