Aanvragen van ouderschapsverlof: Wat ouders en verzorgers moeten weten
juli 2, 2025
Kinderbijslag is een belangrijke bijdrage van de overheid voor de kosten van de opvoeding van kinderen. Bij co-ouderschap, waarbij beide ouders gelijkwaardige rollen spelen in de opvoeding en verzorging van hun kinderen na een scheiding, is het belangrijk om duidelijk te zijn over wie het recht heeft op kinderbijslag. De informatie die in de bronnen beschikbaar is, geeft inzicht in de regels en voorwaarden rondom kinderbijslag bij co-ouderschap.
Bij co-ouderschap wordt de zorg en opvoeding van het kind gelijkmatig gedeeld door beide ouders. Dit betekent dat het kind afwisselend bij beide ouders verblijft en dat de financiële lasten ongeveer gelijk verdeeld worden. Een belangrijk onderdeel van co-ouderschap is de verdeling van de kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan de kinderbijslag in twee delen uitbetalen aan beide ouders, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In dit artikel wordt ingegaan op de rechten en afspraken rondom kinderbijslag bij co-ouderschap.
Co-ouderschap houdt in dat beide ouders de zorg en opvoeding van hun kind(eren) gelijkmatig delen. Dit impliceert dat het kind om beurten bij beide ouders verblijft, dat de kosten voor het kind ongeveer gelijk verdeeld worden, en dat er duidelijke afspraken zijn vastgelegd, idealiter in een ouderschapsplan. Er zijn specifieke criteria waaraan voldaan moet worden om te spreken van co-ouderschap, waaronder een gelijkmatige verdeling van de verblijfstijd en de financiële lasten. Bij co-ouderschap heeft elk van de ouders recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. Als de ouders geen afspraak hebben gemaakt over de verdeling van de kinderbijslag, dan krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag. Dit gebeurt automatisch, omdat de SVB ervan uitgaat dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag. Als de ouders echter afspreken dat één ouder de kinderbijslag ontvangt, dan kan dit ook worden geregeld. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken over de verdeling van de kinderbijslag, zodat de ouders weten wat ze kunnen verwachten.
De verdeling van de kinderbijslag bij co-ouderschap kan op verschillende manieren plaatsvinden. De ouders kunnen afspreken dat één ouder de kinderbijslag ontvangt en het geld daarna deelt met de andere ouder. Of ze kunnen besluiten om de kinderbijslag gelijk over te doen gaan, zodat elke ouder de helft krijgt. Dit is belangrijk, omdat de kinderbijslag ook invloed heeft op andere toeslagen, zoals het kindgebonden budget en de huurtoeslag. De Belastingdienst kijkt of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget aan één ouder, en die ouder moet afspreken met de andere ouder hoe het geld wordt verdeeld.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg, het onderhoud en de kinderbijslag. Het ouderschapsplan is hierbij van groot belang, omdat het de afspraken tussen de ouders bevat over de verdeling van de zorg, het onderhoud en de kinderbijslag. Het ouderschapsplan moet duidelijk zijn over hoe de ouders de zorg en het onderhoud van het kind verdelen. Het ouderschapsplan kan ook worden gebruikt om de verdeling van de kinderbijslag te bepalen. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er inderdaad sprake is van co-ouderschap.
Co-ouderschap heeft invloed op andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. De Belastingdienst en de SVB kijken of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die de ouders krijgen. Bij co-ouderschap kunnen de ouders beiden recht hebben op huurtoeslag, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Als het kind niet bij de ene ouder is ingeschreven, dan moet de Belastingdienst hiervan op de hoogte zijn. De ouders moeten dit laten weten via het ouderschapsplan, zodat de huurtoeslag op de juiste manier kan worden uitgekeerd.
Het is belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van de kinderbijslag, zodat de ouders weten wat ze kunnen verwachten. De ouders kunnen afspreken dat één ouder de kinderbijslag ontvangt en het geld daarna deelt met de andere ouder. Of ze kunnen besluiten om de kinderbijslag gelijk over te doen gaan, zodat elke ouder de helft krijgt. Dit is belangrijk, omdat de kinderbijslag ook invloed heeft op andere toeslagen, zoals het kindgebonden budget en de huurtoeslag. De Belastingdienst kijkt of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget aan één ouder, en die ouder moet afspreken met de andere ouder hoe het geld wordt verdeeld.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. Als de ouders geen afspraak hebben gemaakt over de verdeling van de kinderbijslag, dan krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag. Dit gebeurt automatisch, omdat de SVB ervan uitgaat dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken over de verdeling van de kinderbijslag, zodat de ouders weten wat ze kunnen verwachten. De Belastingdienst en de SVB kijken of de ouders inderdaad co-ouders zijn en of de verdeling van de zorg en het onderhoud gelijk is. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die de ouders krijgen. Bij co-ouderschap kunnen de ouders beiden recht hebben op huurtoeslag, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg, het onderhoud en de kinderbijslag. Het ouderschapsplan is hierbij van groot belang, omdat het de afspraken tussen de ouders bevat over de verdeling van de zorg, het onderhoud en de kinderbijslag.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet