logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap weigeren: Wat betekent het voor ouders en kinderen?

Inleiding

Bij een scheiding is het belangrijk om de rechten en verantwoordelijkheden van beide ouders te begrijpen, en welke stappen er kunnen worden ondernomen om het kind in het midden te houden. Bij een scheiding kan het voorkomen dat een van de ouders geen co-ouderschap wil. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals communicatieproblemen, financiële overwegingen, of praktische beperkingen. In dergelijke gevallen is het belangrijk om overleg te plegen, een ouderschapsplan op te stellen, en eventueel een mediator in te schakelen. Het belang van het kind staat centraal bij elke beslissing die wordt genomen. Co-ouderschap, ook wel gezamenlijk ouderlijk gezag genoemd, houdt in dat beide ouders gelijke verantwoordelijkheden hebben bij de opvoeding van hun kind. Dit betekent dat zowel de vader als de moeder gelijkwaardige rol spelen in de dagelijksheid van het kind, inclusief het maken van beslissingen over onderwijs, gezondheid, en andere belangrijke aspecten. Co-ouderschap is geen juridische term, maar het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een situatie waarin de kinderen evenveel tijd door beide ouders worden gevoed, onderzocht, en opgevangen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap, ook wel gezamenlijk ouderlijk gezag genoemd, houdt in dat beide ouders gelijke verantwoordelijkheden hebben bij de opvoeding van hun kind. Dit betekent dat zowel de vader als de moeder gelijkwaardige rol spelen in de dagelijksheid van het kind, inclusief het maken van beslissingen over onderwijs, gezondheid, en andere belangrijke aspecten. Co-ouderschap is geen juridische term, maar het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een situatie waarin de kinderen evenveel tijd door beide ouders worden gevoed, onderzocht, en opgevangen. Het is belangrijk om te weten dat co-ouderschap geen wettelijke verplichting is, maar een keuze die ouders kunnen nemen. De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Waarom zou je co-ouderschap willen weigeren?

Het klinkt misschien wat naar om het co-ouderschap te willen weigeren, maar het komt nog vaak voor. In de praktijk merken we dat ouders bij de volgende veelvoorkomende situaties het co-ouderschap weigeren: bijvoorbeeld als de vader in kwestie tijdens de relatie (ook) nooit tijd voor de kinderen had. Ook de leeftijd van de kinderen kan worden opgeworpen (“ze zijn nog zo jong, dan moeten ze toch meer bij hun moeder zijn?”). Hoewel dat niet per definitie terechte redenen zijn om géén gelijke verdeling vast te leggen, is het antwoord op de vraag “Mag een moeder co-ouderschap weigeren?” ook niet per definitie “nee”. Als een vader vasthoudt aan een 50/50-verdeling, terwijl duidelijk is dat hij er op de betreffende dagen nóóit, of zelden, is om zijn kinderen op te vangen, dan hebben de vader noch de kinderen belang bij een dergelijke regeling. Op die dagen zouden de kinderen dan immers alsnog geen contact hebben met hun vader, terwijl dat één van de ‘doelen’ is bij het maken van die verdeling tussen de ouders. Bovendien volgt uit de wet óók dat op ouders de verplichting rust hun kinderen te verzorgen en op te voeden. Dat kan natuurlijk niet als die ouder er niet is.

Wat zijn de gevolgen van het weigeren van co-ouderschap?

Het weigeren van co-ouderschap kan verschillende gevolgen hebben. De kosten kunnen hoger uitvallen, omdat zaken zoals kleding dubbel aangeschaft moeten worden. Steeds weer afscheid nemen, heimwee naar de andere ouder en te weinig continuïteit kunnen negatieve gevolgen hebben voor het kind. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de moeder tegenwoordig niet meer verplicht is om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zooraken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

Er zijn zeker voordelen ten opzichte van andere regelingen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het niet slechter doen dan kinderen die vooral bij één ouder wonen na de scheiding. Ook blijkt dat 4 op de 5 ouders 2 jaar na de scheiding nog altijd het co-ouderschap delen. Een belangrijk voordeel is dat kinderen over het algemeen met beide ouders een goede band kunnen opbouwen. Dit is met een ‘weekend-ouder’ vaak weer onmogelijk. Andere voordelen zijn onder meer: kinderen hebben minder kans op een loyaliteitsconflict en ervaren minder stress, daarnaast vervreemden kinderen niet van één ouder, kinderen ervaren het als eerlijk als ze evenveel tijd doorbrengen met beide ouders, beide ouders kunnen kwalitatieve tijd doorbrengen met hun kinderen, je bent allebei betrokken bij de doordeweekse activiteiten zoals school, sporten, vriendjes et cetera.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Het kan overigens ook andersom: jullie kinderen wonen continue in één huis en jij als ouder komt daar om de beurt voor hen zorgen. Dit noemen we birdnesting. Hoe een co-ouderschap wordt ingevuld is overigens niet in een wet vastgelegd. Het staat jullie dus vrij om zelf afspraken te maken over hoe je dit wilt gaan invullen. Het kan overigens ook andersom: jullie kinderen wonen continue in één huis en jij als ouder komt daar om de beurt voor hen zorgen. Dit noemen we birdnesting. Hoe een co-ouderschap wordt ingevuld is overigens niet in een wet vastgelegd. Het staat jullie dus vrij om zelf afspraken te maken over hoe je dit wilt gaan invullen.

Wat zijn de regels voor co-ouderschap?

Co-ouderschap na een scheiding is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er van tevoren goed over nadenken of deze vorm bij jullie situatie en bij jullie kinderen past. Het kan mislikken en dan ligt dit vaak aan conflicten tussen de ouders. Jullie moeten dus als ouders op goede voet met elkaar staan om co-ouderschap te laten slagen. Daarnaast moeten jullie om succesvol te zijn minimaal: bereid zijn er het beste van te maken, flexibel zijn in de opvang van jullie kinderen, ten minste zakelijk met elkaar kunnen overleggen over de kinderen, bij elkaar in de buurt wonen, het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de opvoeding, ongeveer dezelfde opvoed- en huisregels aanhouden. Vooral het bij elkaar in de buurt wonen is een belangrijke vereiste. Jullie kinderen kunnen dan zonder al te veel moeite vanuit beide adressen naar school. Ook kan hun leven met vriendjes en clubs gewoon, zoals ze gewend zijn, blijven doorgaan.

Wat zijn de stappen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Bij een scheiding is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet worden opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Alle afspraken die jullie maken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten.

Wat zijn de gevolgen van het niet opstellen van een ouderschapsplan?

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Als je geen ouderschapsplan opstelt, kan dit leiden tot onzekerheid over de verantwoordelijkheden van de ouders. Dit kan negatief zijn voor het kind, omdat de ouders niet duidelijk kunnen zijn over hun verantwoordelijkheden. Daarnaast kan het ook leiden tot conflicten tussen de ouders, omdat er geen duidelijke afspraken zijn over de opvoeding van het kind. Het is daarom belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen, zodat de verantwoordelijkheden van de ouders duidelijk zijn.

Wat zijn de gevolgen van het weigeren van co-ouderschap?

Het weigeren van co-ouderschap kan verschillende gevolgen hebben. De kosten kunnen hoger uitvallen, omdat zaken zoals kleding dubbel aangeschaft moeten worden. Steeds weer afscheid nemen, heimwee naar de andere ouder en te weinig continuïteit kunnen negatieve gevolgen hebben voor het kind. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de moeder tegenwoordig niet meer verplicht is om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Wat zijn de stappen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Bij een scheiding is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet worden opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Alle afspraken die jullie maken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten.

Wat zijn de gevolgen van het niet opstellen van een ouderschapsplan?

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Als je geen ouderschapsplan opstelt, kan dit leiden tot onzekerheid over de verantwoordelijkheden van de ouders. Dit kan negatief zijn voor het kind, omdat de ouders niet duidelijk kunnen zijn over hun verantwoordelijkheden. Daarnaast kan het ook leiden tot conflicten tussen de ouders, omdat er geen duidelijke afspraken zijn over de opvoeding van het kind. Het is daarom belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen, zodat de verantwoordelijkheden van de ouders duidelijk zijn.

Wat zijn de gevolgen van het weigeren van co-ouderschap?

Het weigeren van co-ouderschap kan verschillende gevolgen hebben. De kosten kunnen hoger uitvallen, omdat zaken zoals kleding dubbel aangeschaft moeten worden. Steeds weer afscheid nemen, heimwee naar de andere ouder en te weinig continuïteit kunnen negatieve gevolgen hebben voor het kind. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de moeder tegenwoordig niet meer verplicht is om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Wat zijn de stappen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Bij een scheiding is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet worden opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Alle afspraken die jullie maken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten.

Wat zijn de gevolgen van het niet opstellen van een ouderschapsplan?

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Als je geen ouderschapsplan opstelt, kan dit leiden tot onzekerheid over de verantwoordelijkheden van de ouders. Dit kan negatief zijn voor het kind, omdat de ouders niet duidelijk kunnen zijn over hun verantwoordelijkheden. Daarnaast kan het ook leiden tot conflicten tussen de ouders, omdat er geen duidelijke afspraken zijn over de opvoeding van het kind. Het is daarom belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen, zodat de verantwoordelijkheden van de ouders duidelijk zijn.

Conclusie

Bij een scheiding is het belangrijk om de rechten en verantwoordelijkheden van beide ouders te begrijpen, en welke stappen er kunnen worden ondernomen om het kind in het midden te houden. Bij een scheiding kan het voorkomen dat een van de ouders geen co-ouderschap wil. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals communicatieproblemen, financiële overwegingen, of praktische beperkingen. In dergelijke gevallen is het belangrijk om overleg te plegen, een ouderschapsplan op te stellen, en eventueel een mediator in te schakelen. Het belang van het kind staat centraal bij elke beslissing die wordt genomen. Co-ouderschap, ook wel gezamenlijk ouderlijk gezag genoemd, houdt in dat beide ouders gelijke verantwoordelijkheden hebben bij de opvoeding van hun kind. Dit betekent dat zowel de vader als de moeder gelijkwaardige rol spelen in de dagelijksheid van het kind, inclusief het maken van beslissingen over onderwijs, gezondheid, en andere belangrijke aspecten. Co-ouderschap is geen juridische term, maar het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een situatie waarin de kinderen evenveel tijd door beide ouders worden gevoed, onderzocht, en opgevangen.

Bronnen

  1. Scheiden zonder co-ouderschap: Wat moet je weten?
  2. Een scheiding is een ingrijpend proces
  3. Scheiden stap 5: maak afspraken over de kinderen
  4. Co-ouderschap weigeren
  5. Co-ouderschap weigeren, kan dit?
  6. Hoe kom je tot een ouderschapsplan?
  7. Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?
  8. Niet co-ouderschap, wel ruziënde ouders afschaffen
  9. Een ouderschapsplan op maat: hoe doe je dat?
  10. Wat zijn de regels voor co-ouderschap?
  11. Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap
  12. Co-ouderschap en verhuizing
  13. Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?
  14. Wat zijn de stappen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven