logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wijziging van co-ouderschap: Wat ouders moeten weten

Inleiding

In Nederland is het gebruikelijk dat ouders, na een scheiding, afspraken maken over de omgang met hun kinderen. Deze afspraken worden vaak vastgelegd in een ouderschapsplan, dat zowel de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken als de omgangsregeling bevat. Een veelgebruikte vorm van omgangsregeling is het co-ouderschap, waarbij beide ouders een gelijkwaardige rol spelen in het leven van hun kind. In sommige gevallen is het nodig om deze regeling aan te passen, bijvoorbeeld wanneer er veranderingen in de situatie zijn. In dit artikel bespreiden we de mogelijkheden en juridische aspecten rondom het wijzigen van een co-ouderschapsregeling, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij beide ouders, na een scheiding of uit elkaar gaan, een gelijkwaardige rol blijven spelen in het leven van hun kinderen. Dit houdt in dat zij de zorg- en opvoedingstaken zoveel mogelijk gelijk verdelen. De wet schrijft geen specifieke regels voor co-ouderschap voor; ouders maken zelf afspraken over de verdeling van de tijd die de kinderen bij elke ouder doorbrengen, evenals over de kosten voor de opvoeding. Een veelvoorkomende verdeling is een regeling waarbij de kinderen de ene week bij de ene ouder verblijven en de andere week bij de andere ouder. Andere verdelingen, zoals 3 dagen bij de ene ouder en 4 dagen bij de andere, zijn ook mogelijk.

Wanneer kan een co-ouderschapsregeling worden gewijzigd?

Er zijn verschillende redenen waarom een co-ouderschapsregeling moet worden gewijzigd. De belangrijkste redenen zijn:

  • Verhuizing van een van de ouders. Als een van de ouders verhuist, kan dit leiden tot een verandering in de omvang van de omgangstijd en de afstand tussen de ouders.
  • Veranderingen in de werksituatie van een van de ouders. Als een van de ouders een nieuwe baan krijgt of een verandering in hun werkschema heeft, kan dit ook leiden tot een aanpassing van de co-ouderschapsregeling.
  • Veranderingen in de behoeften of wensen van het kind. Als de kinderen ouder worden, veranderen hun behoeften. Ze worden zelfstandiger en mobieler. Het kan zijn dat je zoon of dochter aangeeft meer of juist minder tijd te willen doorbrengen met de andere ouder.
  • Conflicten tussen ouders die het huidige plan onwerkbaar maken. Als er veel conflicten zijn tussen de ouders, kan dit leiden tot een onwerkbaar plan. In zo’n geval kan een aanpassing van de co-ouderschapsregeling nodig zijn.

Hoe kan een co-ouderschapsregeling worden gewijzigd?

De eenvoudigste manier om een co-ouderschapsregeling te wijzigen, is door onderling overleg en wederzijdse instemming. Als beide ouders akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen, kunnen zij deze opnemen in een aangepast ouderschapsplan en dit plan ondertekenen. Als ouders er niet samen uitkomen, kan mediation een uitkomst bieden. Een mediator helpt beide ouders om tot een gezamenlijke oplossing te komen, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van het kind. Wanneer overleg en mediation geen resultaten opleveren, kunnen ouders de rechter vragen om een beslissing te nemen. De rechter zal bij zijn beslissing primair kijken naar het belang van het kind.

Belang van het kind bij de wijziging

Bij het aanpassen van een co-ouderschapsregeling is het belang van het kind het belangrijkste. De rechter zal bij zijn beslissing kijken naar het belang van het kind en zal rekening houden met de belangen van de ouders. Soms kan een belang van een ouder zwaarder wegen dan het belang van het kind. Het is daarom belangrijk dat de ouders altijd het belang van het kind voorop stellen en te streven naar een oplossing die voor alle betrokkenen werkbaar is.

Praktische stappen voor wijziging

Bij het aanpassen van een co-ouderschapsregeling zijn er een aantal praktische stappen die je kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om de situatie goed te beoordelen en te bepalen of er sprake is van een wijziging van omstandigheden. Ten tweede is het belangrijk om met elkaar te overleggen en te proberen tot een overeenstemming te komen. Als dit niet lukt, kan het nuttig zijn om een mediator te raadplegen. Ten derde is het belangrijk om de nieuwe afspraken goed te documenteren en te controleren of ze werken. Ten vierde is het belangrijk om regelmatig het gemaakte ouderschapsplan te evalueren en waar nodig aan te passen.

Belang van communicatie en samenwerking

Goede communicatie en samenwerking tussen de ouders zijn essentieel bij het aanpassen van een co-ouderschapsregeling. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren en om te luisteren naar de wensen en behoeften van het kind. Bovendien is het belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om aanpassingen te maken als dat nodig is. Dit helpt om een harmonieuze relatie tussen de ouders en een betere omgeving voor het kind te creëren.

Evaluatie van het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is niets meer dan een statisch document waarin afspraken voor eens en voor altijd vaststaan. De eerste jaren na de scheiding verandert er veel in jullie situatie. Een verhuizing, een nieuwe partner of een andere baan. Daarnaast worden jullie kinderen ouder waardoor er andere wensen en behoefte ontstaan. Om die reden is het belangrijk dat jullie als ouders regelmatig het gemaakte ouderschapsplan evalueren. Het ouderschapsplan is allesbehalve een statisch document waarin afspraken voor eens en voor altijd vaststaan. Veel mensen zijn geneigd het ouderschapsplan pas te evalueren op het moment dat er sprake is van een (dreigend) conflict. Maar eigenlijk is het dan al te laat. Voorkomen is zoveel beter dan genezen.

Bronnen

  1. Ouderschapsplan herzien
  2. Ouderschapsplan aanpassen
  3. Ouderschapsplan wijzigen
  4. Ouderschapsplan wijzigen
  5. Ouderschapsplan wijzigen
  6. Ouderschapsplan wijzigen
  7. Ouderschapsplan wijzigen
  8. Ouderschapsplan wijzigen
  9. Ouderschapsplan wijzigen
  10. Ouderschapsplan wijzigen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven