Het opvoeden van een puppy: belangrijke tips en aanbevelingen
juli 2, 2025
Stevig Ouderschap is een programma dat (aanstaande) ouders helpt bij de uitdagingen van het ouderschap. Het programma biedt persoonlijke begeleiding, afgestemd op de individuele behoeften van het gezin, en helpt ouders om sterker in hun rol te staan en een goede start te maken met hun kind. In de regio Nieuwerkerk aan den IJssel is Stevig Ouderschap onderdeel van het aanbod van de GGD Hollands Midden. Het programma is preventief van aard en richt zich op het versterken van de ouder-kind relatie en het opbouwen van een sterk sociaal netwerk. In dit artikel worden de kernprincipes van Stevig Ouderschap, de werkwijze, het aanbod en de voordelen van het programma toegelicht.
Stevig Ouderschap is ontwikkeld met als doel om ouders te ondersteunen bij de eerste jaren van het ouderschap. Het programma richt zich op het voorkomen van problemen, het versterken van de ouder-kind relatie en het opbouwen van zelfvertrouwen bij ouders. De kern van het programma bestaat uit huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige. Het aantal bezoeken varieert, afhankelijk van de behoefte van het gezin. Na de geboorte van een kind worden doorgaans zes huisbezoeken afgelegd (postnataal). Tijdens de zwangerschap (prenataal) kunnen vier huisbezoeken plaatsvinden. Deze bezoeken duren ongeveer 90 minuten en bieden een veilige omgeving voor ouders om vragen te stellen, zorgen te delen en te praten over hun ervaringen. De inhoud van de huisbezoeken is flexibel en wordt afgestemd op de wensen van de ouders. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn de verzorging van de baby, de ontwikkeling van het kind, de eigen jeugd en opvoedstijl van de ouders, en de relatie tussen de ouders onderling. De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouders, geeft advies en denkt mee over oplossingen voor eventuele problemen. Alles wat besproken wordt, blijft vertrouwelijk, tenzij de ouders toestemming geven om informatie te delen met anderen.
Stevig Ouderschap biedt zowel preventieve als reactieve ondersteuning. Preventieve ondersteuning richt zich op het voorkomen van problemen, door ouders te helpen bij het opbouwen van een goede ouder-kind relatie en het versterken van hun zelfvertrouwen. Reactieve ondersteuning biedt hulp bij het oplossen van bestaande problemen, door ouders te begeleiden bij het omgaan met uitdagingen en het vinden van passende oplossingen. De jeugdverpleegkundige die het programma begeleidt, werkt op maat en past zich aan bij de behoeften van het gezin. Tijdens de bezoeken wordt er gesproken over onderwerpen zoals de opvoeding van het kind, het sociaal netwerk van de ouders en eventuele zorgen over het ouderschap. De verpleegkundige helpt ouders bij het vinden van oplossingen en biedt hen ruimte om hun zorgen te delen.
In de regio Nieuwerkerk aan den IJssel is Stevig Ouderschap onderdeel van het aanbod van de GGD Hollands Midden. Het programma is beschikbaar voor ouders die een verhoogd risico op opvoedingsproblemen hebben, zoals een belaste voorgeschiedenis, weinig steun, psychische problemen of zorgen over het ouderschap. Deelname aan het programma is altijd op vrijwillige basis en heeft geen kosten. Het programma is gericht op ouders die een kind hebben dat jonger is dan 19 maanden. Het programma biedt zes huisbezoeken in de periode van zes weken na de geboorte tot het kind ongeveer 19 maanden is. Tijdens deze bezoeken bespreken de professionals met de ouders onder andere de ervaringen met het ouderschap, het sociaal netwerk en vragen van de ouder over ouderschap en opvoeden. Er kunnen maximaal tien huisbezoeken worden afgelegd.
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Stevig Ouderschap en daaruit blijkt dat het werkt. Kinderen van ouders die hebben meegedaan aan Stevig Ouderschap ontwikkelen zich lichamelijk en sociaal-emotioneel beter, blijkt uit dit onderzoek. Ouders geven aan dat zij door Stevig Ouderschap de ontwikkeling van hun kind beter begrijpen en hun gezin daardoor meer in balans is. Ook hebben ze meer vertrouwen in zichzelf als ouder. Stevig Ouderschap helpt ouders om beter te leren omgaan met de uitdagingen van het ouderschap en biedt hen ruimte om hun zorgen te delen. Het programma is gericht op het versterken van de ouder-kind relatie en het opbouwen van een sterk sociaal netwerk. Het is een belangrijke investering in de toekomst van kinderen en gezinnen.
Aanmelden voor Stevig Ouderschap kan op verschillende manieren. Je kunt je als ouder zelf prenataal (dus voor de geboorte van je kindje, tijdens de zwangerschap) al aanmelden. Het kan ook zo zijn dat je doorverwezen wordt door je verloskundige of een hulpverlener. Maar aanmelden kan ook postnataal (dus als je kindje geboren is), totdat je kindje 6 maanden is. Dit kun je als ouder zelf doen. Of via je consultatiebureau, na het invullen van de vragenlijst. Deelname aan het programma is altijd op vrijwillige basis en heeft geen kosten. Er is geen beperking aan het aantal keer dat je kunt deelnemen aan het programma. Het programma is gericht op ouders die een kind hebben dat jonger is dan 19 maanden.
Shanice kreeg begeleiding vanuit Stevig Ouderschap en beaamt dit. Ze vertelt: “Een jaar nadat mijn moeder overleden was raakte ik zwanger. Toen mijn dochtertje geboren was en ik met haar op controle ging bij het consultatiebureau, werd mij gevraagd of ik een vragenlijst wilde invullen. Uit de antwoorden kwam naar voren dat ik me erg onzeker voelde over het ouderschap. In het gesprek dat hier op volgde werd me begeleiding vanuit Stevig Ouderschap aangeboden. Voorheen kon ik alles bespreken met mijn moeder, maar zij was er niet meer. Mijn moeder zei altijd: ‘Shanice, als je hulp kan krijgen, moet je het aannemen.’ Dus ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Het was wel even spannend om een vreemde over de vloer te krijgen hoor. Maar met Ingrid klikte het meteen, daardoor kon ik me makkelijker open stellen.”
Ingrid Coenen, Stevig Ouderschap verpleegkundige legt uit: “De vragen die we krijgen zijn heel divers. Bij iedere ouder ligt het accent op iets anders. Het is dan ook een project op maat. Soms kunnen ouders door heel kleine opmerkingen of adviezen al ontzettend geholpen worden. Het gaat vooral om oprechte aandacht, aansluiten bij de leefwereld van ouders en hen helpen om zelfvertrouwen te krijgen. Soms heeft een ouder behoefte aan informatie over de ontwikkeling van het kind. Maar het kan ook gaan over wat het ouderschap met de moeder doet. Of de vraag: wat voor ouder zou jij willen zijn? “
Stevig Ouderschap werkt actief samen met gemeenten en partners uit de regio. Het programma is gericht op het versterken van de ouder-kind relatie en het opbouwen van een sterk sociaal netwerk. Door samenwerking met gemeenten en partners wordt het programma beschikbaar gemaakt voor ouders die een verhoogd risico op opvoedingsproblemen hebben. De samenwerking met gemeenten en partners zorgt ervoor dat het programma toegankelijk is voor ouders in de regio.
Stevig Ouderschap is een waardevol programma dat (aanstaande) ouders ondersteunt bij de uitdagingen van het ouderschap. Door middel van persoonlijke begeleiding, afgestemd op de individuele behoeften van het gezin, helpt het programma ouders om sterker in hun rol te staan en een goede start te geven aan hun kind. Het programma is preventief van aard en richt zich op het versterken van de ouder-kind relatie en het opbouwen van een sterk sociaal netwerk. In de regio Nieuwerkerk aan den IJssel is Stevig Ouderschap onderdeel van het aanbod van de GGD Hollands Midden. Het programma is gericht op ouders die een verhoogd risico op opvoedingsproblemen hebben, zoals een belaste voorgeschiedenis, weinig steun, psychische problemen of zorgen over het ouderschap. Deelname aan het programma is altijd op vrijwillige basis en heeft geen kosten. Het programma is gericht op ouders die een kind hebben dat jonger is dan 19 maanden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet