logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Stevig Ouderschap: Hulp en ondersteuning voor ouders in de praktijk

Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op ouders die net een kind hebben gekregen of in verwachting zijn. Het programma biedt psychosociale ondersteuning, gericht op het bevorderen van een stevig ouderworden. Het is bedoeld om ouders te helpen bij het aanpassen aan hun nieuwe rol en hen te ondersteunen bij de uitdagingen van het ouderschap. Het programma wordt aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de GGD, en is gratis beschikbaar voor ouders die dit nodig hebben.

Stevig Ouderschap is ontstaan uit de behoefte van ouders om hulp te krijgen bij het opvoeden van hun kind. Het programma is gericht op het versterken van de zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van ouders, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouderschap. Het programma wordt aangeboden door gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen, die tijdens huisbezoeken met ouders in gesprek gaan en hen begeleiden bij het oplossen van problemen.

Wat is Stevig Ouderschap?

Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op ouders die in de aanvang van hun ouderworden staan. Het programma kan tijdens de zwangerschap (prenataal) of na de geboorte (postnataal) worden aangeboden door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Tijdens de zwangerschap worden er gesprekken gevoerd over verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap. De jeugdverpleegkundige bezoekt de ouders 4 tot 6 keer thuis, luistert naar hen en denkt mee met hen. Na de geboorte krijgen ouders 6 huisbezoeken van een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige. Deze bezoeken helpen ouders om hun situatie te verwerken en vragen te stellen.

Het programma is bedoeld voor ouders die onzeker zijn over hun rol als ouder, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben, of met verslaving of psychische problemen kampten. Het programma biedt hulp en ondersteuning bij het oplossen van problemen, en helpt ouders om hun eigen kracht en zelfvertrouwen te versterken.

Hoe werkt Stevig Ouderschap?

Stevig Ouderschap wordt aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de GGD. Het programma is gratis en kan op vrijwillige basis worden gevolgd. Ouders die het programma willen volgen, moeten zich aanmelden bij hun lokale GGD of CJG. Tijdens het aanmeldproces krijgen ouders een korte vragenlijst aangeboden, die helpt om in te schatten of het programma geschikt is voor hen.

Na het invullen van de vragenlijst bespreekt de jeugdverpleegkundige de vragenlijst met de ouder tijdens een huisbezoek. Als uit de vragenlijst blijkt dat het programma geschikt is, krijgt de ouder zes huisbezoeken van een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige. Tijdens deze bezoeken luistert de jeugdverpleegkundige naar de ouder, denkt mee met hen, en helpt ze bij het oplossen van problemen.

De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij het oplossen van problemen, zoals het omgaan met stress, het vinden van een balans tussen werk en gezin, en het opvoeden van hun kind. De jeugdverpleegkundige geeft ook advies over de ontwikkeling van het kind, en helpt ouders om hun eigen rol als ouder te versterken.

Voor wie is Stevig Ouderschap?

Stevig Ouderschap is bedoeld voor ouders die in de aanvang van hun ouderworden staan. Het programma is geschikt voor ouders die onzeker zijn over hun rol als ouder, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben, of met verslaving of psychische problemen kampten. Het programma is ook gericht op ouders die last hebben van stress, of die last hebben van het combineren van werk en ouderschap.

De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij het oplossen van problemen, zoals het omgaan met stress, het vinden van een balans tussen werk en gezin, en het opvoeden van hun kind. Het programma helpt ouders om hun eigen kracht en zelfvertrouwen te versterken, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouderschap.

Wat zijn de voordelen van Stevig Ouderschap?

Stevig Ouderschap heeft verschillende voordelen voor ouders en hun kinderen. Het programma helpt ouders bij het oplossen van problemen, en versterkt hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap, ontdekken dat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouderschap. Ze leren hun eigen kracht en zelfvertrouwen te versterken, en ze krijgen meer inzicht in de ontwikkeling van hun kind.

Ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap, geven aan dat ze door het programma de ontwikkeling van hun kind beter begrijpen en hun gezin daardoor meer in balans zijn. Ze hebben ook meer vertrouwen in zichzelf als ouder. Daarnaast ontwikkelen kinderen van ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap zich lichamelijk en sociaal-emotioneel beter, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Hoe werkt het programma in de praktijk?

In de praktijk werkt het programma Stevig Ouderschap als volgt. Tijdens de zwangerschap worden er gesprekken gevoerd over verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap. De jeugdverpleegkundige bezoekt de ouders 4 tot 6 keer thuis, luistert naar hen en denkt mee met hen. Na de geboorte krijgen ouders 6 huisbezoeken van een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige. Deze bezoeken helpen ouders om hun situatie te verwerken en vragen te stellen.

Tijdens de huisbezoeken krijgt de jeugdverpleegkundige een beter beeld van de gezinssituatie en kan zij gerichte, passende ondersteuning bieden. De jeugdverpleegkundige luistert, denkt mee en coacht ouders. De ondersteuning van de jeugdverpleegkundige bestaat uit circa 4 prenatale huisbezoeken en/of 6 postnatale huisbezoeken. Daarnaast heeft de jeugdverpleegkundige regelmatig contact met de ouders via de telefoon of WhatsApp.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

Deelname aan Stevig Ouderschap is altijd op vrijwillige basis. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het programma is gericht op ouders die in de aanvang van hun ouderworden staan. Het programma is geschikt voor ouders die onzeker zijn over hun rol als ouder, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben, of met verslaving of psychische problemen kampten.

Ouders kunnen zich aanmelden via hun lokale GGD of CJG. Tijdens het aanmeldproces krijgen ouders een korte vragenlijst aangeboden, die helpt om in te schatten of het programma geschikt is voor hen. De jeugdverpleegkundige bespreekt de vragenlijst met de ouder tijdens een huisbezoek. Als uit de vragenlijst blijkt dat het programma geschikt is, krijgt de ouder zes huisbezoeken van een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige.

Wat is de rol van de jeugdverpleegkundige?

De jeugdverpleegkundige speelt een belangrijke rol in het programma Stevig Ouderschap. Ze helpt ouders bij het oplossen van problemen, en versterkt hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. De jeugdverpleegkundige luistert, denkt mee en coacht ouders. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met de ouder naar oplossingen voor de problemen waar de ouder tegenaan loopt.

De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij het oplossen van problemen, zoals het omgaan met stress, het vinden van een balans tussen werk en gezin, en het opvoeden van hun kind. Ze geeft ook advies over de ontwikkeling van het kind, en helpt ouders om hun eigen rol als ouder te versterken.

Wat is het verschil met andere programma’s?

Stevig Ouderschap verschilt van andere programma’s voor ouders, zoals ouderschapsbemiddeling en Parallel Solo Ouderschap (PSO). Ouderschapsbemiddeling is bedoeld voor ouders die na hun scheiding voortdurende conflicten hebben, waarbij hun kinderen in de knel komen. Het programma is gericht op het versterken van elke ouder apart, zodat het belang van het kind centraal staat.

Parallel Solo Ouderschap (PSO) is een vorm van hulp voor ouders die na een scheiding veel ruzie blijven houden. Het programma richt zich niet op samenwerken, maar op het versterken van elke ouder apart. Alles draait om het belang van het kind en een veilige situatie voor het gezin. In de gesprekken met een eigen hulpverlener werkt de ouder aan zes belangrijke onderdelen: omgaan met eigen pijn, sterker worden als ouder, erkennen dat ieder zijn eigen rol heeft, beter omgaan met het kind, leren communiceren zonder strijd, en steun zoeken in het netwerk.

Wat zijn de voordelen van Stevig Ouderschap voor ouders?

Stevig Ouderschap biedt ouders verschillende voordelen. Het helpt ouders bij het oplossen van problemen, en versterkt hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap, ontdekken dat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouderschap. Ze leren hun eigen kracht en zelfvertrouwen te versterken, en ze krijgen meer inzicht in de ontwikkeling van hun kind.

Ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap, geven aan dat ze door het programma de ontwikkeling van hun kind beter begrijpen en hun gezin daardoor meer in balans zijn. Ze hebben ook meer vertrouwen in zichzelf als ouder. Daarnaast ontwikkelen kinderen van ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap zich lichamelijk en sociaal-emotioneel beter, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie

Stevig Ouderschap is een belangrijk programma dat ouders helpt bij het oplossen van problemen en hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid versterkt. Het programma is gericht op ouders die in de aanvang van hun ouderworden staan, en biedt psychosociale ondersteuning. Het programma wordt aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de GGD, en is gratis beschikbaar voor ouders die dit nodig hebben. Het programma helpt ouders bij het oplossen van problemen, en versterkt hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ouders die deel nemen aan Stevig Ouderschap, ontdekken dat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouderschap, en ze krijgen meer inzicht in de ontwikkeling van hun kind.

Bronnen

  1. Stevig Ouderschap
  2. Jeugdgezondheidszorg
  3. Stevig Ouderschap: een steuntje in de rug voor ouders van jonge kinderen
  4. Ouderschap leiden: begeleiding, hulp en ondersteuning voor ouders in de praktijk
  5. Stevig Ouderschap
  6. Wat is Stevig Ouderschap?
  7. Sessies met Stevig Ouderschap
  8. Jeugdgezondheidszorg
  9. Ouderschap
  10. Interventies: Stevig Ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven