Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarmee ouders tijdelijk minder hoeven te werken om meer tijd met hun kind door te brengen. Sinds augustus 2022 is de regeling aangepast, zodat zowel vaders als moeders recht hebben op betaald ouderschapsverlof. In dit artikel leggen we uit hoeveel uren ouderschapsverlof je krijgt, hoe je het berekent en wat de regels zijn.
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die ouders toegang geeft tot verlof om meer tijd met hun kind door te brengen. Het is bedoeld voor kinderen tot een leeftijd van acht jaar. Het ouderschapsverlof is opgedeeld in betaald en onbetaald deel. Het betaalde deel is bedoeld voor het eerste jaar na de geboorte, terwijl het onbetaalde deel tot het achtste levensjaar van het kind kan worden opgenomen.
Het ouderschapsverlof is geregeld in de Wet arbeid en zorg (Wazo). De regeling geldt voor elke ouder, inclusief adoptieouders, pleegouders en stiefouders. Het is belangrijk om te weten dat het ouderschapsverlof niet mag worden afgewezen door de werkgever, mits aan de voorwaarden is voldaan.
Het aantal uren ouderschapsverlof dat je krijgt, is afhankelijk van het aantal uren dat je per week werkt. Het maximum is 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dit betekent dat als je 32 uur per week werkt, je maximaal 832 uur ouderschapsverlof krijgt (26 x 32). Dit is gelijk aan 26 werkweken van 32 uur per week.
Deze uren mogen op verschillende manieren worden opgenomen, zoals in één keer of verspreid over meerdere weken. Het is ook mogelijk om het verlof op te nemen in delen, zoals een paar dagen per week of een week per maand. De keuze voor de indeling ligt aan de ouder, mits het overleg met de werkgever plaatsvindt.
Om het aantal uren ouderschapsverlof te berekenen, gebruik je het volgende formulier:
Totaal aantal uren ouderschapsverlof = 26 x aantal uren dat je per week werkt
Bijvoorbeeld:
Als je 40 uur per week werkt, dan is het totaal aantal uren ouderschapsverlof:
26 x 40 = 1040 uur.
Als je 20 uur per week werkt, dan is het totaal aantal uren ouderschapsverlof:
26 x 20 = 520 uur.
Deze berekening geldt voor elk kind tot acht jaar. Als je meerdere kinderen hebt, krijg je per kind hetzelfde aantal uren ouderschapsverlof. Bijvoorbeeld, als je twee kinderen hebt en elk werkt 40 uur per week, dan krijg je voor elk kind 1040 uur ouderschapsverlof.
Vanaf augustus 2022 heeft iedere ouder recht op zowel betaald als onbetaald ouderschapsverlof. Het betaalde deel is maximaal 9 weken, wat overeenkomt met 70% van je dagloon. Dit geldt voor het eerste jaar na de geboorte van je kind. Het overige deel van het ouderschapsverlof is onbetaald, maar mag wel worden opgenomen tot het achtste levensjaar van het kind.
Het betaalde deel van het ouderschapsverlof wordt door het UWV uitbetaald. Je krijgt dus 70% van je dagloon, maar dit kan variëren afhankelijk van je CAO of andere arbeidsvoorwaarden. In sommige gevallen kan het volledige loon worden uitbetaald.
Het ouderschapsverlof kan op verschillende manieren worden opgenomen. Het is mogelijk om het verlof in één keer op te nemen, bijvoorbeeld direct na het bevallingsverlof. Maar ook is het mogelijk om het verlof verspreid over een langere periode op te nemen, zoals 1 dag per week gedurende meerdere weken.
Het is belangrijk om te weten dat het betaalde deel van het ouderschapsverlof moet worden opgenomen in het eerste jaar na de geboorte van je kind. Het overige deel van het verlof is onbetaald, maar mag wel worden opgenomen tot het achtste levensjaar van het kind.
Om ouderschapsverlof aan te vragen, moet je dit schriftelijk doen bij je werkgever. In de aanvraag schrijf je hoeveel uren je wil opnemen en hoe je dit wilt verspreiden. Je doet de aanvraag minimaal twee maanden voor het begin van het verlof.
Je kunt ook een voorbeeldbrief gebruiken om je aanvraag te vullen. Je moet je aanvraag goed voorbereiden, zodat je de juiste informatie geeft over het aantal uren en de manier van opnemen. Het is belangrijk om met je werkgever overleg te houden, zodat je een oplossing kunt vinden die past bij de behoeften van zowel de ouder als het bedrijf.
Tijdens het ouderschapsverlof blijft je arbeidsovereenkomst gewoon geldig. Als je ziek wordt tijdens het ouderschapsverlof, loopt het verlof gewoon door. Je kunt wel met je werkgever afspreken om het verlof op een ander moment verder te laten doorgaan.
Als je van werkgever verandert, kun je je resterende ouderschapsverlof meenemen naar je nieuwe werkgever. Je spreekt met je nieuwe werkgever af hoe je het ouderschapsverlof opneemt. Je moet dan wel een verklaring van je vorige werkgever hebben, waarin staat op hoeveel weken wettelijk betaald en onbetaald ouderschapsverlof je nog recht hebt.
Als je niet het volledige ouderschapsverlof opneemt, kun je de resterende uren als onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is belangrijk, want je hebt recht op het volledige aantal uren dat je hebt gekregen. Je hoeft dus niet alle uren op te nemen, maar je mag ze wel gebruiken als je dat wilt.
Ouderschapsverlof is een belangrijke regeling voor ouders die meer tijd met hun kind willen doorbrengen. Het aantal uren dat je krijgt, is afhankelijk van het aantal uren dat je per week werkt. Het maximum is 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Het ouderschapsverlof is opgedeeld in betaald en onbetaald deel, waarbij het betaalde deel maximaal 9 weken bedraagt. Het is belangrijk om met je werkgever overleg te houden en je aanvraag goed voor te bereiden. Als je niet het volledige ouderschapsverlof opneemt, kun je de resterende uren als onbetaald ouderschapsverlof opnemen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet