Zorgverzekering voor kinderen bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
juli 2, 2025
De geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis die veel onzekerheid oproept. Voor ouders is het vaak lastig om te bepalen of ze goed omgaan met de verantwoordelijkheid van het opvoeden. Stevig Ouderschap is een programma dat deze onzekerheid helpt verlichten door ouders te begeleiden in hun opvoedingsproces. Dit programma, uitgevoerd door de GGD, richt zich op het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van ouders. Het is bedoeld voor (aanstaande) ouders die extra steun nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een moeilijke jeugd hebben gehad, weinig sociale steun hebben of last hebben van stress. Stevig Ouderschap biedt een passende individuele begeleiding, zodat ouders zich beter kunnen omgaan met hun rol als ouder.
Stevig Ouderschap is een programma van de GGD dat gericht is op gezond opvoeden en opgroeien. Het programma richt zich op het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van ouders, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouder worden. Het programma is bedoeld voor ouders van kinderen tot maximaal 2 jaar. Een jeugdverpleegkundige kijkt met de ouders mee en helpt hen bij de opvoeding van hun kind. De jeugdverpleegkundige komt 6 tot 10 keer langs, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Tijdens deze bezoeken wordt aandacht besteed aan onderwerpen als opvoeding, communicatie, stress en het dagelijks leven met een jong kind.
Het doel van Stevig Ouderschap is het voorkomen van opvoedproblemen en kindermishandeling. Het programma streeft ernaar om ouders meer kennis te geven over de ontwikkeling en opvoeding van hun jeugdige, en hen te helpen met het omgaan met hun eigen ervaringen. De interventie is op maat gemaakt en duurt ongeveer 1½ jaar. Tijdens deze periode worden 6 huisbezoeken gegeven, totdat de jeugdige ongeveer 18 maanden is. De inhoud van het programma omvat het vergroten van de kennis en vaardigheden van ouders bij het verzorgen van en omgaan met hun jeugdige, het vergroten van hun zelfvertrouwen en het verbeteren van hun opvoedvaardigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan het omgaan met stress en het vergroten van sociale steun.
Stevig Ouderschap is ook mogelijk vóór de geboorte. Dan zijn er 4 huisbezoeken, met deze aandachtspunten: de beleving van de moeder, het sociale netwerk, praktische voorzieningen, zwangerschap en gezonde leefstijl, en het voorbereiden op ouderschap. De dienst is dus al vanaf de zwangerschap te gebruiken. Hierdoor kunnen ouders al vroeg in de zwangerschap begeleiding krijgen, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op de komende uitdagingen van het ouder worden.
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Stevig Ouderschap en daaruit blijkt dat het werkt. Kinderen van ouders die meegedaan hebben aan Stevig Ouderschap ontwikkelen zich lichamelijk en sociaal-emotioneel beter, blijkt uit dit onderzoek. Ouders geven aan dat zij door Stevig Ouderschap de ontwikkeling van hun kind beter begrijpen en hun gezin daardoor meer in balans is. Ook hebben ze meer vertrouwen in zichzelf als ouder. Vijf jaar nadat de huisbezoeken zijn afgesloten, zeggen ze dit nog steeds. Dit bewijst dat het programma effectief is en langdurige voordelen biedt.
Hechtingsproblematiek kan leiden tot emotionele en sociale uitdagingen later in het leven. Het heeft meer invloed op je dan je denkt. Stevig Ouderschap helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouder worden, waardoor de kans op hechtingsproblemen kan worden verminderd. De band tussen een kind en de ouders of verzorgers is cruciaal voor een veilige ontwikkeling. Als er te weinig aandacht wordt gegeven door ouders of juist negatieve aandacht, overbezorgd zijn en/of weinig zorg wordt gegeven, kan dit zorgen voor hechtingsproblemen. Stevig Ouderschap helpt ouders om beter te leren omgaan met hun kind, waardoor de kans op hechtingsproblemen kan worden verminderd.
De jeugdverpleegkundige speelt een cruciale rol in het programma. Ze komt 6 tot 10 keer langs, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Tijdens deze bezoeken luistert ze naar de ouder(s), spreekt ze met hen en denkt ze mee. Ze helpt ouders bij het oplossen van problemen en helpt hen om beter te leren omgaan met hun rol als ouder. De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het verbeteren van hun opvoedvaardigheden. Ze helpt ook bij het omgaan met stress en het vergroten van sociale steun.
De gemeente speelt een belangrijke rol in het programma. Stevig Ouderschap wordt uitgevoerd door de GGD als enige instelling. De gemeente zorgt ervoor dat het programma beschikbaar is voor (aanstaande) ouders die extra steun nodig hebben. De gemeente zorgt ook voor de financiering van het programma. De dienst is gratis en vrijwillig, en wordt bij de mensen thuis gegeven. Dit maakt het programma toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun situatie.
De familie speelt een belangrijke rol in het programma. Ouders hebben vaak behoefte aan steun van hun familie, maar soms is dit niet mogelijk. Stevig Ouderschap helpt ouders om beter om te gaan met hun rol als ouder, zelfs als ze geen familie hebben die hen kan helpen. De jeugdverpleegkundige helpt ouders bij het oplossen van problemen en helpt hen om beter te leren omgaan met hun rol als ouder. Ze helpt ook bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het verbeteren van hun opvoedvaardigheden.
De school speelt een belangrijke rol in het programma. De jeugdverpleegkundige werkt samen met de school om ouders te begeleiden in hun opvoedingsproces. De school helpt ouders bij het oplossen van problemen en helpt hen om beter te leren omgaan met hun rol als ouder. De school helpt ook bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het verbeteren van hun opvoedvaardigheden.
Stevig Ouderschap is een programma dat ouders helpt bij het opvoeden van hun kind. Het programma richt zich op het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van ouders, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het ouder worden. Het programma is bedoeld voor (aanstaande) ouders die extra steun nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een moeilijke jeugd hebben gehad, weinig sociale steun hebben of last hebben van stress. Stevig Ouderschap helpt ouders om beter om te gaan met hun rol als ouder, waardoor de kans op hechtingsproblemen kan worden verminderd. De jeugdverpleegkundige speelt een cruciale rol in het programma, en de gemeente zorgt ervoor dat het programma beschikbaar is voor iedereen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet