logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap en kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking: Richtlijnen en ondersteuning

De kinderwens van mensen met een verstandelijke beperking is een onderwerp dat zowel in het publieke debat als in de praktijk van hulpverleners veel aandacht heeft gekregen. Volgens de richtlijnen en begeleidingsprogramma’s die beschikbaar zijn, is het belangrijk dat deze mensen de kans krijgen om hun kinderwens te bespreken en te realiseren, mits er sprake is van een veilige en ondersteunende omgeving. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de kernpunten van de richtlijnen, de rol van hulpverleners, en de beschikbare tools en programma’s die bijdrragen aan een betere ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij hun kinderwens en ouderschap.

Belangrijke kernpunten uit de richtlijnen

De richtlijn “Kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking” legt uit dat het vormen van een eigen gezin een fundamenteel mensenrecht is, zoals vastgelegd in het VN-verdrag Handicap (2006). Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. De richtlijn benadruit dat een verstandelijke beperking geen bepalende factor is voor falend ouderschap, mits er sprake is van ondersteuning, toegang tot op maat gemaakte opvoedprogramma’s, en een steunend sociaal netwerk.

In de richtlijn wordt uitgelegd dat MEE-consulenten (cliëntondersteuners bij een MEE-organisatie) een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking die een kinderwens uiten. De richtlijn geeft aan wat een consulent in ieder geval moet doen tijdens het ondersteuningsproces. Dit wordt bepaald door de vraag van de cliënt en partner, de mogelijkheden van hun sociaal netwerk, en de professionele inzichten van de consulenten.

Fasen in de ondersteuning

De richtlijn beschrijft verschillende fasen in het ondersteuningsproces. Deze omvatten het bepalen van de uitgangspunten van de ondersteuning, de visie op ondersteuning, en de werkwijze van MEE. Binnen deze fasen worden de verschillende stappen en handelingen die een consulent moet nemen uitgelegd.

Deelname van het sociaal netwerk is een cruciale factor in het succes van ouderschap. Het is belangrijk dat cliënten kunnen teruggrijpen op een steunend netwerk dat hen helpt bij de opvoeding van hun kind. Daarnaast is het belangrijk dat cliënten voldoende kennis hebben over de mogelijke uitdagingen van het ouderschap, zoals het omgaan met de verantwoordelijkheden, het omgaan met financiële zorgen, en het opbouwen van een betrouwbare relatie.

Ondersteuning door MEE-consulenten

De MEE-consulenten hebben als doel om cliënten te helpen bij het nadenken over hun kinderwens, de mogelijke risico’s en voordelen, en de invloed op hun eigen leven. De richtlijn benadrukt dat de consulenten de vraag van de cliënt en partner als uitgangspunt nemen voor het ondersteuningsproces. Hierbij wordt ook gekeken naar de situatie van de cliënt, de beschikbare hulp, en de bereidheid om ondersteuning aan te nemen.

In de richtlijn wordt ook uitgelegd dat MEE-consulenten samenwerking moeten aangaan met andere professionals, zoals huisartsen, verloskundigen, en andere hulpverleners. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat cliënten optimaal worden ondersteund bij het maken van een keuze voor en de voorbereiding op het ouderschap.

Tools en programma’s voor ondersteuning

Er zijn meerdere tools beschikbaar die kunnen helpen bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking bij hun kinderwens en ouderschap. Bijvoorbeeld, de toolkit van ASVZ bevat negen onderdelen waarmee hulpverleners kunnen oefenen hoe ze het gesprek over kinderwens en ouderschap kunnen voeren. Deze tool bevat een handleiding, casuskaarten met rollenspellen, een observatielijst en evaluatievragen.

Daarnaast is er het VIPP-LD-programma, een opvoedbehandeling die gericht is op het helpen van ouders met een verstandelijke beperking. Dit programma is wetenschappelijk onderzocht en blijkt effectief te zijn bij het helpen van ouders met een verstandelijke beperking.

Belangrijke hulpverleners en samenwerking

De samenwerking tussen MEE, andere hulpverleners, en de familie van de cliënt is cruciaal voor een succesvol ouderschap. Het is belangrijk dat hulpverleners op tijd in actie komen, zodat cliënten optimaal kunnen worden ondersteund bij het maken van een keuze voor en de voorbereiding op het ouderschap.

De richtlijn benadrukt ook het belang van het opbouwen van een steunend sociaal netwerk. Dit is een belangrijke beschermende factor voor succesvol ouderschap. Daarnaast is het belangrijk dat cliënten voldoende kennis hebben over de mogelijke uitdagingen van het ouderschap, zoals het omgaan met de verantwoordelijkheden, het omgaan met financiële zorgen, en het opbouwen van een betrouwbare relatie.

Conclusie

De richtlijnen voor kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking leggen uit dat ouderschap een belangrijk onderdeel is van het leven van iedereen, inclusief mensen met een verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat deze mensen de kans krijgen om hun kinderwens te bespreken en te realiseren, mits er sprake is van een veilige en ondersteunende omgeving. De richtlijnen geven een overzicht van de fasen en handelingen die nodig zijn bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking bij hun kinderwens en ouderschap. Daarnaast zijn er meerdere tools en programma’s beschikbaar die kunnen helpen bij het begeleiden van deze mensen.

Bronnen

  1. MEE Signaal Richtlijn kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking
  2. Richtlijn Kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking
  3. Kinderwens en ouderschap
  4. Kinderwens voor mensen met een verstandelijke beperking
  5. Richtlijn kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking
  6. Informatie over richtlijnen
  7. Richtlijn kinderwens en ouderschap van mensen met verstandelijke beperking

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven