logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Rechten en Verantwoordelijkheden bij Ouderschapsverlof na Betaald Verlof

Inleiding

Ouderschapsverlof is een belangrijk rechtsinstrument in Nederland dat ouders helpt om zich te concentreren op hun gezin en de zorg voor hun kind. Het verlof bestaat uit een betaald en een onbetaald deel, waarbij de rechten en verantwoordelijkheden van ouders, werkgevers en het UWV duidelijk zijn. In dit artikel wordt ingegaan op de rechten die ouders hebben na het opnemen van betaald ouderschapsverlof, en hoe dit verder loopt met het onbetaalde deel van het verlof. De informatie is gebaseerd op de geciteerde bronnen, en is opgebouwd met een neutrale, objectieve en professionele toon.

Het Ouderschapsverlof: Overzicht en Structuur

Ouderschapsverlof is een rechtsinstrument dat ouders in Nederland toegewezen wordt om tijd vrij te nemen van hun werk om voor hun kind te zorgen. Het verlof is beschikbaar voor biologische kinderen, adoptiekinderen, pleegkinderen en stiefkinderen, mits deze bij de ouder wonen. Het verlof loopt tot het moment dat het kind acht jaar is. Het ouderschapsverlof bestaat uit 26 weken, waarvan 9 weken betaald en 17 weken onbetaald. De betaalde periode is van toepassing in het eerste levensjaar van het kind.

De omvang van het verlof bedraagt 26 keer de arbeidsduur per week, per kind. Bijvoorbeeld: als een ouder 36 uur per week werkt, dan heeft hij recht op 936 uur ouderschapsverlof (26 x 36 uur). Voor een tweeling wordt het recht verdubbeld. De werknemer kan het verlof op elk gewenst moment opnemen, mits het kind jonger is dan acht jaar. Het verlof moet echter binnen het eerste jaar van het kind opgenomen worden, tenzij anders is aangegeven in het contract of de cao.

Betaald Ouderschapsverlof: Rechten en Voorwaarden

Betaald ouderschapsverlof is een belangrijk deel van het algemene ouderschapsverlof. Sinds 2 augustus 2022 is een deel van het ouderschapsverlof betaald, namelijk 9 weken in het eerste jaar van het kind. Dit verlof is gefinancierd door het UWV en wordt uitbetaald aan ouders die in loondienst werken. Tijdens deze periode ontvangen ouders 70% van hun salaris, tot een maximum dagloon. In sommige gevallen vullen werkgevers dit aan tot 100%, afhankelijk van de cao of het contract.

De voorwaarden voor het opnemen van betaald ouderschapsverlof zijn als volgt: - De ouder moet in loondienst werken. - Het kind moet jonger zijn dan 1 jaar op het moment van opname. - De ouder heeft nog geen volledig ouderschapsverlof opgenomen.

De 9 weken betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen voordat het kind 1 jaar wordt. Als dit niet gebeurt, vervalt het recht op de uitkering. Het resterende deel van het ouderschapsverlof kan dan wel worden opgenomen, maar dan onbetaald. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegkinderen, mits deze bij de ouder wonen. Het betaalde verlof is dus niet alleen van toepassing op biologische kinderen, maar ook op adoptiekinderen en pleegkinderen.

Onbetaald Ouderschapsverlof: Rechten en Verantwoordelijkheden

Na het opnemen van het betaalde deel van het ouderschapsverlof, blijft het onbetaalde deel van het verlof beschikbaar tot het kind acht jaar is. Dit deel van het verlof is in principe onbetaald, maar kan opgesplitst worden in korte periodes. De werknemer heeft het recht om het onbetaalde deel op te nemen in overleg met de werkgever. De werknemer kan dit verlof op elk moment opnemen, mits het kind jonger is dan acht jaar.

De werknemer heeft het recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan 9 weken betaald en 17 weken onbetaald. Het onbetaalde deel van het verlof wordt niet betaald, maar de werkgever mag dit wel aanvullen. Tijdens het onbetaalde deel van het verlof wordt er geen vakantiedagen opgebouwd, tenzij anders is aangegeven in het contract of de cao. Dit geldt ook voor de periode van onbetaald ouderschapsverlof.

Invloed van het Ouderschapsverlof op het Inkomen

Het opnemen van ouderschapsverlof heeft een invloed op het inkomen van de ouder. Tijdens het betaalde deel van het verlof ontvangt de ouder 70% van het dagloon, tot een maximum dagloon. De overige 17 weken onbetaald verlof leiden tot een verlies van inkomen. Dit kan een negatief effect hebben op het huishouden, vooral als het onbetaalde deel langdurig is. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te plannen en te budgetteren voor de periode van onbetaald verlof.

De invloed van het verlof op het inkomen kan worden gecompenseerd door andere belastingvoordeelen, zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag. Hierdoor kan het opnemen van ouderschapsverlof toch aantrekkelijk blijven, ook als het inkomen tijdelijk wordt verminderd. Het is daarom belangrijk om de mogelijke belastingvoordeelen en kosten van het verlof goed te overleggen met de werkgever of een belastingadviseur.

Invloed van het Ouderschapsverlof op het Werk en de Werkgever

Het opnemen van ouderschapsverlof heeft ook invloed op het werk en de werkgever. De werkgever mag het verzoek van een werknemer om ouderschapsverlof niet weigeren, tenzij het bedrijf door de verdeling van het verlof in de problemen komt. Bijvoorbeeld door problemen in het rooster. Overleg altijd met de werknemer over de verdeling van het verlof. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om het verlof op te nemen en te plannen, en moet dit doen in overleg met de werknemer.

De werkgever heeft het recht om het verzoek om ouderschapsverlof te weigeren, mits er zwaarwegende redenen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn als het verlof het bedrijfsverkeer in de war stopt of als er problemen zijn met het rooster. In zulke gevallen mag de werkgever het verzoek weigeren, mits de werknemer niet in het verkeerde gevoel is. Het is belangrijk dat de werkgever en de werknemer goed overleg hebben over het verlof en de invloed ervan op het bedrijf.

Invloed van het Ouderschapsverlof op het Pensioen

Het opnemen van ouderschapsverlof heeft ook invloed op het pensioen. Tijdens het betaalde deel van het verlof wordt er geen pensioen opgebouwd. Dit geldt ook voor het onbetaalde deel van het verlof, tenzij anders is aangegeven in het contract of de cao. Het is daarom belangrijk om de invloed van het verlof op het pensioen goed te overleggen met de werkgever of een pensioenadviseur.

Het is belangrijk om te weten dat het opnemen van ouderschapsverlof niet automatisch leidt tot een verlies van pensioen. Afhankelijk van de specifieke regeling binnen een sector of bedrijf kan het pensioen wel worden beïnvloed. Het is daarom belangrijk om deze factoren te bespreken met de werkgever en te kijken naar de specifieke pensioenregeling die op jou van toepassing is.

Ouderschapsverlof en Werkloosheid

Als een werknemer werkloos raakt, stopt het ouderschapsverlof op de eerste dag van de werkloosheid. Dit geldt zowel voor het betaalde als het onbetaalde deel van het verlof. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van het verlof en de invloed ervan op het inkomen.

Tijdens het ouderschapsverlof blijft de bestaande arbeidsovereenkomst geldig. Als een werknemer ziek wordt tijdens het verlof, blijft het verlof doorgaan zoals gepland. Het opnemen van ouderschapsverlof mag ook geen reden zijn voor ontslag. Hier is wel mogelijk om een werknemer vanwege een andere geldige reden dan de opnamen van het verlof te ontslaan. Dan eindigt het ouderschapsverlof op de eerste dag van de werkloosheid.

Samenvatting en Conclusie

Ouderschapsverlof is een belangrijk rechtsinstrument dat ouders helpt om zich te concentreren op hun gezin en de zorg voor hun kind. Het verlof bestaat uit een betaald en een onbetaald deel, waarbij de rechten en verantwoordelijkheden van ouders, werkgevers en het UWV duidelijk zijn. Na het opnemen van het betaalde deel van het verlof, blijft het onbetaalde deel van het verlof beschikbaar tot het kind acht jaar is. Het verlof heeft invloed op het inkomen, het pensioen en het werk. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te plannen en te budgetteren voor de periode van onbetaald verlof.

Bronnen

  1. Ouderschapsverlof: informatie van de Noa
  2. Alles over ouderschapsverlof in 2025
  3. Arbeidsrechtelijke regels over ouderschapsverlof
  4. Wanneer heb ik recht op betaald ouderschapsverlof?
  5. Ouderschapsverlof en werkgevers
  6. Afspraken over ouderschapsverlof via het AFAS-portaal
  7. Rechten op ouderschapsverlof
  8. 10 meestgestelde vragen over ouderschapsverlof
  9. Ouderschapsverlof en vakantiedagen
  10. Onbetaald ouderschapsverlof en juridische aspecten
  11. Praktische informatie over ouderschapsverlof
  12. Rechten en regels van ouderschapsverlof

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven