logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap na een scheiding: richtlijnen, afspraken en ondersteuning

Na een scheiding blijft het ouderlijk gezag van beide ouders behouden, mits de rechter dat niet anders beslist. Dit betekent dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Om dit goed te regelen, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan bevat afspraken over de verdeling van de zorgtaken, de omgang met de kinderen, de verantwoordelijkheid voor de kosten en de manier waarop ouders informatie delen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het ouderschap na een scheiding besproken, inclusief de verplichtingen van ouders, de opbouw van een ouderschapsplan, en de rol van hulpverleners bij het regelen van de scheiding.

Verplichtingen van ouders na een scheiding

Volgens de wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding is het voor ouders van minderjarige kinderen, die uit elkaar gaan en gezamenlijk het gezag hebben, verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel voor gehuwde ouders en ouders met een geregistreerd partnerschap, als voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Het ouderschapsplan dient als een overzicht van de afspraken die ouders maken over de opvoeding en verzorging van hun kinderen.

Een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Hierbij wordt aangegeven hoe ouders de tijd en verantwoordelijkheden verdelen. Ook wordt het recht op en de verplichting tot omgang met de kinderen geregeld. Daarnaast worden afspraken gemaakt over hoe ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen. Ten slotte wordt bepaald op welke wijze de kosten van de kinderen en de eventuele alimentatie worden verdeeld.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

In een ouderschapsplan moeten minimaal de volgende onderwerpen worden opgenomen:

  • De verdeling van de zorg- en opvoedtaken.
  • De regeling van de omgang met de kinderen.
  • De manier waarop ouders informatie delen over belangrijke onderwerpen.
  • De verdeling van de kosten van de kinderen en eventuele alimentatie.

Een ouderschapsplan moet zorgvuldig worden opgesteld, zodat de belangen van het kind in het oog worden gehouden. Als de verhoudingen tussen de ouders verslechterd zijn, is het belangrijk om zo veel mogelijk onderwerpen in het plan vast te leggen. Als de verhoudingen goed zijn, kan ook worden volgegaan met een plan op basispunten.

Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap

Meer dan 90 procent van de ouders houdt na hun scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen. Dit betekent dat allebei de ouders beslissingen mogen nemen over hun kind. Er zijn verschillende vormen waarin ouders dit kunnen organiseren. De meest gebruikte vorm is co-ouderschap, waarbij de opvoeding en verzorging van de kinderen gelijk verdeeld worden over beide ouders. De kinderen zijn ongeveer evenveel tijd bij beide ouders.

Bij een zorgregeling is de verdeling van de zorg- en opvoedtaken 50/50, maar ook een minder gelijke verdeling zoals 70/30. Bij een omgangsregeling is slechts één ouder verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind, terwijl de andere ouder omgang met het kind heeft.

Belang van een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is belangrijk om de belangen van het kind te beschermen. Het helpt ouders om afspraken te maken over de opvoeding en verzorging van hun kind. Het plan kan ook helpen bij het voorkomen van conflicten tussen ouders. In geval van spanningen of conflicten is het handig om een ouderschapsplan op te stellen, zodat ouders weten wat ze aan elkaar verschuldigd zijn.

Ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan

Als ouders moeite hebben met het opstellen van een ouderschapsplan, kunnen ze hulp vragen aan een mediator, een advocaat of een hulpmiddel zoals het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Deze professionals kunnen helpen bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen ouders.

Een ouderschapsplan moet worden opgesteld in overleg met de andere ouder. Het is belangrijk dat ouders samenwerken en afspraken maken over de opvoeding van hun kind. Het plan moet worden vastgelegd in schriftelijke vorm, zodat ouders weten wat ze aan elkaar verschuldigd zijn.

Belang van het betrekken van kinderen

Volgens de wet moet het kind worden betrokken bij de afspraken die over hen gaan. Dit geldt zowel bij het opstellen van het ouderschapsplan als bij andere beslissingen die het kind raken. Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen overleg plegen en hun mening in acht nemen. Kinderen hebben het recht om hun mening te geven en moeten niet klem komen te zitten in de strijd tussen hun ouders.

Ondersteuning van de rechter

De rechter kan in bepaalde gevallen beslissen dat een ouder het gezag niet meer mag delen met de andere ouder. Dit gebeurt alleen als het in het belang is van het kind. De rechter bepaalt ook wie van de ouders het gezag dan krijgt. Als een ouder het gezag verliest, moet die ouder wel blijven meebetalen aan de kosten van levensonderhoud van het kind tot het 21ste levensjaar.

Ouderschap na scheiding: uitdagingen en oplossingen

Scheiden kan een uitdaging zijn, vooral voor kinderen. Het is belangrijk dat ouders proberen een positieve omgeving te creëren voor hun kind. Dit kan worden gedaan door goed met elkaar te communiceren, afspraken te maken en het kind te betrekken bij beslissingen.

Er zijn verschillende manieren om het ouderschap na een scheiding te regelen. Bijvoorbeeld:

  • Birdnesting: waarbij de kinderen in hetzelfde huis blijven wonen.
  • Droomdeurtjes: een uniek kinderconcept waarbij gebruik wordt gemaakt van een houten deurtje met brievenbus en magische sleutel.
  • Co-ouderschap: waarbij de kinderen in twee huishoudens wonen en de ouders gelijkwaardig zijn in hun verantwoordelijkheden.

Belang van communicatie

Goede communicatie tussen ouders is essentieel voor een gezond ouderschap na een scheiding. Het is belangrijk dat ouders regelmatig overleg plegen en elkaar informeren over belangrijke onderwerpen. Dit helpt bij het voorkomen van conflicten en zorgt voor een stabiele omgeving voor het kind.

Samenvatting

Na een scheiding blijven ouders verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Het is verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken, de omgang met de kinderen, de verantwoordelijkheid voor de kosten en de manier waarop ouders informatie delen. Een ouderschapsplan helpt bij het voorkomen van conflicten en zorgt voor een stabiele omgeving voor het kind. Als ouders moeite hebben met het opstellen van een plan, kunnen ze hulp vragen aan een mediator, een advocaat of een hulpmiddel zoals het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar communiceren en het kind betrekken bij beslissingen.

Bronnen

  1. Ouderschapsplan met gratis voorbeeld
  2. Wat gebeurt er met het gezag over mijn kinderen na mijn scheiding?
  3. Stappenplan: Hoe werkt een scheiding?
  4. Informatie en hulp voor ouders
  5. Scheiden stap 5: maak afspraken over de kinderen
  6. Hulpmiddelen bij geldzaken rond scheiden
  7. Ouderschap Na Scheiding (ONS)
  8. Ouderschap en scheiding
  9. Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap
  10. Hoe regel ik co-ouderschap?
  11. Hoe pak ik een echtscheiding aan?
  12. Kind betrekken bij ouderschapsplan
  13. Scheiden stap 7: Checklist voor scheiden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven