Goed genoeg opvoeden: Wat betekent het voor ouders met een verstandelijke beperking?
juli 2, 2025
Goed genoeg ouderschap is een concept dat in de jeugd- en jeugdbeschermingssector vaak wordt gebruikt om de kwaliteit van het opvoederschap van ouders te beoordelen. Het gaat hierbij om het bieden van een stabiele, zorgzame en liefdevolle omgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De voorwaarden voor goed genoeg ouderschap zijn gebaseerd op verschillende modellen en inzichten, waaronder het BIC-model (Best Interest of the Child) en het Framework for the Assessment of Children in Need and Their Families. Deze modellen helpen bij het beoordelen van de situatie van een kind en het bepalen of de opvoeding van het kind goed genoeg is. In dit artikel worden de belangrijkste voorwaarden en kwalificaties van goed genoeg ouderschap besproken, met aandacht voor de rol van ouders, gezinnen en de bredere omgeving.
De voorwaarden voor goed genoeg ouderschap zijn gebaseerd op het BIC-model, dat veertien voorwaarden omvat waaronder een kind zich optimaal kan ontwikkelen. De eerste zeven voorwaarden gaan over het gezin, de rest over de samenleving. Deze voorwaarden zijn ontstaan uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. De belangrijkste voorwaarden zijn:
Ouders zorgen voor de gezondheid en het lichamelijk welzijn van hun kind met onderdak, kleding, voeding en persoonlijke spulletjes. Ouders hebben een inkomen om hierin te voorzien. Ouders maken zich geen zorgen over hun vermogen om hun kind goed te verzorgen.
Ouders beschermen hun kind tegen directe gevaren, zowel in de woning als in de buurt. Er zijn geen directe gevaren, zoals onveilige situaties of schadelijke stoffen in de woning of de buurt.
Een affectief klimaat betekent dat de ouders hun kind emotionele bescherming, steun en begrip geven. Er is sprake van een veilige hechting tussen ouder en kind. Er is sprake van wederzijdse genegenheid.
Een ondersteunende flexibele opvoedingsstructuur betekent dat ouders hun kind kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling, terwijl ze ook ruimte geven voor autonomie en zelfstandigheid.
Ouders laten gedrag, normen en waarden zien die het kind kan overnemen. Dit is belangrijk voor het opbouwen van een positief gedrag en het leren omgaan met verschillende situaties.
Ouders tonen oprechte interesse in hun kind als persoon en in diens leefwereld. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.
De ouders zorgen zodanig voor hun kind dat veilige hechting optreedt. De jeugdige heeft vertrouwen in de aanwezigheid van de ouders en ervaart een toekomstperspectief.
De bredere omgeving waarin het kind opgroeit is veilig. Er zijn geen bedreigingen voor de ontwikkeling van het kind, zoals criminaliteit, oorlog, natuurrampen, ziekten of andere risico’s.
De omgeving neemt de behoeften, wensen, gevoelens en verlangens van het kind serieus. Het kind wordt niet gediscrimineerd op basis van achtergrond, etniciteit, religie en andere kenmerken.
Het kind en het gezin kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band met anderen en het leren omgaan met sociale situaties.
Het kind krijgt toegang tot scholing en mogelijkheid om persoonlijkheid en talenten te ontplooien, bijvoorbeeld via sport of muziek. Dit is belangrijk voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling van het kind.
Het kind heeft de kans om met leeftijdsgenoten om te gaan in verschillende situaties die passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase. Dit helpt bij het opbouwen van sociale vaardigheden en het leren omgaan met verschillende situaties.
Het kind heeft contact met andere kinderen en volwassenen die belangrijk gedrag, normen en waarden laten zien die het kan meenemen in de verdere ontwikkeling. Dit helpt bij het opbouwen van een positief gedrag en het leren omgaan met verschillende situaties.
De ouders zorgen voor stabiliteit in de levensomstandigheden van het kind, waardoor het kind zich veilig en zeker kan voelen. Dit helpt bij het opbouwen van een positief toekomstperspectief.
De Vries et al. (2005) onderscheiden vier kwalificaties van ouderschap bij ouders met een verstandelijke beperking:
Volgens hen is ouderschap goed genoeg als het kinderen voldoende ondersteunt in hun ontwikkeling. Dit betekent dat de ouders in staat zijn om hun kind te ondersteunen in hun ontwikkeling, terwijl ze ook ruimte geven voor autonomie en zelfstandigheid.
De rol van ouders en gezinnen is cruciaal bij het bepalen of een opvoederschap goed genoeg is. De Vries et al. (2005) onderscheiden vier kwalificaties van ouderschap bij ouders met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er andere modellen en inzichten die helpen bij het beoordelen van de situatie van een kind en het bepalen of de opvoeding van het kind goed genoeg is.
De bredere omgeving heeft invloed op de mate waarin het ouderschap goed genoeg is. Als hulpverlener moet je in de verschillende situaties die je tegenkomt de bredere situatie in het gezin taxeren. Het Framework onderscheidt hierbij de volgende zeven dimensies:
Deze dimensies helpen bij het beoordelen van de situatie van een kind en het bepalen of de opvoeding van het kind goed genoeg is.
Goed genoeg ouderschap is belangrijk voor de optimale ontwikkeling van kinderen. De voorwaarden voor goed genoeg ouderschap zijn gebaseerd op verschillende modellen en inzichten, waaronder het BIC-model en het Framework for the Assessment of Children in Need and Their Families. Deze modellen helpen bij het beoordelen van de situatie van een kind en het bepalen of de opvoeding van het kind goed genoeg is. De rol van ouders en gezinnen is cruciaal bij dit proces, evenals de invloed van de bredere omgeving. Door de voorwaarden en dimensies te analyseren, kan de hulpverlener beoordelen of de opvoedsituatie goed genoeg is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet