Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Bij co-ouderschap kan de situatie rond de huurtoeslag complex zijn, vooral als de huurprijs hoger is dan de maximale toegestane grens. De huurtoeslag is een bijdrage die de overheid geeft om de huurkosten te verlagen voor huurwoningen. In veel gevallen is de huurtoeslag afhankelijk van het inkomen en het vermogen van de huishoudens. Bij co-ouderschap kunnen er specifieke regels gelden, waardoor het mogelijk is dat een huurtoeslag toch wordt verstrekt, ook als de huur te hoog is. Dit artikel bespreekt de regels rond huurtoeslag bij co-ouderschap en legt uit wat er gebeurt als de huurprijs boven de toegestane grens uitstijgt.
Co-ouderschap betekent dat de ouders van een kind samenwerken om de opvoeding en verzorging van het kind te delen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het kind elke week een paar dagen bij de ene ouder woont en de rest bij de andere. Het is belangrijk dat beide ouders zich hieraan houden en dat de verdeling van de zorg duidelijk is geregeld.
Bij co-ouderschap telt het kind als medebewoner mee voor de huurtoeslag, wat kan leiden tot een hogere toeslag. Dit geldt overigens voor alle ouders, niet alleen voor co-ouders. Voor co-ouders geldt echter een specifieke eis: het kind moet minimaal 156 dagen per jaar bij beide ouders zijn. Het kind hoeft niet op hetzelfde adres te staan ingeschreven als de ouder die de huurtoeslag aanvraagt, maar moet wel op het adres van minstens één ouder staan ingeschreven.
De huurtoeslag wordt bepaald op basis van het inkomen van het gezin. Bij co-ouderschap kan de huurtoeslag hoger zijn, omdat het kind als medebewoner wordt meegerekend. Dit kan voordelen opleveren voor de huurprijs. Het is daarom belangrijk om te controleren of je recht hebt op de huurtoeslag en deze aan te vragen.
De huurtoeslag geldt alleen als de huur van de woning niet te hoog is. De maximale huurprijs varieert per jaar en hangt af van de locatie en de grootte van de woning. In 2024 geldt bijvoorbeeld een maximale huur van €880,00. Als de huur boven deze grens uitkomt, dan is er geen recht op huurtoeslag, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie.
Een van de mogelijke bijzondere situaties is het co-ouderschap. Bij co-ouderschap kan het kind als medebewoner worden meegerekend, waardoor de huurtoeslag mogelijk toch wordt verstrekt, ook als de huur boven de maximale grens uitkomt. Dit is echter afhankelijk van de regels van de Belastingdienst en moet expliciet worden aangevraagd.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders hun kind als medebewoner meerekenen voor de huurtoeslag. Hierdoor kan de toeslag hoger zijn dan wanneer het kind alleen bij één ouder woont. Dit geldt zowel voor de huurtoeslag als voor andere toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Om dit te regelen, moet de Belastingdienst worden geïnformeerd over het co-ouderschap. Dit kan via een brief worden gedaan, waarin wordt aangegeven dat jullie co-ouders zijn, op welke dagen het kind bij jou of je ex-partner is en dat beide ouders de brief ondertekenen. Dit helpt om te zorgen dat de huurtoeslag op de juiste manier wordt berekend.
Voor de huurtoeslag bij co-ouderschap gelden dezelfde voorwaarden als voor andere huurtoeslag. Dit zijn onder andere:
- De huur is niet te hoog.
- Het is een zelfstandige woonruimte.
- Er is een huurovereenkomst.
- Het inkomen en vermogen van de bewoners is niet te hoog.
- De huishouden staan ingeschreven op het adres.
- Het kind staat op het adres ingeschreven.
Bij co-ouderschap geldt een aanvullende eis: het kind moet minimaal 156 dagen per jaar bij beide ouders zijn. Dit geldt ook als het kind op het adres van één ouder staat ingeschreven.
Als de huur boven de maximale grens uitkomt, dan is er geen recht op huurtoeslag, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie. Bijvoorbeeld als het kind als medebewoner wordt meegerekend bij co-ouderschap. In dat geval kan de huurtoeslag toch worden verstrekt, mits de Belastingdienst wordt geïnformeerd over het co-ouderschap.
In sommige gevallen kan de huurtoeslag worden berekend op basis van de maximale huur, ook als de werkelijke huur hoger is. Dit geldt bijvoorbeeld als de huur niet langer dan een jaar boven de grens uitkomt. In dat geval wordt de huurtoeslag berekend over de maximale huur, maar niet over de werkelijke huur.
Bij co-ouderschap hoeft het kind niet op hetzelfde adres te staan ingeschreven als de ouder die de huurtoeslag aanvraagt. Het kind moet echter wel op het adres van minstens één ouder staan ingeschreven. Dit geldt ook als het kind op het adres van de andere ouder staat ingeschreven.
De huurtoeslag wordt dan berekend op basis van het inkomen van de ouder die de huurtoeslag aanvraagt. Het inkomen van de andere ouder telt niet mee, tenzij er sprake is van een samengesteld huishouden. In dat geval wordt het inkomen van beide ouders meegerekend.
Als de huurtoeslag niet wordt verstrekt, maar je denkt dat je wel recht hebt, dan kun je een bezwaar indienen. Dit kan via het formulier 'Bezwaar tegen de uitkering'. Je moet dan aangeven dat je het niet eens bent met de beslissing van de Belastingdienst.
Bij het indienen van het bezwaar is het belangrijk om te vermelden dat het om een bijzondere situatie gaat, zoals co-ouderschap. De Belastingdienst kijkt dan of de huurtoeslag toch kan worden verstrekt.
Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. De kinderopvangtoeslag wordt dan berekend op basis van het inkomen van de ouder die de opvangkosten betaalt. Het maakt niet uit of het kind op het adres van de ouder of de ex-partner staat ingeschreven.
Het kindgebonden budget wordt op de rekening gestort van de ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Het is daarom belangrijk om te kijken welke ouder het meeste kindgebonden budget kan ontvangen. Dit kan gebeuren als het inkomen lager is, wat leidt tot een hogere toeslag.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een korting op de inkomensbelasting. Deze korting is bedoeld voor ouders die tegelijkertijd werken en de zorg voor hun kind combineren. Bij co-ouderschap kan deze korting worden aangevraagd via de jaarlijkse belastingaangifte of maandelijks middels een voorlopige aanslag.
Voorwaarden voor de combinatiekorting zijn onder andere dat het kind jonger is dan 12 jaar, dat het kind minstens zes maanden op het adres van de ouder staat ingeschreven is, dat het inkomen niet te laag is en dat de ouder geen fiscaal partner meer is. Bij co-ouderschap is het belangrijk om te controleren of de voorwaarden van de combinatiekorting zijn voldaan.
De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Bij co-ouderschap is het belangrijk om te controleren of je recht hebt op de zorgtoeslag. Dit hangt af van het inkomen van de ouder die de zorgtoeslag aanvraagt.
Voor een alleenstaande ouder geldt een bepaalde inkomensgrens. Als je een partner hebt, dan mag je inkomen samen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Bij co-ouderschap is het belangrijk om te controleren of de voorwaarden van de zorgtoeslag zijn voldaan.
De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang. Bij co-ouderschap kan de kinderopvangtoeslag worden aangevraagd door de ouder die de opvangkosten betaalt. Het maakt niet uit of het kind op het adres van de ouder of de ex-partner staat ingeschreven.
De kinderopvangtoeslag wordt berekend op basis van het aantal uren dat de ouder betaalt. Bij co-ouderschap kan de toeslag worden aangevraagd voor de uren die de ouder betaalt. Als de ex-partner ook een deel van de opvangkosten betaalt, dan krijgen beide ouders een deel van de toeslag.
Bij co-ouderschap kan de situatie rond de huurtoeslag complex zijn, vooral als de huurprijs hoger is dan de maximale toegestane grens. De huurtoeslag wordt bepaald op basis van het inkomen van het gezin en het vermogen. Bij co-ouderschap kan het kind als medebewoner worden meegerekend, wat kan leiden tot een hogere toeslag. Dit geldt ook als de huur boven de maximale grens uitkomt, mits de Belastingdienst wordt geïnformeerd over het co-ouderschap.
Het is belangrijk om te controleren of je aan de voorwaarden van de huurtoeslag voldoet, en eventueel een bezwaar in te dienen als de toeslag niet wordt verstrekt. Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Het is daarom belangrijk om de regels van de Belastingdienst goed te begrijpen en eventueel hulp in te schakelen bij de Belastingdienst of een adviesbureau.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet