logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Protocol Ouderschap Blijft: Een methode om kinderen veilig en gestabiliseerd te houden tijdens een scheiding

De scheiding van ouders is een complexe en emotionele periode voor zowel ouders als kinderen. Tijdens deze fase is het van belang dat de belangen van het kind centraal staan. Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het ondersteunen van gescheiden ouders bij het opbouwen van een constructieve samenwerking, zodat het kind op een veilige en ondersteunende manier kan opgroeien. Het protocol van Ouderschap Blijft richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het opstellen van afspraken over de opvoeding en het zorgen voor het welzijn van het kind. In dit artikel worden de kernprincipes, werkwijze en toepassing van Ouderschap Blijft uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Kernprincipes van Ouderschap Blijft

Het kernprincipe van Ouderschap Blijft is dat het kind centraal staat. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat het kind zowel contact kan houden met beide ouders, zoals in overeengekomen afspraken. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het feit dat ouders samen moeten werken aan de opvoeding van hun kinderen, ook al zijn ze niet meer bij elkaar. Dit gebeurt via gesprekken, bemiddelingsgesprekken en eventueel begeleide omgangen. Een ander belangrijk doel is het verminderen van conflicten tussen ouders. Soms lopen ouders ruzies over de opvoeding of het contact met het kind. Hierdoor kan de situatie voor het kind lastig worden. Ouderschap Blijft helpt ouders om dit soort situaties te doorgronden en op te lossen, zodat het kind niet onder de spanningen lijdt. Daarnaast wordt er gekeken naar het vermogen van ouders om samen te werken, ook als het niet altijd eenvoudig is.

Werking van Ouderschap Blijft

De werking van Ouderschap Blijft is gebaseerd op een reeks gesprekken en bemiddelingsgesprekken tussen de ouders en een gecertificeerde begeleider. Deze begeleider fungeert als neutrale bemiddelaar en helpt de ouders om tot overeenstemming te komen over de opvoeding van hun kinderen. De aanpak is gericht op oplossingsgerichte gesprekken, waarbij het belang van het kind centraal staat. De methode wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties. Het programma start vaak met een intakegesprek om de situatie van het gezin in kaart te brengen. Vervolgens worden er sessies ingepland waarin ouders individueel of samen werken aan het verbeteren van de communicatie en samenwerking. De begeleiding is persoonlijk en op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van het gezin. Gedurende het traject evalueren we regelmatig de voortgang en passen we de aanpak aan waar nodig.

Onderdelen van Ouderschap Blijft

Ouderschap Blijft kan verschillende componenten omvatten, afhankelijk van de situatie van het gezin. De methode maakt gebruik van verschillende technieken, zoals mediation, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering en psycho-educatie. Een andere benadering is Parallel Solo Ouderschap, waarbij de ouder zich focust op de eigen opvoedingsituatie en relatie met het kind, en de strijd met de andere ouder zoveel mogelijk vermijdt. Het doel is dat de ouder zijn eigen emoties kan reguleren en emotioneel beschikbaar is voor het kind.

Ondersteuning voor ouders

Tijdens de begeleiding wordt er ook aandacht besteed aan de ondersteuning van de ouders. De begeleiding helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, om samen te werken en om conflicten te verminderen. Bovendien worden er vaak gesprekken gevoerd met het kind, zodat het zijn of haar mening kan geven over de situatie. De begeleiding is op maat gemaakt, zodat elke situatie op de juiste manier wordt aangepakt. Na de afsluiting van de begeleiding wordt er een evaluatieformulier ingevuld, waarin de ouders kunnen aangeven wat ze van de begeleiding hebben gevonden. Deze feedback helpt om het aanbod te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de ouders. De CJG professional speelt hierbij een neutrale rol, waarbij hij of zij geen partij kiest voor één van de ouders, maar wel helpt bij het vinden van een oplossing die het beste is voor het kind.

Ouderschap Blijft en de wet

In een eerste gesprek leggen we u uit hoe een bemiddelingstraject werkt en welke voorwaarden er gelden. We bespreken uw wensen en verwachtingen en kijken of bemiddeling hierbij past. Ook kijken we of er andere hulpverleningsopties zijn, die misschien beter aansluiten bij uw situatie. U hoeft niet direct te beslissen om een bemiddeling op te starten. Voorwaarden en spelregels van een bemiddelingstraject zijn als volgt: Alle partijen nemen vrijwillig deel aan het bemiddelingstraject. U of de andere partij kunt niet deelnemen onder dwang of chantage. Elke deelnemer kan op ieder moment beslissen om te stoppen met de bemiddeling.

Invloed van een scheiding op het kind

Een scheiding is een moeilijke periode voor kinderen en ouders. Initiatieven zoals Ouderschap Blijft bieden waardevolle ondersteuning om de impact van een scheiding te minimaliseren en een goede relatie tussen kinderen en beide ouders te behouden. Door de focus te leggen op communicatie, samenwerking en het welzijn van het kind, kunnen ouders samenwerken aan een stabiele en harmonieuze toekomst voor hun kinderen. Het is essentieel dat ouders zich bewust zijn van de rechten van hun kinderen en de beschikbare hulpbronnen, en dat ze tijdig hulp zoeken wanneer dat nodig is.

Toegankelijkheid en ondersteuning

Om gebruik te maken van Ouderschap Blijft is vaak een verwijzing nodig van een huisarts, jeugdarts, medisch specialist of medewerker van een Ouder- en Kindteam, wijk- of jeugdteam. De methode wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties. Het programma start vaak met een intakegesprek waarin we jouw situatie in kaart brengen. Vervolgens worden er meerdere sessies ingepland waarin beide ouders apart of samen werken aan het verbeteren van de communicatie en samenwerking. Door middel van gesprekken, oefeningen en praktische tips helpen we ouders om conflicten te verminderen en de focus te verleggen naar het welzijn van de kinderen. De begeleiding is persoonlijk en op maat, zodat deze aansluit bij de specifieke behoeften van jullie gezin.

Evaluatie en verbetering

Na de afsluiting van de begeleiding wordt er een evaluatieformulier ingevuld, waarin de ouders kunnen aangeven wat ze van de begeleiding hebben gevonden. Deze feedback helpt om het aanbod te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de ouders. De CJG professional speelt hierbij een neutrale rol, waarbij hij of zij geen partij kiest voor één van de ouders, maar wel helpt bij het vinden van een oplossing die het beste is voor het kind. De methode wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties. Het programma start vaak met een intakegesprek waarin we jouw situatie in kaart brengen. Vervolgens worden er meerdere sessies ingepland waarin beide ouders apart of samen werken aan het verbeteren van de communicatie en samenwerking.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft – Ondersteuning voor ouders en kinderen bij scheidingen
  2. Webinar over juridische aspecten van Ouderschap Blijft
  3. Hulpvormen om een moeilijke scheiding te voorkomen
  4. Ouderschapsbemiddeling na echtscheiding
  5. Ouderschap Blijft en Ouderschapsbemiddeling
  6. Interventies voor jeugdigen met gescheiden ouders
  7. Ouderschap Blijft: Methode voor gescheiden ouders
  8. Scheiden, ouder blijven
  9. Ondersteuning bij conflictscheidingen
  10. Ouderschap Blijft – Begeleiding voor ouders
  11. Ouderschapsbemiddeling – Begeleiding voor gescheiden ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven