logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Prenataal Stevig Ouderschap: Ondersteuning voor Aanstaande Ouders

Inleiding

Prenataal Stevig Ouderschap is een programma dat gericht is op aanstaande ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij de voorbereiding op de geboorte van hun kind. Het programma biedt een gratis en preventieve vorm van hulp en begeleiding, zodat ouders zich beter kunnen voorbereiden op hun rol als ouder. De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels, het bepalen van praktische en emotionele hulp en het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding. Dit artikel geeft een overzicht van de kernpunten van het programma, hoe het werkt, en waarom het belangrijk is voor aanstaande ouders.

Wat is Prenataal Stevig Ouderschap?

Prenataal Stevig Ouderschap is een vorm van ondersteuning die gericht is op aanstaande ouders die vroegtijdig hulp nodig hebben bij de voorbereiding op de geboorte van hun kind. Het programma wordt aangeboden door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde jeugdverpleegkundigen. De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels, het bepalen van praktische en emotionele hulp en het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding.

Het programma is gratis en wordt betaald door de gemeente. De jeugdverpleegkundige komt tijdens de zwangerschap vier keer bij de aanstaande ouder thuis, waarbij ze gesprekken voeren over de verwachtingen en uitdagingen van het (aanstaande) ouderschap. Deze bezoeken duren ongeveer anderhalf uur en worden meestal opgesplitst in verschillende fasen, zoals de 16e, 24e, 30e en 36e week van de zwangerschap. De jeugdverpleegkundige luistert naar de aanstaande ouder en denkt met haar mee, zodat ze samen naar oplossingen kunnen zoeken voor eventuele problemen.

Hoe werkt het programma?

Het programma begint wanneer de aanstaande ouder zich aanmeldt bij het consultatiebureau of via de verloskundige of gynaecoloog. Tijdens de eerste bezoeken krijgt de aanstaande ouder een korte vragenlijst, die wordt besproken met de jeugdverpleegkundige. Deze vragenlijst helpt om in te schatten of het programma voor de ouder geschikt is. Als blijkt dat de ouder behoefte heeft aan extra ondersteuning, wordt er een eerste afspraak gemaakt. Daarna worden verdere afspraken gemaakt, waarbij de ouder zelf bepaalt wat ze met de jeugdverpleegkundige bespreekt.

De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels over de opvoeding, het ouderschap, de relatie en de toekomst van het kind. Ze luistert naar de ouder en geeft eventueel advies. Ook wordt er gesproken over de eigen jeugd en de huidige situatie van de ouder. Hierdoor wordt er een beter beeld verkregen van de situatie en worden de juiste stappen bepaald om de ouder te ondersteunen.

Wat gebeurt er tijdens de huisbezoeken?

Tijdens de huisbezoeken wordt er gesproken over drie belangrijke onderwerpen: aandacht, ontwikkeling en ondersteuning. Aandacht is belangrijk omdat kinderen veel aandacht nodig hebben, maar ook ouderen recht hebben op aandacht. Het is prettig als iemand ook de tijd neemt voor de ouder en luistert naar het verhaal van de ouder. Juist als de ouder tegenslagen heeft gehad of nu in een lastige situatie zit, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

De ontwikkeling van het kind wordt besproken, samen met de ouder. De jeugdverpleegkundige helpt bij het bepalen van de juiste manier van omgaan met het kind en helpt bij het oplossen van eventuele problemen. De ondersteuning die de ouder nodig heeft, wordt bepaald, zodat de jeugdverpleegkundige hierop in kan gaan. De ouder bepaalt zelf wat hij/zij met haar bespreekt, zodat de bezoeken op maat gemaakt kunnen worden.

Wie is het programma gericht op?

Het programma is gericht op aanstaande ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij de voorbereiding op de geboorte van hun kind. Dit kunnen ouders zijn die onzeker zijn over het ouderschap, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben of met verslaving of psychische problemen kampen. Het programma is ook gericht op ouders die hun relatie, hun rol als ouder of de toekomst van hun kind zorgen voor.

De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels en het bepalen van praktische en emotionele hulp. Ze helpt bij het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding en helpt bij het oplossen van eventuele problemen. Het programma is gratis en wordt betaald door de gemeente.

Hoe kan je je aanmelden?

Om je aan te melden bij het programma, kan je dit doen via het consultatiebureau of, als je nog zwanger bent, via de gynaecoloog of verloskundige. Tijdens de zwangerschap kun je je via de verloskundige aanmelden, als het consultatiebureau ook Stevig Ouderschap Prenataal aanbiedt. De jeugdverpleegkundige bespreekt de vragenlijst met je tijdens het huisbezoek vlak na de geboorte. Zij kan je ook helpen bij het invullen van de vragen. Om een goed beeld te krijgen van jouw situatie, is het belangrijk om je iets beter te leren kennen.

Wat is de rol van de jeugdverpleegkundige?

De jeugdverpleegkundige speelt een cruciale rol in het programma. Ze luistert naar de aanstaande ouder en denkt met haar mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met de ouder naar oplossingen voor eventuele problemen. De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels over de opvoeding, het ouderschap, de relatie en de toekomst van het kind. Ze helpt bij het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding en helpt bij het oplossen van eventuele problemen.

Waarom is het programma belangrijk?

Het programma is belangrijk omdat het helpt bij de voorbereiding op de geboorte van het kind. Het biedt ondersteuning bij het oplossen van twijfels, het bepalen van praktische en emotionele hulp en het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding. Het programma helpt bij het oplossen van eventuele problemen en helpt bij het opbouwen van een betere basis voor de opvoeding.

Conclusie

Prenataal Stevig Ouderschap is een belangrijk programma dat gericht is op aanstaande ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij de voorbereiding op de geboorte van hun kind. Het programma biedt een gratis en preventieve vorm van hulp en begeleiding, zodat ouders zich beter kunnen voorbereiden op hun rol als ouder. De jeugdverpleegkundige helpt bij het oplossen van twijfels, het bepalen van praktische en emotionele hulp en het opbouwen van een stevige basis voor de opvoeding. Het programma is gratis en wordt betaald door de gemeente. Het is belangrijk voor aanstaande ouders die onzeker zijn over het ouderschap, weinig steun krijgen uit hun omgeving, een belaste jeugd hebben of met verslaving of psychische problemen kampen.

Bronnen

  1. Stevig Ouderschap
  2. Stevig Ouderschap Prenataal
  3. Stevig Ouderschap
  4. Stevig Ouderschap
  5. Stevig Ouderschap
  6. Stevig Ouderschap
  7. Stevig Ouderschap
  8. Stevig Ouderschap
  9. Stevig Ouderschap
  10. Stevig Ouderschap
  11. Stevig Ouderschap
  12. Stevig Ouderschap
  13. Stevig Ouderschap
  14. Stevig Ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven