De rol van de Staatscommissie Herijking Ouderschap in de modernisering van het familierecht
juli 2, 2025
In Nederland is pleegzorg een veelvoorkomende vorm van opvang voor kinderen die tijdelijk of permanent niet in hun eigen gezin kunnen wonen. Dit kan door verschillende redenen, zoals problemen in het gezin, een tekort aan ondersteuning of een onveilige omgeving. Bij pleegzorg wordt het kind opgevangen in een pleeggezin of gezinshuis, waar het wordt opgevoed door pleegouders. Hoewel het kind in een ander gezin woont, blijven de biologische ouders een belangrijke rol spelen. In dit artikel wordt het concept van gedeeld opvoederschap tussen ouders en pleegouders belicht, met als uitgangspunt dat het kind optimaal kan groeien in een veilige en stabiele omgeving.
Bij pleegzorg blijven de biologische ouders altijd verantwoordelijk voor hun kind, ook al woont het kind niet bij hen. Ze hebben recht op contact met hun kind en zijn betrokken bij belangrijke beslissingen over het welzijn van het kind. Dit geldt ook als het kind tijdelijk of permanent in een pleeggezin woont. De ouders kunnen hun rol als opvoeder behouden, ook al is het kind niet langer in hun gezin. Dit is belangrijk, omdat het kind op deze manier een verbinding blijft houden met zijn of haar biologische familie.
In sommige gevallen kiezen ouders ervoor om hun kind niet zelf op te voeden, bijvoorbeeld als ze hulp nodig hebben bij het opvoeden of als er problemen zijn in het gezin. In dergelijke gevallen wordt er door de jeugdbescherming een pleeggezin gezocht voor het kind. De ouders kunnen hierbij helpen bij de selectie van een geschikt pleeggezin, bijvoorbeeld door aan te geven welke religie de pleegouders moeten hebben of of het kind zijn of haar naam moet behouden. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) kiest vervolgens 3 aspirant-pleeggezinnen, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van het kind en de ouders.
Pleegouders spelen een cruciale rol in het leven van het kind dat niet bij zijn biologische ouders kan wonen. Ze zorgen voor het kind, helpen bij de opvoeding en zorgen voor een veilige en stabiele omgeving. In veel gevallen is de samenwerking tussen pleegouders en biologische ouders van groot belang. Het is belangrijk dat ouders en pleegouders elkaar ondersteunen en dat het kind zich op zijn of haar pleeggezin kan ontwikkelen. Gedeeld opvoederschap, waarbij ouders en pleegouders samenwerken in de opvoeding van het kind, is hierbij van groot belang.
Gedeeld opvoederschap houdt in dat ouders en pleegouders samenwerken in de opvoeding van het kind, ook als het kind niet in hun gezin woont. Het doel is dat ouders altijd een belangrijke rol in het leven van hun kinderen spelen, of ze nu thuis wonen of niet. Voor kinderen is het goed als hun ouders tevreden zijn met hun pleegouders. En voor ouders is het belangrijk om op een positieve manier bij hun kind betrokken te blijven. Zowel de pleegouders als ouders moeten hiervoor accepteren dat het kind opgroeit in twee families. Ook moeten pleegouders inzien dat de pleegkinderen altijd verbonden zijn aan hun ouders en andere familieleden.
Een succesvolle pleegzorgplaatsing is sterk afhankelijk van de samenwerking tussen biologische ouders en pleegouders. Traditioneel werd de focus gelegd op het afstand houden van de biologische ouders, maar er is een groeiende behoefte aan een nieuw paradigma waarin de biologische ouder wordt gezien als een co-opvoeder binnen de pleegzorg. Dit betekent dat de pleegzorg het kind en zijn ouders ondersteunt, in plaats van te proberen het biologisch ouderschap te vervangen. In dit nieuwe model groeit het kind op in twee families, waarbij beide families een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het kind.
Een belangrijke factor in de samenwerking tussen ouders en pleegouders is de onvoorwaardelijke acceptatie en betrokkenheid van beide partijen. Het is belangrijk dat ouders en pleegouders elkaar het onvoorwaardelijk houden van het kind gunnen. Pleegouders kunnen ouders betrekken bij de opvoeding van hun kind, wat kan helpen om het verlies van opvoederschap te verdragen. Het erkennen van de emotionele band tussen het kind en beide ouders is cruciaal. Echter, het is ook belangrijk dat pleegouders hun eigen grenzen bewaken en hun eigen rol als opvoeder respecteren.
Ondanks het belang van samenwerking, zijn er vaak uitdagingen. Ouders kunnen moeite hebben met het loslaten van hun rol als dagelijks opvoeder, terwijl pleegouders soms een onderscheid ervaren tussen de liefde voor hun eigen kinderen en de liefde voor pleegkinderen. De leeftijd waarop het kind in het pleeggezin wordt geplaatst, kan hierbij een rol spelen. Daarnaast kunnen negatieve oordelen vanuit de omgeving en een gebrek aan begrip voor de situatie de samenwerking bemoeilijken.
Een van de uitdagingen is het feit dat ouders vaak een groot verlies ervaren. Ze verliezen niet alleen hun kind, maar ervaren steeds weer verlieservaringen. Ouders missen mijlpalen van hun kind, zoals de eerste stapjes, de eerste schooldag, het zwemdiploma en de overstap naar de middelbare school. Het verlies neemt niet af. Elke fase gaat gepaard met nieuwe rouw. Hierdoor kunnen emoties als verdriet en boosheid terugkomen. Deze emoties zijn van invloed op de samenwerking tussen ouders en pleegouders.
Bij de samenwerking tussen ouders en pleegouders is de rol van professionele hulpverleners belangrijk. Ze helpen bij het bespreken van de wederzijdse verwachtingen en het maken van afspraken. Ze zijn ook betrokken bij het opstellen van het hulpverleningsplan, waarin termijnen en doelen van de hulpverlening vastgelegd zijn. Ook afspraken, zoals een bezoekregeling, nemen we samen op in het plan. De pleegzorgwerker helpt bij het bespreken van de wederzijdse verwachtingen en het maken van afspraken.
Bij de samenwerking tussen ouders en pleegouders is ook de rol van de pleegzorgbegeleider belangrijk. De pleegzorgbegeleider spreekt met ouders en pleegouders over belangrijke momenten in het jaar, de invulling van de onderlinge contacten, het omgaan met het verlies van ouderschap en het creëren van een nieuw toekomstperspectief. De pleegzorgbegeleider helpt bij het opstellen van een plan voor de samenwerking tussen ouders en pleegouders.
De toekomstvisie op pleegzorg is gericht op veiligheid, de samenwerking tussen ouders en pleegouders, het perspectiefonderzoek en de complexiteit van pleegzorg. De visie sluit af met tien punten om pleegzorg in de toekomst optimaal vorm te geven, waaronder de beschikbaarheid van voldoende pleeggezinnen, betere lokale samenwerking en een goede start van een pleegzorgplaatsing. De toekomstvisie biedt tevens een fundament voor de samenwerking van de pleegzorgaanbieders voor het online platform pleegzorg.nl.
Pleegzorg is een belangrijke vorm van opvang voor kinderen die tijdelijk of permanent niet in hun eigen gezin kunnen wonen. De rol van ouders en pleegouders is hierbij cruciaal. Gedeeld opvoederschap, waarbij ouders en pleegouders samenwerken in de opvoeding van het kind, is van groot belang. De samenwerking tussen ouders en pleegouders is essentieel voor het welzijn van het kind. De rol van professionele hulpverleners is belangrijk bij de samenwerking tussen ouders en pleegouders. De toekomstvisie op pleegzorg benadrukt de belangrijkheid van veiligheid, samenwerking en een goed begin van een pleegzorgplaatsing.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet