Puppy opvoeden: De belangrijkste tips en aanpakken voor een goed opgeleide hond
juli 2, 2025
Bij een scheiding of het beëindigen van een relatie waarbij kinderen betrokken zijn, kiezen veel ouders voor co-ouderschap. Dit houdt in dat beide ouders ongeveer evenveel tijd voor de kinderen zorgen. Hoewel dit praktisch gunstig kan zijn, heeft het ook belangrijke gevolgen voor belastingzaken en toeslagen. De term “co-ouderschap” wordt niet officieel geaccepteerd door de Belastingdienst, maar de regels rondom toeslagen en belastingen zijn wel van toepassing. In dit artikel wordt uitgelegd wat een toeslagpartner is, hoe dit werkt bij co-ouderschap, en wat je moet weten over de belastingaangifte, kinderbijslag, kindgebonden budget, en andere toeslagen.
Een toeslagpartner is iemand met wie je in hetzelfde huishouden woont en met wie je een samenlevingscontract heeft. Dit geldt voor echtgenoten, geregisteerde partners, of personen die op hetzelfde adres zijn ingeschreven. De Belastingdienst hanteert deze term bij het bepalen of je recht hebt op bepaalde toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, en het kindgebonden budget. Als je bijvoorbeeld een kinderopvangtoeslag aanvraagt, telt je toeslagpartner mee voor de berekening van het huishoudinkomen.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat de toeslagpartner niet automatisch de partner is met wie je gescheiden bent. Als je gescheiden bent en je ex-partner woont niet op hetzelfde adres, dan telt deze persoon niet als toeslagpartner. Je kunt dan alleen nog toeslagen aanvragen op basis van je eigen inkomen.
De Belastingdienst kent de term “co-ouderschap” niet officieel, maar hanteert wel criteria om te bepalen of een situatie als co-ouderschap kan worden beschouwd. Volgens de Belastingdienst is een co-ouder iemand die samen met de andere ouder de zorg voor het kind deelt. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden als het kind de ene week bij de ene ouder woont en de andere week bij de andere ouder, of als de zorg minstens drie dagen per week wordt verdeeld. De Belastingdienst kijkt niet alleen naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft, maar ook naar het ritme van de verdeling.
Om co-ouderschap aan te tonen bij de Belastingdienst, is het belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet de verdeling van de zorg en het verantwoordelijkheidsdeel van de ouders duidelijk maken. Het is ook belangrijk om te weten dat de Belastingdienst bij het beoordelen van co-ouderschap niet alleen kijkt naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft, maar ook naar het ritme van de verdeling.
De kinderbijslag wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaald aan één ouder. Bij co-ouderschap kun je in overleg bepalen wie dit ontvangt. Beide ouders hebben recht op 50% van de kinderbijslag, ook al ontvangt één ouder alles. Het is echter belangrijk om dit goed te regelen, zodat je niet in onaangename situaties terechtkomt.
Als je co-ouderschap kiest, is het verstandig om de aanvrager van de kinderbijslag te kiezen die het meeste recht heeft op het kindgebonden budget. Dit kan bijvoorbeeld de ouder zijn die het laagste inkomen heeft. Je kunt dit op basis van een proefberekening bepalen. De proefberekening geeft een indicatie wat in jouw geval de beste keuze is. De afspraken over de verdeling leg je vervolgens vast in het ouderschapsplan.
Het kindgebonden budget is een extra bijdrrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat alleen de aanvrager van de kinderbijslag het kindgebonden budget ontvangt, mits deze aan de voorwaarden voldoet. Dus ook als jullie beiden de helft van de kinderbijslag ontvangen. Heeft de aanvrager van de kinderbijslag geen recht op kindgebonden budget, maar de andere ouder wel? Dan is het verstandig om de aanvrager van de kinderbijslag te wijzigen. Dit kan ook verstandig zijn als de andere ouder recht heeft op een hoger bedrag aan kindgebonden budget.
De huurtoeslag is een financiële ondersteuning voor huurders. Bij co-ouderschap kun je in bepaalde gevallen recht hebben op een hogere huurtoeslag. Als je co-ouder bent, kun je beiden jullie kind als medebewoner laten meetellen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Je kind kan dus meetellen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven.
Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang die wordt verstrekt door de overheid. Bij co-ouderschap kun je in bepaalde gevallen recht hebben op een hogere kinderopvangtoeslag. Als je co-ouder bent, kun je beiden jullie kind als medebewoner laten meetellen. Je hebt dan mogelijk recht op meer kinderopvangtoeslag. Je kind kan dus meetellen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven.
Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de kinderopvangtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
Bij het opstellen van een belastingaangifte na een scheiding of co-ouderschap is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke regels van de Belastingdienst. Co-ouderschap, waarbij beide ouders actief betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, heeft invloed op belastingvoordelen, toeslagen en de manier waarop je je belastingaangifte moet indienen.
De Belastingdienst hanteert verschillende regels voor de bepaling van belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget. De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Niet iedere ouder heeft hier dus recht op. Als je nog samen bent, dan krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders profiteren van belastingvoordelen, mits aan de voorwaarden is voldaan. De Belastingdienst hanteert verschillende regels voor de bepaling van belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben. Niet iedere ouder heeft hier dus recht op. Als je nog samen bent, dan krijgt alleen degene die het minst verdient de combinatiekorting. Dit regel je via de belastingaangifte.
Bij het opstellen van een belastingaangifte na een scheiding of co-ouderschap is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke regels van de Belastingdienst. Co-ouderschap, waarbij beide ouders actief betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, heeft invloed op belastingvoordelen, toeslagen en de manier waarop je je belastingaangifte moet indienen.
De Belastingdienst hanteert verschillende regels voor de bepaling van belastingvoordelen, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget.
Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding. Het heeft gevolgen voor belastingzaken en toeslagen, waaronder de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag, en de kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk om rekening te houden met de regels van de Belastingdienst en de SVB. Bij co-ouderschap kun je in overleg bepalen wie de kinderbijslag ontvangt en hoe het kindgebonden budget wordt verdeeld. Het is verstandig om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen en de afspraken met je ex-partner goed vast te leggen. Door goed overleg te houden met een fiscalist of toeslagenexpert kun je fouten en onaangename verrassingen voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet