Co-ouderschap weigeren: wat als je er niet in gelooft
juli 2, 2025
Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders in Nederland. Het is bedoeld om de kosten van opvoeding, verzorging en onderwijs van kinderen te dekken. Bij co-ouderschap, waarbij beide ouders verantwoordelijk zijn voor de zorg van hun kind, is het verloop van het kindgebonden budget van groot belang. In dit artikel wordt uitgelegd wat het kindgebonden budget is, hoe het wordt verdeeld bij co-ouderschap en welke regels en voorwaarden hierbij horen. Daarnaast worden de rechten en verantwoordelijkheden van ouders behandeld, evenals praktische tips voor het beheren van het budget.
Het kindgebonden budget is een bijdrrage van de Nederlandse overheid die bedoeld is om ouders te ondersteunen bij de kosten van hun kinderen. Het is een vorm van toeslag die wordt uitbetaald aan ouders die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het budget is afhankelijk van het inkomen van de ouder, het vermogen en de leeftijd van het kind. Het wordt iedere maand uitbetaald en is bedoeld om de kosten van opvoeding, verzorging en onderwijs te dekken. Het kindgebonden budget is van toepassing op kinderen jonger dan 18 jaar. De hoogte van het budget hangt af van het inkomen van de ouder, het vermogen en de leeftijd van het kind. Voor elk kind dat jonger is dan 12 jaar, is er een vast bedrag dat wordt uitbetaald. Voor kinderen van 12 tot 15 jaar is er een extra bijdrage, en voor kinderen van 16 tot 17 jaar is er nog een extra bijdrage.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Bij co-ouderschap is het veelal verstandig om de kinderen voor de kinderbijslag ‘te verdelen’: de ene ouder wordt aanvrager voor het ene kind en de andere ouder wordt aanvrager voor het andere kind/de overige kinderen. In dat geval zijn beide ouders aanvrager voor de kinderbijslag en krijgen beide ouders recht op kindgebonden budget.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget op verschillende manieren verdeeld worden. Een veelgebruikte methode is het aanvragen van het kindgebonden budget voor elk kind, zodat elke ouder recht heeft op het budget voor hun eigen kind. Bijvoorbeeld, als er twee kinderen zijn en elk kind bij een andere ouder ingeschreven staat, dan krijgt elke ouder het kindgebonden budget voor hun eigen kind. Dit vereist echter dat er een overeenkomst is tussen de ouders over wie het kinderbijdrage ontvangt.
De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van het inkomen van de ouder, het vermogen en de leeftijd van het kind. Het kindgebonden budget wordt iedere maand uitbetaald en is bedoeld om de kosten van opvoeding, verzorging en onderwijs te dekken. Het kindgebonden budget is van toepassing op kinderen jonger dan 18 jaar. De hoogte van het budget hangt af van het inkomen van de ouder, het vermogen en de leeftijd van het kind. Voor elk kind dat jonger is dan 12 jaar, is er een vast bedrag dat wordt uitbetaald. Voor kinderen van 12 tot 15 jaar is er een extra bijdrage, en voor kinderen van 16 tot 17 jaar is er nog een extra bijdrage.
Om kindgebonden budget te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner aan de volgende voorwaarden voldoen: - U hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. - U krijgt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voor kinderen van 16 en 17 jaar hoeft dit niet altijd. Lees de voorwaarden op de website van de SVB. De ouder die de kinderbijslag op zijn naam heeft staan, heeft recht op het kindgebonden budget. - Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van uw gezin. Maak een proefberekening om te zien of u kindgebonden budget kunt krijgen. - Uw (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog. Kindgebonden budget aanvragen U vraagt kindgebonden budget zelf aan met Mijn toeslagen. Aanvragen hoeft niet altijd Krijgt u kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag? Dan hoeft u geen kindgebonden budget aan te vragen. U krijgt vanzelf bericht van ons als u er recht op hebt.
Als er geen co-ouderschap is, dan kan alleen de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt, recht hebben op het kindgebonden budget. Dit geldt ook als er sprake is van een omgangsregeling, waarbij de ene ouder het gezag heeft over de zorg van het kind. In dat geval is de andere ouder niet automatisch aansprakelijk voor de kosten van het kind, tenzij er een afspraak is over de verdeling van de kosten.
Co-ouderschap heeft een aantal nadelen. Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder. Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk. De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. Er moet telkens 'verhuisd' worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn. Ook is het belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van het kindgebonden budget.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget een rol spelen bij de berekening van de alimentatie. Als de ene ouder het kindgebonden budget ontvangt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie die de andere ouder moet betalen. Het is belangrijk om dit mee te nemen in de overwegingen bij het vaststellen van de alimentatie. Bij een wijziging in de situatie, zoals een scheiding of verandering in de woonplaats van het kind, is het belangrijk om dit direct door te geven aan zowel de Belastingdienst als de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB geeft deze informatie door aan de Belastingdienst, die vervolgens het kindgebonden budget kan aanpassen.
Recht op toeslagen Hebben uw ex-partner en u kinderen en kiest u voor co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen. Het kan zijn dat u, wanneer u uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Heb ik recht op Eenoudertoeslag? Zorg je als ouder alleen voor je kinderen? Ligt jouw jaarlijkse brutogezinsinkomen lager dan € 37.126,55 dan kun je recht hebben op een toeslag als alleenstaande ouder. Het bedrag van die toeslag varieert door de gezinsgrootte.
Als u co-ouder wordt, heeft dat gevolgen voor uw huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is de enige toeslag die een rol speelt bij het maken van een alimentatieberekening. Sinds 2015 is het kindgebonden budget flink gestegen. Dit heeft effect op de kinderalimentatie en zorgt ervoor dat veel alimentatiebetalers een alimentatieverlaging kunnen aanvragen.
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitbetalen van het kindgebonden budget. De Belastingdienst kan het kindgebonden budget voor een kind niet over beide ouders verdelen. Alleen de aanvrager van de kinderbijslag kan het kindgebonden budget krijgen. De verdeling van het kindgebonden budget moeten jullie onderling zelf regelen. Het kindgebonden budget is de enige toeslag die een rol speelt bij het maken van een alimentatieberekening. Sinds 2015 is het kindgebonden budget flink gestegen. Dit heeft effect op de kinderalimentatie en zorgt ervoor dat veel alimentatiebetalers een alimentatieverlaging kunnen aanvragen.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor het uitbetalen van de kinderbijslag. De SVB geeft deze informatie door aan de Belastingdienst, die vervolgens het kindgebonden budget kan aanpassen. Bij een wijziging in de situatie, zoals een scheiding of verandering in de woonplaats van het kind, is het belangrijk om dit direct door te geven aan zowel de Belastingdienst als de SVB. De SVB geeft deze informatie door aan de Belastingdienst, die vervolgens het kindgebonden budget kan aanpassen.
Bij co-ouderschap is het veelal verstandig om de kinderen voor de kinderbijslag ‘te verdelen’: de ene ouder wordt aanvrager voor het ene kind en de andere ouder wordt aanvranger voor het andere kind/de overige kinderen. In dat geval zijn beide ouders aanvrager voor de kinderbijslag en krijgen beide ouders recht op kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is de enige toeslag die een rol speelt bij het maken van een alimentatieberekening. Sinds 2015 is het kindgebonden budget flink gestegen. Dit heeft effect op de kinderalimentatie en zorgt ervoor dat veel alimentatiebetalers een alimentatieverlaging kunnen aanvragen.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget een rol spelen bij de berekening van de alimentatie. Als de ene ouder het kindgebonden budget ontvangt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie die de andere ouder moet betalen. Het is belangrijk om dit mee te nemen in de overwegingen bij het vaststellen van de alimentatie. Bij een wijziging in de situatie, zoals een scheiding of verandering in de woonplaats van het kind, is het belangrijk om dit direct door te geven aan zowel de Belastingdienst als de SVB. De SVB geeft deze informatie door aan de Belastingdienst, die vervolgens het kindgebonden budget kan aanpassen.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget een rol spelen bij de berekening van de alimentatie. Als de ene ouder het kindgebonden budget ontvangt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie die de andere ouder moet betalen. Het is belangrijk om dit mee te nemen in de overwegingen bij het vaststellen van de alimentatie. Bij een wijziging in de situatie, zoals een scheiding of verandering in de woonplaats van het kind, is het belangrijk om dit direct door te geven aan zowel de Belastingdienst als de SVB. De SVB geeft deze informatie door aan de Belastingdienst, die vervolgens het kindgebonden budget kan aanpassen.
Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders in Nederland. Het is bedoeld om de kosten van opvoeding, verzorging en onderwijs van kinderen te dekken. Bij co-ouderschap, waarbij beide ouders verantwoordelijk zijn voor de zorg van hun kind, is het verloop van het kindgebonden budget van groot belang. In dit artikel is uitgelegd wat het kindgebonden budget is, hoe het wordt verdeeld bij co-ouderschap en welke regels en voorwaarden hierbij horen. Daarnaast zijn de rechten en verantwoordelijkheden van ouders behandeld, evenals praktische tips voor het beheren van het budget.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet