De Staatscommissie Herijking Ouderschap: Samenvatting en Aanbevelingen
juli 1, 2025
Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij ouders kan aanzienlijke invloed hebben op hun vermogen om adequaat voor hun kinderen te zorgen. Uit onderzoek blijkt dat ouderlijke PTSS geassocieerd is met verhoogde niveaus van ouderschapsstress, verlaagde ouderschaps-tevredenheid, minder optimale ouder-kind relaties en meer frequent gebruik van negatieve ouderschapspraktijken. Deze invloed is vooral zichtbaar in de interacties tussen ouder en kind, waarbij de sensitiviteit van de ouder kan worden beïnvloed door traumatische ervaringen en posttraumatische stress-symptomen. De invloed van PTSS op het ouderlijk gedrag is onderwerp van veel onderzoek, waarbij de rol van veilige hechtingsrepresentaties en de impact van onveilige hechtingsrelaties centraal staan. Daarnaast is het begrip van intergenerationele overdracht van trauma belangrijk voor het begrijpen van de invloed van ouderlijk trauma op de opvoeding.
PTSS bij ouders kan leiden tot verhoogde stress en verminderde sensitiviteit voor de behoeften van het kind. In een onderzoek is gebleken dat zowel symptomen van posttraumatische stress als van minder veilige hechtingsrepresentaties geassocieerd zijn met een verminderde sensitiviteit van de ouder voor het kind. Dit suggereert dat de ouder minder in staat is om op het juiste moment te reageren op de behoeften van het kind. Daarnaast is er een interactie tussen hechtingsrepresentaties, posttraumatische stress-symptomen en ouderlijke sensitiviteit, wat betekent dat het ontbreken van veilige hechtingsrepresentaties het risico op insensitief ouderschap versterkt.
De hechtingsrelatie tussen ouder en kind speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van het kind. Een veilige hechting zorgt ervoor dat het kind zich veilig en beschermd voelt, waardoor het kind zich kan richten op leren, spelen en sociale interacties. Wanneer ouders last hebben van trauma en PTSS, kan dit leiden tot onveilige hechtingsrelaties. Dit kan resulteren in gedragsproblemen, emotionele moeilijkheden en een verminderde vermogen tot zelfregulatie bij het kind. Onderzoek wijst uit dat kinderen van ouders met PTSS vaker last hebben van emotionele en gedragsproblemen, zoals angst, somberheid en moeilijkheden bij het vormen van gezonde relaties.
Veilige hechtingsrepresentaties van ouders spelen een belangrijke rol in het verband tussen posttraumatische stress van de ouders en hun gedrag in de interactie met hun kind. Een gevoel van veiligheid bij de ouder maakt het mogelijk om minder aandacht te hebben voor zijn of haar eigen behoeften en de aandacht te verschuiven naar de behoeften van het kind. Dit kan leiden tot een betere sensitiviteit van de ouder voor het kind en een optimale ouder-kind relatie.
Echter, wanneer ouders geen veilige hechtingsrepresentaties hebben, kan dit leiden tot een verstoord ouderlijk gedrag. Een gedesorganiseerde hechting kan ontstaan wanneer de ouder het kind niet kan kalmeren en troosten, waardoor het kind zich onveilig en verward voelt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen en emotionele moeilijkheden op latere leeftijd. Onderzoek wijst uit dat symptomen van posttraumatische stress bij ouders gerelateerd zijn aan een onveilige of gedesorganiseerde hechting bij hun kinderen.
Het concept van ‘spoken in de kinderkamer’, geïntroduceerd door Fraiberg, Adelson en Shapiro, beschrijft hoe traumatische jeugdervaringen van een ouder de relatie met het kind kunnen beïnvloeden. Deze ‘spoken’ vertegenwoordigen onverwerkte trauma’s die de interactie tussen ouder en kind kunnen verstoren. Onderzoek suggereert dat de invloed van trauma’s op de opvoeding aanzienlijk kan zijn, ook al is de invloed van de ouder op het kind niet direct zichtbaar.
De intergenerationele overdracht van trauma kan plaatsvinden door het doorgeven van onverwerkte trauma’s aan de kinderen. Dit kan leiden tot problemen bij het vormen van gezonde relaties en emotionele stabiliteit. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat ouders hun eigen trauma’s verwerken en een veilige hechtingsrelatie opbouwen met hun kind. Onderzoek wijst uit dat ouders die hun trauma’s hebben verwerkt, minder risico lopen op negatieve invloed op hun kinderen.
Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de invloed van PTSS op ouderschapsdomeinen, waaronder ouderschaps-tevredenheid, ouderschaps-stress, de ouder-kind relatie en specifieke ouderschaps-praktijken. In een systematische review is gebleken dat ouderlijke PTSS geassocieerd is met verhoogde niveaus van ouderschapsstress, verlaagde ouderschaps-tevredenheid, minder optimale ouder-kind relaties en meer frequent gebruik van negatieve ouderschapspraktijken, zoals openlijke vijandigheid en controlerende gedragingen.
Deze bevindingen suggereren dat ouderlijke PTSS een belangrijke invloed heeft op het ouderlijk gedrag, maar er zijn ook methodologische beperkingen in de literatuur die de mogelijkheid om causale invloeden af te leiden beperken. Er is daarnaast verder onderzoek nodig om ons huidige begrip te bevorderen rond de invloed van verschillende types trauma op ouderschapsdomeinen.
Voor ouders met PTSS is het belangrijk om hun eigen trauma’s te verwerken en een veilige hechtingsrelatie op te bouwen met hun kind. Dit kan helpen om de invloed van trauma op de opvoeding te beperken. Daarnaast is het belangrijk dat ouders voldoende ondersteuning krijgen bij het omgaan met hun trauma. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via therapie, ondersteunende groepen of andere vormen van psychosociale ondersteuning.
Daarnaast is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen gedrag en de impact daarvan op hun kind. Dit kan helpen om negatieve ouderlijk gedrag te vermijden en een gezonde ouder-kind relatie op te bouwen. Onderzoek wijst uit dat ouders die hun trauma’s hebben verwerkt, minder risico lopen op negatieve invloed op hun kinderen.
PTSS bij ouders heeft een aanzienlijke invloed op hun vermogen om adequaat voor hun kinderen te zorgen. De invloed is zichtbaar in de interacties tussen ouder en kind, waarbij de sensitiviteit van de ouder kan worden beïnvloed door traumatische ervaringen en posttraumatische stress-symptomen. De invloed van PTSS op het ouderlijk gedrag is onderwerp van veel onderzoek, waarbij de rol van veilige hechtingsrepresentaties en de impact van onveilige hechtingsrelaties centraal staan. Daarnaast is het begrip van intergenerationele overdracht van trauma belangrijk voor het begrijpen van de invloed van ouderlijk trauma op de opvoeding. Onderzoek suggereert dat ouders die hun trauma’s hebben verwerkt, minder risico lopen op negatieve invloed op hun kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet