Bewust ouderschap: Een reis van verbinding, zelfreflectie en groei
juli 2, 2025
Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op ouders van pasgeboren kinderen, die om verschillende redenen extra hulp nodig hebben. Het programma biedt ondersteuning in de vorm van gesprekken met gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen, die meerdere keren per maand bezoekjes afleggen. Deze bezoeken duren ongeveer 90 minuten en dienen als een luisterend oor, waarin ouders kunnen praten over hun ervaringen, zorgen, en uitdagingen met het ouderschap. De kern van het programma ligt bij het versterken van de ouderlijke rol en het versterken van de band tussen ouder en kind.
Stevig Ouderschap wordt aangeboden door de jeugdverpleegkundigen van de GGD en de JGZ (Jeugd en Gezin). Het programma is bedoeld voor ouders die onzeker zijn over hun rol, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben, of met verslaving of psychische problemen kamperen. Het programma loopt gedurende 18 maanden en wordt aangeboden in alle gemeenten van de provincie Groningen.
Een van de belangrijkste onderdelen van het programma is het invullen van een korte vragenlijst, die zo snel mogelijk na de geboorte van het kind wordt aangeboden. De jeugdverpleegkundige bespreekt deze vragenlijst tijdens het huisbezoek vlak na de geboorte. Daarnaast worden er vragen gesteld over de jeugd van de ouder, de huidige situatie, en de gezondheid van het kind. Als blijkt dat Stevig Ouderschap geschikt is voor de ouder, belt de jeugdverpleegkundige voor een eerste afspraak. Samen worden vervolgens verdere afspraken gemaakt.
Tijdens de bezoeken wordt gesproken over verschillende onderwerpen, waaronder de ontwikkeling van het kind, het begrijpen van het kind, het ouderschap in relatie tot partner, vrienden en familie, de eigen opvoeding, de keuze van de opvoedstijl, en informatie over instanties die kunnen helpen. Ook wordt er gesproken over de verwachtingen en uitdagingen van het ouderschap, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.
De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouder en denkt met haar mee. Ze kan advies geven en samen met de ouder kijken naar oplossingen voor problemen die er mogelijk spelen. Het doel is om de ouder te helpen om stevig te staan in haar rol als moeder of vader.
Om aan te melden bij Stevig Ouderschap, krijgt elke ouder een vragenlijst aangeboden. Deze vragenlijst wordt ingevuld en ingeleverd bij het consultatiebureau. Op basis van de antwoorden wordt bepaald of de ouder in aanmerking komt voor het programma. Als dit zo is, belt de jeugdverpleegkundige de ouder op. De ouder kan dan bespreken of ze mee willen doen aan Stevig Ouderschap. Als de ouder niet wordt gebeld en toch graag extra huisbezoeken wil, kan dit besproken worden bij het consultatiebureau.
Deelname aan Stevig Ouderschap is niet verplicht. De ouder beslist zelf of ze meedoen. Maar als ze meedoen, is het niet vrijblijvend. Er wordt verwacht dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. De kosten van de huisbezoeken worden betaald door de gemeente waarin de ouder woont.
Bij Stevig Ouderschap Prenataal is er tijd om samen met de verpleegkundige te praten over wat de ouder verwacht en uitdagingen vindt van het (straks) vader of moeder zijn. Vooral als de ouder opziet tegen het vader of moeder zijn of worden, haar rol hierbij, haar zorgen maakt over de relatie of de toekomst van haar kind. De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouder en denkt met haar mee. Ze kan advies geven en samen met de ouder kijken naar oplossingen voor problemen die er mogelijk spelen. Zodat de ouder nu en straks stevig staat in haar rol als vader of moeder.
Om aan te melden bij Stevig Ouderschap Prenataal, kan de ouder zich aanmelden via het consultatiebureau of, als ze nog zwanger is, via de gynaecoloog of verloskundige. Tijdens het eerste huisbezoek neemt de screener ook een vragenlijst mee om te kijken of Stevig Ouderschap voor de ouder ondersteunend kan zijn. Als uit de antwoorden blijkt dat Stevig Ouderschap iets voor de ouder zou kunnen betekenen, belt de JGZ-verpleegkundige van Stevig Ouderschap de ouder voor het maken van een eerste afspraak. Samen maken ze dan verdere afspraken als de ouder mee wil doen.
Stevig Ouderschap wordt in de praktijk gebracht door gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen, die zich richten op de behoeften van de ouder en het kind. De jeugdverpleegkundigen werken samen met de ouder om een plan op te stellen dat aansluit bij de wensen en behoeften van de ouder. Tijdens de bezoeken wordt er gesproken over de ontwikkeling van het kind, het begrijpen van het kind, de ouderlijke rol, de opvoeding, en eventuele problemen. De jeugdverpleegkundige luistert naar de ouder en denkt met haar mee.
De jeugdverpleegkundige kan advies geven en samen met de ouder kijken naar oplossingen voor problemen die er mogelijk spelen. Zodat de ouder nu en straks stevig staat in haar rol als vader of moeder. De jeugdverpleegkundige zorgt er ook voor dat de informatie die ze deelt met anderen, eerst met de ouder wordt besproken.
Het sociaal netwerk speelt een belangrijke rol in het programma Stevig Ouderschap. Het is cruciaal dat er een goed samenspel is tussen de ouder, de jeugdverpleegkundige, en het sociale netwerk. Dit geldt niet alleen voor de deelnemers van het programma, maar ook voor iedereen; we hechten toch allemaal waarde aan interactie met familie, vrienden, kennissen, enzovoorts. Een goed gesprek, een leuke activiteit, samen lachen – we hebben het allemaal nodig. Bij de deelnemers van het programma is dat niet anders.
Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op ouders van pasgeboren kinderen, die om verschillende redenen extra hulp nodig hebben. Het programma biedt ondersteuning in de vorm van gesprekken met gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen, die meerdere keren per maand bezoeken afleggen. Deze bezoeken duren ongeveer 90 minuten en dienen als een luisterend oor, waarin ouders kunnen praten over hun ervaringen, zorgen, en uitdagingen met het ouderschap. De kern van het programma ligt bij het versterken van de ouderlijke rol en het versterken van de band tussen ouder en kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet