Verdeling van kindergeld bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
juli 2, 2025
Bij co-ouderschap delen ouders de zorg voor hun kinderen gelijkwaardig. Dit betekent dat de kinderen ongeveer de helft van de tijd bij de ene ouder doorbrengen en de andere helft bij de andere ouder. Hoewel veel mensen denken dat bij co-ouderschap geen kinderalimentatie verschuldigd is, is dit niet het geval. Het is belangrijk om te weten dat kinderalimentatie ook bij co-ouderschap van toepassing kan zijn, afhankelijk van de situatie van de ouders. In dit artikel wordt uitgelegd wat kinderalimentatie is, wanneer je recht hebt op kinderalimentatie bij co-ouderschap en hoe de hoogte van de alimentatie wordt berekend.
Kinderalimentatie is een vorm van financiële bijdrage die een ouder levert aan de kosten van de opvoeding en verzorging van hun kind. Deze bijdrage wordt vaak betaald door de ouder die minder tijd met het kind doorbrengt. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. Dit betekent dat de ouders naar rato van hun inkomen bijdrragen aan de kosten van hun kind. De kinderalimentatie is wettelijk vastgelegd en moet worden betaald tot het kind 21 jaar is, tenzij het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.
Bij co-ouderschap delen ouders de zorg voor hun kinderen gelijkwaardig. Dit betekent dat de kinderen ongeveer de helft van de tijd bij de ene ouder doorbrengen en de andere helft bij de andere ouder. Hoewel veel mensen denken dat bij co-ouderschap geen kinderalimentatie verschuldigd is, is dit niet het geval. Het is belangrijk om te weten dat kinderalimentatie ook bij co-ouderschap van toepassing kan zijn, afhankelijk van de situatie van de ouders.
Een van de belangrijkste factoren die bepalen of kinderalimentatie verschuldigd is, is het verschil in inkomen tussen de ouders. Als er een significant verschil in inkomen is, kan de ouder met het hogere inkomen verplicht zijn een bijdrage te leveren aan de ouder met het lagere inkomen om zo in de kosten van de kinderen te voorzien. Dit is om te voorkomen dat er tussen de huishoudens van de ouders een te groot verschil ontstaat in de mogelijkheden om voor de kinderen te zorgen.
De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waaronder het inkomen van beide ouders, de behoefte van het kind en de verdeling van de zorgtaken. De berekening houdt rekening met factoren zoals het inkomen van beide ouders, vaste lasten en eventuele toeslagen zoals het kindgebonden budget. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van een berekening die rekening houdt met verschillende factoren.
De berekening houdt rekening met het netto gezinsinkomen van beide ouders vóór de scheiding. Dit omvat kosten voor voeding, kleding, woonlasten, school en hobby’s. De draagkracht van de ouders wordt berekend op basis van hun inkomsten, vaste lasten en overige financiële verplichtingen. De zorgverdeling speelt een rol bij de uiteindelijke hoogte van de alimentatie. Als beide ouders evenveel zorg dragen (co-ouderschap), wordt dit meegenomen in de berekening.
Bij co-ouderschap kan het ook om belastingen gaan. De ouder die alimentatie betaalt, kan deze niet aftrekken van de belasting. Voor de ontvangende ouder is de kinderalimentatie niet belast. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels, omdat ze invloed kunnen hebben op de netto draagkracht van beide ouders.
Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Het kindgebonden budget, dat wordt uitgekeerd door de Belastingdienst, kan eveneens over beide ouders worden verdeeld.
Een praktische manier om de kosten te verdelen, is het openen van een zogenaamde ‘kindrekening’. Beide ouders storten hier maandelijks een bijdrrage op, gebaseerd op hun inkomen. De kinderbijslag wordt ook op deze rekening gestort. Alle kosten van de kinderen worden vervolgens van deze rekening betaald. Dit biedt beide ouders inzicht in de inkomsten en uitgaven met betrekking tot de kinderen.
De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag dat betaald moet worden, tenzij jullie daar zelf afspraken over maken. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Deze afspraken kun je daarna door de rechter laten toetsen aan de normen en definitief vast laten leggen. Zo heb je meer zekerheid dat de afspraken worden nageleefd. Als je onzeker bent of je ex-partner de kinderalimentatie gaat betalen, is het aan te raden om het via de rechter te laten lopen. Dan heb je meer mogelijkheden om het geld op te eisen via bijvoorbeeld een deurwaarder.
Bij co-ouderschap zijn goede en duidelijke afspraken essentieel. Zorg ervoor dat jullie afspraken juridisch goed worden vastgelegd, zodat jullie duidelijkheid en rust hebben voor de toekomst. Het is essentieel om de afspraken over kinderalimentatie schriftelijk vast te leggen, bijvoorbeeld in een ouderschapsplan of convenant. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen of een mediator in te schakelen om tot eerlijke en duurzame afspraken te komen. Een advocaat kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en het berekenen van de alimentatie, terwijl een mediator kan helpen om tot een overeenkomst te komen die voor beide ouders acceptabel is.
Kinderalimentatie bij co-ouderschap is een complex onderwerp dat goed geregeld moet worden. Het is belangrijk om te weten dat kinderalimentatie ook bij co-ouderschap van toepassing kan zijn, afhankelijk van de situatie van de ouders. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waaronder het inkomen van beide ouders, de behoefte van het kind en de verdeling van de zorgtaken. Het is essentieel om de afspraken over kinderalimentatie schriftelijk vast te leggen, bijvoorbeeld in een ouderschapsplan of convenant. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen of een mediator in te schakelen om tot eerlijke en duurzame afspraken te komen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet