Inkomensafhankelijke combinatiekorting zonder co-ouderschap: wat betekent dit voor ouders?
juli 2, 2025
Stevig Ouderschap is een preventief programma dat gericht is op het versterken van de ouderrol en het bieden van ondersteuning aan gezinnen die moeilijkere omstandigheden tegemoetkomen. Het programma is ontwikkeld door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en wordt aangeboden door gemeentelijke jeugdgezondheidszorg (JGZ). Het richt zich op zowel prenatale als postnatale periodes, waarin ouders extra hulp en begeleiding kunnen krijgen. In dit artikel worden de kernprincipes, doelgroep, werkwijze en de betekenis van Stevig Ouderschap toegelicht, gebaseerd op de beschikbare informatie.
Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op het versterken van de ouderrol en het voorkomen van opvoedingsproblemen. Het is bedoeld voor ouders die een moeilijke start hebben met hun kind, bijvoorbeeld door financiële, psychosociale of gezondheidsgerelateerde problemen. Het programma biedt een steuntje in de rug door middel van huisbezoeken en gesprekken met een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige. Het is een preventieve interventie die gericht is op het versterken van het zelfvertrouwen, de sociale netwerken en de opvoedingsvaardigheden van ouders.
De kern van Stevig Ouderschap ligt in het vroegtijdig signaleren van risico’s en het aanbieden van ondersteuning om problemen te voorkomen. Deelname aan het programma is gratis en wordt betaald door de gemeente. Het is geen verplichte maatregel, maar een aanbod dat ouders zelf kunnen kiezen om te laten meedoen.
Stevig Ouderschap is bedoeld voor ouders die een moeilijke start hebben met hun kind. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gezinnen met meerdere problemen, zoals financiële zorgen, verslaving, psychische klachten of sociale isolatie. Ook ouders die moeite hebben met het vinden van hun rol als ouder, kunnen baat hebben bij het programma. Het programma is zowel voor aanstaande ouders als voor ouders die net een kind hebben gekregen.
Deelname aan Stevig Ouderschap is beschikbaar in veel gemeenten, waaronder Den Bosch. Het programma wordt aangeboden door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen. Deelname is gratis en wordt door de gemeente geregeld.
Stevig Ouderschap bestaat uit een signaleringsmethode en een interventie. Tijdens de zwangerschap kan alvóor de geboorte worden gekeken of gekeken naar eventuele risico’s. Na de geboorte ontvangen ouders een korte vragenlijst, die gericht is op de risico’s voor opvoedingsproblemen. Op basis van de antwoorden en het advies van de jeugdverpleegkundige wordt bepaald of Stevig Ouderschap aangeboden kan worden.
De interventie bestaat uit huisbezoeken. Tijdens de prenatale periode kunnen er twee tot vier huisbezoeken plaatsvinden. Na de geboorte krijgen ouders ongeveer zes huisbezoeken van een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige. Tijdens deze bezoeken luistert de jeugdverpleegkundige naar de ouders, spreekt met hen over hun ervaringen en helpt ze bij het vinden van oplossingen voor eventuele problemen. De ouders bepalen zelf wat ze willen bespreken en kunnen zo hun verhaal kwijt.
Stevig Ouderschap is een aanbod op maat. De begeleiding is gericht op de individuele behoeften van elk gezin. De jeugdverpleegkundige werkt samen met de ouders en biedt hen steun en begeleiding. Het programma is gericht op het versterken van het zelfvertrouwen, het verbeteren van het sociaal netwerk en het voorkomen van opvoedingsproblemen.
Een ander belangrijk kenmerk van Stevig Ouderschap is dat het geen inhoudelijke informatie opneemt in het dossier van het kind. Er wordt alleen gemeld dat het programma is gestart. Ook wordt er geen informatie op papier gegeven aan andere instanties, tenzij toestemming is gegeven. De jeugdverpleegkundige werkt altijd in overleg met andere hulpverleners, zoals de huisarts of de jeugdverpleegkundige van het CJG.
Stevig Ouderschap biedt veel voordelen aan ouders. Het helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, het verbeteren van het sociaal netwerk en het voorkomen van opvoedingsproblemen. Ouders die deel nemen aan het programma, krijgen een steuntje in de rug dat hen helpt bij het vinden van hun rol als ouder.
De jeugdverpleegkundige die het programma uitvoert, werkt op een persoonlijke en empathische manier. Ze luistert naar de ouders en helpt hen bij het oplossen van problemen. De begeleiding is gericht op het versterken van de ouderrol en het voorkomen van problemen in de opvoeding.
Ouders kunnen zich aanmelden bij Stevig Ouderschap via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het is mogelijk om al vanaf 16 weken zwangerschap gebruik te maken van het programma. Tijdens de zwangerschap kan de jeugdverpleegkundige alvóor de geboorte contact opnemen met de ouders. Na de geboorte ontvangen ouders een korte vragenlijst, die wordt besproken tijdens het eerste huisbezoek.
Deelname aan Stevig Ouderschap is gratis. De ouders beslissen zelf of ze meewerken aan het programma. Het programma wordt uitgevoerd door gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen, die speciaal zijn opgeleid voor het begeleiden van ouders in moeilijke situaties.
Een belangrijk onderdeel van Stevig Ouderschap is het opbouwen van een sociaal netwerk. Het programma helpt ouders bij het vinden van hulp en steun in hun omgeving. Het sociale netwerk speelt een cruciale rol bij de opvoeding van kinderen, omdat het helpt bij het opbouwen van vertrouwen, veiligheid en ondersteuning.
In het programma wordt ook gekeken naar de rol van het sociale netwerk. Het is belangrijk dat ouders een stevige ondersteuning hebben, zodat ze hun rol als ouder kunnen vervullen. Als er geen sociaal netwerk is, wordt er geprobeerd om dit op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van groepsactiviteiten, bezoeken van familie of het opzoeken van hulpverleners.
Stevig Ouderschap is een belangrijk programma dat ouders helpt bij het vinden van hun rol als ouder en het voorkomen van opvoedingsproblemen. Het programma is gericht op het versterken van het zelfvertrouwen, het verbeteren van het sociaal netwerk en het aanbieden van ondersteuning in moeilijke situaties. Het is gratis en wordt aangeboden door gemeentelijke jeugdgezondheidszorg (JGZ). Deelname aan het programma is vrijwillig, maar kan baat bevorderen bij het vinden van de juiste oplossingen voor problemen in de opvoeding. Het programma is zowel voor aanstaande ouders als voor ouders die net een kind hebben gekregen. Het is een belangrijk aanbod dat ouders helpt bij de moeilijke tijden van de opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet