Doorbreek de cirkel: Waarom opvoeden over jezelf gaat
juli 2, 2025
De scheiding van ouders is een complexe situatie die zowel voor ouders als kinderen grote impact kan hebben. Bij een scheiding is het van groot belang dat de ouders een overleg hebben over het opvoedingsproces van hun kinderen. Een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding is het gedeelde ouderschap, ook wel co-ouderschap genoemd. Dit artikel bespreekt de praktijk van gedeeld ouderschap, de voordelen en nadelen, en de belangrijke afspraken die ouders hierbij moeten maken. De informatie is gebaseerd op de beschikbare gegevens en richtlijnen uit de bronnen, en richt zich op ouders, educatoren en verzorgers die geïnteresseerd zijn in de uitvoering van gedeeld ouderschap na een scheiding.
Gedeeld ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders na een scheiding een vergelijkbare mate van betrokkenheid hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Dit betekent dat de tijd die de kinderen met beide ouders doorbrengen gelijk is, en de kosten voor de opvoeding worden gedeeld. In tegenstelling tot een omgangsregeling, waarbij één ouder vaak het hoofdverblijf heeft en de andere ouder omgangsrecht, streven ouders bij gedeeld ouderschap naar een evenwichtige verdeling van de tijd die de kinderen met beide ouders doorbrengen. Het is een constructie waarin ouders, ook na uit elkaar gaan, samenwerken in de opvoeding.
De invloed van gedeeld ouderschap op de kinderen is belangrijk. Kinderen hebben het gevoel dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun ouders. Er is dus geen loyaliteitsconflict. Kinderen hebben geen ouder die ze vrijwel altijd zien en een “weekendouder”. Kinderen kunnen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders. Er is een gelijke belasting voor beide ouders als het om opvoeden en kosten gaat. Ook kunnen de kinderen makkelijker vanuit beide ouders naar school, naar vrienden en naar de sportclub. De maximale afstand waarop beide ouders uit elkaar mogen wonen bij een co-ouderschap is 10 kilometer. Dit is een logisch getal. Met een afstand van maximaal 10 kilometer blijft het voor beide ouders behapbaar om de kinderen naar de andere ouder te brengen.
Er zijn verschillende voordelen van gedeeld ouderschap voor zowel ouders als kinderen. De voordelen zijn onder meer het volgende:
Kinderen hebben het gevoel dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun ouders. Er is dus geen loyaliteitsconflict. Kinderen kunnen gelijkwaardig met beide ouders omgaan en zich veilig en gelukkig voelen. Dit helpt bij het voorkomen van psychosociale problemen, zoals angst, schuldgevoelens of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Bij gedeeld ouderschap delen ouders de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen. Dit betekent dat zowel de vader als de moeder een gelijke rol spelen in het dagelijks leven van het kind. De ouders kunnen hierdoor beter overleggen en samenwerken, wat leidt tot een betere opvoedingsstijl.
Gedeeld ouderschap vereist dat ouders goed overleg hebben en een goed geformuleerd ouderschapsplan hebben. Dit leidt tot een betere communicatie tussen ouders en helpt bij het voorkomen van conflicten. Ouders leren samen te werken en elkaar te vertrouwen, wat vooral belangrijk is bij het opvoeden van kinderen.
Kinderen kunnen makkelijker vanuit beide ouders naar school, naar vrienden en naar sportclubs. Dit helpt bij het opbouwen van een stabiele levensomgeving en vermindert de impact van de scheiding op het dagelijks leven van het kind.
Hoewel gedeeld ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Deze kunnen onder meer zijn:
Als de ouders niet goed met elkaar kunnen overleggen, kan gedeeld ouderschap leiden tot meer stress en spanning voor de kinderen. Dit kan bijdrragen aan emotionele problemen en een gebrek aan veiligheid bij het kind.
Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. Ook kan de verdeling van de kosten voor de ouders lastig zijn, vooral als ze niet goed met elkaar kunnen overleggen.
De maximale afstand waarop beide ouders uit elkaar mogen wonen bij een co-ouderschap is 10 kilometer. Dit kan voor sommige ouders een beperking vormen, vooral als ze een andere baan hebben of een nieuwe relatie aangaan.
Voor ouders die overwegen om gedeeld ouderschap toe te passen, zijn er een aantal praktijkadviezen die nuttig kunnen zijn.
Een goed geformuleerd ouderschapsplan is essentieel voor gedeeld ouderschap. Hierin staan afspraken over hoe ouders elkaar informeren, wie welke kosten betaalt, welk kind waar woont en hoe de omgangsregeling is vastgesteld. Bij gedeeld ouderschap wordt de tijd van de kinderen gelijk verdeeld tussen beide ouders. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kinderen de helft van de week bij de ene ouder wonen en de andere helft bij de andere ouder.
Het is belangrijk dat de ouders goed overleg hebben en de bereidheid om samen te werken. Als er sprake is van conflicten, miscommunicatie of een gebrek aan vertrouwen, kan gedeeld ouderschap juist leiden tot meer stress en spanning voor de kinderen. Het is daarom belangrijk om goed overleg te hebben en een goed plan op te stellen.
Als ouders moeite hebben met het opstellen van een ouderschapsplan of het samenwerken, is het raadzaam om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende programma’s en interventies beschikbaar die ouders helpen bij het vormgeven van hun ouderschap na een scheiding. Ouderschap Blijft, Ouderschap Na Scheiding en ScheidingsATLAS zijn voorbeelden van programma’s die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen ouders.
Bij het opstellen van een ouderschapsplan moet het belang van het kind centraal staan. Kinderen moeten worden betrokken bij het proces en hun mening moet worden gegeven. Dit helpt bij het voorkomen van gevoelens van onzekerheid of onveiligheid bij het kind.
Ouderschap Na Scheiding is een interventie die gericht is op ouders die in een complexe scheiding zijn verwikkeld, met kinderen tot 18 jaar. De interventie helpt ouders hun onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren ten behoeve van de kinderen. De interventie gebruikt onder meer psycho-educatie, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering. Het accent ligt op ouders helpen de strijd te stoppen, gezamenlijk ouderschap vorm te geven en constructief te overleggen over en met de kinderen. Nadat ouders de gelegenheid hebben gekregen te uiten wat hen dwars zit, stimuleert de interventie hen om het belang van hun kinderen centraal te stellen, als ouders in plaats van als ex-partners.
De interventie bestaat uit maximaal elf gesprekken, verdeeld over een half jaar. De commissie vindt Ouderschap Na Scheiding een goed doordachte interventie voor gezinnen die te maken hebben met scheidingsproblemen. De commissie is te spreken over de goed gestructureerde opbouw, de heldere formulering en de toegankelijke materialen. Het programma onderscheidt zich doordat er veel aandacht is voor individuele voorgesprekken waarbij ouders de kans krijgen om zich geleidelijk voor te bereiden op de gesprekken met hun ex-partner.
Ouderschap Blijft is een programma dat gericht is op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen ouders. Een hulpverlener begeleidt jou en de ex-partner naar een verbeterde communicatie en samenwerking. Als het nodig is, stellen we samen een ouderschapsplan op. We werken volgens de module Ouderschap Blijft. Het programma richt zich op het verbeteren van de relatie tussen ouders, zodat ze effectief kunnen samenwerken in de opvoeding van hun kinderen.
De interventie helpt ouders om hun onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren ten behoeve van de kinderen. De focus ligt op het opbouwen van een betere relatie tussen ouders, zodat ze effectief kunnen samenwerken in de opvoeding van hun kinderen. De interventie kan worden toegepast in combinatie met andere programma’s, zoals Ouderschap Na Scheiding of ScheidingsATLAS.
Een van de belangrijkste onderdelen van gedeeld ouderschap is de samenwerking en communicatie tussen ouders. Het is belangrijk dat ouders een goed overleg hebben en bereid zijn om samen te werken. Als er sprake is van conflicten, is het raadzaam om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die ouders helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en het verbeteren van hun communicatie.
Gedeeld ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij beide ouders een vergelijkbare mate van betrokkenheid hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Het heeft voordelen zoals een betere emotionele steun voor kinderen, gelijke verantwoordelijkheid voor ouders en betere communicatie. Maar ook nadelen zoals moeilijkheden bij overleg en samenwerking, verhoogde kosten en beperkte flexibiliteit. Voor ouders die overwegen om gedeeld ouderschap toe te passen, is het belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen, goed overleg te hebben en eventueel hulp in te schakelen. Er zijn verschillende programma’s en interventies beschikbaar die ouders helpen bij het vormgeven van hun ouderschap na een scheiding, zoals Ouderschap Blijft, Ouderschap Na Scheiding en ScheidingsATLAS.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet