logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Pubers en co-ouderschap: Uitdagingen en oplossingen

Inleiding

Het co-ouderschap is voor veel gezinnen een uitdaging, vooral bij pubers. De leeftijd van 12 tot 18 jaar is een cruciale fase in de ontwikkeling van een kind. In deze periode lopen kinderen steeds vaker tegenstand aan met hun ouders, en wordt het co-ouderschap vaak moeilijker. De bronnen tonen aan dat het co-ouderschap voor pubers niet altijd makkelijk is, vooral als de betrokken ouders geen harmonie met elkaar hebben. In veel gevallen wil de puber het co-ouderschap niet meer, wat leidt tot spanningen en conflicten binnen het gezin. Dit artikel bespreekt de uitdagingen van co-ouderschap met pubers, de rol van het ouderschapsplan, de invloed van de puberteit, en mogelijke oplossingen om de situatie te verbeteren.

De uitdagingen van co-ouderschap met pubers

Voor pubers vanaf 12 jaar is co-ouderschap vaak lastiger uit te voeren. Ze hebben hun eigen leven, willen hun eigen dingen doen, en hebben behoefte aan privacy. Het heen en weer reizen met spullen kan als vervelend worden ervaren. Het is belangrijk om eerlijk te kijken of co-ouderschap realistisch is en om te inventariseren hoe beide ouders betrokken kunnen blijven bij de opvoeding en begeleiding van de puber. Een ouderschapsplan is een essentieel instrument bij co-ouderschap. Voor pubers is het belangrijk om hen intensief te betrekken bij het inrichten van de omgangsregeling, maar ouders blijven verantwoordelijk voor het overleg en het eindresultaat. Pubers zijn vaak druk met school, vrienden, sport en andere activiteiten. Een omgangsregeling kan als extra druk worden ervaren. Het is daarom verstandig om het kind erbij te betrekken, zodat hij of zij de omgang minder als een verplichting ervaart.

De rol van het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een essentieel instrument bij co-ouderschap. Voor pubers is het belangrijk om hen intensief te betrekken bij het inrichten van de omgangsregeling, maar ouders blijven verantwoordelijk voor het overleg en het eindresultaat. Pubers zijn vaak druk met school, vrienden, sport en andere activiteiten. Een omgangsregeling kan als extra druk worden ervaren. Het is daarom verstandig om het kind erbij te betrekken, zodat hij of zij de omgang minder als een verplichting ervaart. Het ouderschapsplan kan fasen bevatten, waarbij de zorg geleidelijk wordt opgebouwd naarmate het kind ouder wordt. Voor hele jonge kinderen kan een langzame opbouw van co-ouderschap geschikt zijn, terwijl bij pubers de focus kan liggen op flexibiliteit en respect voor hun autonomie. De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid ligt bij de ouders, maar het is essentieel om naar de mening van de puber te luisteren, vooral als het gaat om de omgangsregeling. Hun behoeften moeten serieus worden genomen, zonder hen te veel verantwoordelijkheid op te leggen.

De invloed van de puberteit

De puberteit is een periode van veel veranderingen, zowel lichamelijk als emotioneel. Pubers willen hun eigen leven leiden en vaak wordt het co-ouderschap gezien als een belemmering. Ze kunnen zich afzetten tegen regels en grenzen, wat leidt tot opstandig gedrag en conflicten met hun ouders. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd. Pubers hebben behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid. Het is niet helpend als ouders ineens hippe dingen ondernemen om indruk te maken op hun kinderen, of als ze hun uiterlijk veranderen om een nieuwe partner te versieren.

Communicatie en conflictbeheersing

Goede communicatie tussen ouders is essentieel voor het succes van co-ouderschap. Ouders moeten regelmatig praten over de behoeften en het welzijn van het kind, en samenwerken om de opvoeding te optimaliseren. Het is belangrijk om elkaar te respecteren en zich niet negatief uit te laten over elkaar in het bijzijn van het kind. Kinderen lijden sterk onder strijd tussen de ouders. Het is belangrijk om te beseffen dat pubers vaak proberen om het hun ouders gemakkelijk te maken tijdens een scheiding. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze om de week bij beide ouders willen zijn, om van het ‘gedoe’ af te zijn. Dit betekent niet noodzakelijk dat dit hun diepste behoefte is. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd.

De rol van de ouders bij het omgaan met pubers

Pubers zijn in ontwikkeling naar volwassenheid. Ook voor een puber is het juist belangrijk dat je met je kind blijft praten, dat je aangeeft van hem/haar te blijven houden ‘no matter what’, dat je wat ruimte kunt geven terwijl je goed volgt hoe het gaat met je kind én je kind zo nodig een plek te biedt waar ze met leeftijdgenoten of bij een KIES coach vragen kan stellen en waar je kind kan delen hoe de scheiding beleeft wordt en met anderen kan zoeken naar herkenning, erkenning en eigen beste oplossingen. Pubers kunnen aangeven als ze willen praten over de scheiding, dwing hen daar niet toe. Ze willen niet betrokken worden in besluiten tussen ouders. Ze kunnen wel een mening hebben over bijvoorbeeld de omgangsregeling. Het is belangrijk hun behoeften serieus te nemen zonder dat ze als kind teveel verantwoordelijkheid hoeven te ervaren. Ze horen graag eerlijk en zonder details wat er speelt. Ze kunnen niks met kwaadspreken over de andere ouder. Ze horen graag wat de scheiding of een verandering in de scheiding situatie voor hen inhoudt aan praktische gevolgen.

Mogelijke oplossingen en adviezen

Als een puber geen co-ouderschap meer wil, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaken. Soms is het een tijdelijke fase, maar in andere gevallen kan het een teken zijn van ernstige conflicten tussen de ouders. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd.

Conclusie

Het co-ouderschap met pubers kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat het niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd. Het is belangrijk om te beseffen dat co-ouderschap niet altijd haalbaar is. Voor jonge kinderen is een sterke band met een primaire verzorger belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden, kan de frequentie en duur van de contactmomenten met de niet-verzorgende ouder geleidelijk worden opgebouwd.

Bronnen

  1. Kinderopvang Lappelein
  2. Ouders.nl
  3. Zorgzaamscheiden.nl
  4. Rustinouderschap.nl
  5. Ouders.nl
  6. Vechtscheidingshulp.nl
  7. Echtscheidingnijmegen.nl
  8. Nieuwestap.nl
  9. Kiesvoorhetkind.nl
  10. Ouders-uit-elkaar.nl
  11. Dietzcoaching.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven