Coachend opvoeden: hoe je kinderen helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen
juli 2, 2025
Co-ouderschap na een scheiding is een veelgebruikte vorm van ouderlijk gezag waarbij ouders de zorg voor hun kinderen gelijk delen. Dit betekent dat de kinderen zowel bij de moeder als de vader een deel van hun tijd doorbrengen, wat zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van co-ouderschap besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen. De inhoud is gericht op ouders, opvoeders en andere betrokkenen die geïnteresseerd zijn in de praktijk van co-ouderschap na een scheiding.
Co-ouderschap, ook wel gezamenlijk ouderlijk gezag genoemd, is een situatie waarin ouders na een scheiding samen verantwoordelijk zijn voor de zorg, opvoeding en kosten van hun kinderen. De kinderen wisselen regelmatig tussen de twee huishoudens, waardoor ze zowel bij de moeder als de vader een deel van hun tijd doorbrengen. Dit is in tegenstelling tot andere vormen van ouderlijk gezag, zoals parallel ouderschap, waarbij de ouders weinig tot geen overleg hebben over de opvoeding en uitgaven.
Volgens de wetgeving is het belang van het kind centraal geplaatst. De rechter moet bij het beslissen over de verdeling van de zorg altijd rekening houden met het welzijn van het kind. In sommige gevallen kan de rechter ook een ongelijke verdeling kiezen als dit in het belang van het kind is. Co-ouderschap is echter geen automatische toepassing; het vereist afspraken tussen de ouders of kan worden bepaald door de rechter.
Voor een succesvol co-ouderschap zijn er een aantal voorwaarden die voldaan moeten worden. De belangrijkste zijn:
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen die opgroeien in een situatie met co-ouderschap gelukkijker zijn en minder psychische problemen hebben. Dit benadrukt het potentieel positieve effect van co-ouderschap op het welzijn van kinderen.
Co-ouderschap heeft verschillende voordelen voor zowel ouders als kinderen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen op een rij:
Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen die in het oog moeten worden gehouden. Hieronder staan de belangrijkste nadelen op een rij:
Bij co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen 50/50. Dit betekent dat ze afspraken moeten maken over de verdeling van de kosten. Hiervoor wordt een berekening op basis van tremanormen gemaakt, waarin wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders.
Er is een groot verschil tussen ‘eigen kosten’ en ‘te verdelen kosten’. Eigen kosten zijn bijvoorbeeld huur, internetkosten en boodschappen. Deze kosten maken beide ouders en hoeven in de basis dus niet verdeeld te worden. Te verdelen kosten zijn kosten die niet locatiegebonden zijn. Denk hierbij aan kleding, schoenen, zakgeld, de ouderbijdrage op school, lidmaatschapskosten van de sportclub en abonnementen van je kinderen. Bij deze zaken is het logisch om de kosten te verdelen.
Er zijn verschillende manieren om de kosten tussen beide ouders te verdelen:
Voor een succesvol co-ouderschap is samenwerking en communicatie essentieel. De ouders moeten regelmatig overleg plegen over de zorg, opvoeding en kosten van de kinderen. Dit kan via een ouderschapsplan, waarin de verantwoordelijkheden en taken van beide ouders worden vastgelegd.
Een ouderschapsplan is verplicht wanneer ouders willen scheiden en minderjarige kinderen hebben. In dit plan bepalen de ouders hun rechten en plichten. Het is belangrijk dat de afspraken duidelijk zijn en dat beide ouders erin voorzien om ze na te leven. Bij problemen kan een mediator of rechter helpen bij het oplossen van conflicten.
Co-ouderschap heeft een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die opgroeien in een situatie met co-ouderschap hebben een grotere kans op een gelukkig en stabiel leven. Ze hebben meer kans om een sterke band op te bouwen met zowel de moeder als de vader en ervaren minder stress. Daarnaast hebben ze meer gelegenheid om contact te houden met vrienden en familieleden van beide ouders.
Echter, soms kan het delen van de zorg leiden tot problemen. Bijvoorbeeld als de ouders niet goed kunnen overleggen of als de kinderen te veel verhuisd moeten worden. In zo’n geval is het belangrijk om hulp te zoeken bij een mediator of rechter.
Soms lukt co-ouderschap niet, en moet er een andere omgangsregeling worden aangenomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de kinderen bij één ouder gaan wonen. In dat geval is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en kosten.
Co-ouderschap na een scheiding is een veelgebruikte vorm van ouderlijk gezag waarbij ouders de zorg voor hun kinderen gelijk delen. Het heeft zowel voordelen als nadelen, en vereist veel overleg en samenwerking tussen de ouders. De kinderen hebben hierdoor meer kans op een gelukkig en stabiel leven, maar ook de ouders moeten zich goed voorbereiden op de uitdagingen van co-ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet