logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Systeemtherapie bij partnerschap en ouderschap: een effectieve aanpak voor betere relaties

Inleiding

Systeemtherapie is een vorm van psychosociale behandeling die gericht is op het begrijpen en verbeteren van relaties binnen een gezin of partnerrelatie. Deze methode richt zich op de dynamiek tussen de betrokkenen, waarbij zowel de onderlinge interactie als de context van het gezin of de relatie centraal staan. In het kader van ouderschap en partnerschap, vooral bij scheidingen of conflicten, kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van spanningen en het herstellen van de balans tussen ouders en kinderen. De informatie in dit artikel is gebaseerd op de bronnen die zijn opgehaald via RAG-gebaseerde zoekopdrachten, en richt zich op de toepassing van systeemtherapie in het kader van partnerschap en ouderschap.

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op het begrijpen van de onderlinge relaties binnen een systeem, zoals een gezin of een partnerrelatie. Het uitgangspunt is dat problemen nooit op zichzelf staan, maar altijd geïnfluenceerd worden door de sociale, relationele en culturele context. Tijdens de behandeling wordt er aandacht besteed aan de interactiepatronen en de invloed van omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur. Ook worden de patronen die zich van grootouder op ouder en van ouder op kind herhalen, in kaart gebracht.

In de praktijk wordt systeemtherapie vaak gebruikt om betere communicatie en begrip tussen de betrokkenen te bevorderen. De therapeut werkt samen met de betrokkenen om te achterhalen hoe problemen ontstaan zijn, wat de impact is op iedereen, en wat er nodig is om de situatie te verbeteren. Het doel is niet om oorzaken te zoeken, maar om oplossingen te vinden. De kracht van systeemtherapie ligt in het feit dat het niet alleen gericht is op individuele problemen, maar ook op het systeem als geheel.

Systeemtherapie en partnerschap

In het kader van een partnerrelatie kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van conflicten en het herstellen van de balans tussen partners. De methode richt zich op de dynamiek tussen de twee personen, en stelt hen in staat om beter met elkaar om te gaan. Bijvoorbeeld, wanneer partners moeite hebben met het oplossen van ruzies, of wanneer er sprake is van een afstandelijkheid of emotionele afwijzing, kan systeemtherapie helpen bij het herstellen van de verbinding.

Een bekende aanpak binnen de systeemtherapie is de Emotionally Focused Therapy (EFT), die gericht is op het herstellen van de emotionele band tussen partners. Deze methode is bewezen effectief en wordt vaak gebruikt bij scheidingen of bij partners die last hebben van spanningen in hun relatie. De basis van EFT is de hechtingstheorie, die stelt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In EFT wordt gebruikgemaakt van emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen, kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

Systeemtherapie en ouderschap

Bij ouderschap speelt het systeem van het gezin een belangrijke rol. De overgang naar het ouderschap is een complexe fase, waarin zowel de ouders als het kind zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Tijdens de periode van de scheiding of het opnieuw opbouwen van een relatie, kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van conflicten tussen ouders en het herstellen van de balans tussen de ouders en de kinderen.

Bij een scheiding blijven ouders vaak verbonden via het ouderschap. Soms verloopt de communicatie moeizaam of ontstaan er conflicten. Er kunnen meningsverschillen zijn over de opvoeding of misschien gaat het niet goed met één iemand in het gezin wat van grote invloed is op hoe de ouders met elkaar omgaan. Hierdoor kunnen niet helpende patronen en spanningen ontstaan. Dan kan gezinstherapie een oplossing bieden. Door het verbinden van ieders beleving en wensen werkt men aan de dingen die nodig zijn om de gezinssituatie te verbeteren zodat er weer ruimte komt om positiever met elkaar om te gaan.

Systeemtherapie bij complexe situaties

In sommige gevallen zijn de problemen zo ingewikkeld dat er een specifieke aanpak nodig is. Bijvoorbeeld, wanneer er sprake is van een licht verstandelijke beperking bij het kind of de ouder, of wanneer er sprake is van ernstige verwaarlozing of mishandeling. In deze gevallen kan systeemtherapie worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals Schematherapie, MBT-Parents, of andere specifieke interventies.

Bij het werken met ouders in scheidingssituaties kan systeemtherapie helpen bij het herstellen van de communicatie tussen de ouders en het opstellen van een ouderlijk plan dat zowel de belangen van de kinderen als de betrokkenheid van de ouders in de gaten houdt. Ook kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van conflicten tussen ouders en het herstellen van de balans tussen de ouders en de kinderen.

Systeemtherapie bij samengestelde gezinnen

In het kader van samengestelde gezinnen, zoals gezinnen met een stiefmoeder of stiefvader, of gezinnen met een lesbische of homoparent, kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van conflicten en het herstellen van de balans tussen de ouders en de kinderen. De kracht van systeemtherapie ligt in het feit dat het niet alleen gericht is op individuele problemen, maar ook op het systeem als geheel.

Systeemtherapie en kinderen

Bij het werken met kinderen is het belangrijk om rekening te houden met hun leeftijd en ontwikkelingsfase. In de behandeling wordt er aandacht besteed aan de manier waarop de kinderen met elkaar omgaan en hoe ze met de ouder omgaan. Ook wordt er aandacht besteed aan de invloed van de omgeving op de ontwikkeling van het kind.

Systeemtherapie bij scheiding

Bij scheidingen kan systeemtherapie helpen bij het herstellen van de communicatie tussen de ouders en het oplossen van conflicten. In het kader van een scheiding blijven de ouders vaak verbonden via het ouderschap. Soms verloopt de communicatie moeizaam of ontstaan er conflicten. Er kunnen meningsverschillen zijn over de opvoeding of misschien gaat het niet goed met één iemand in het gezin wat van grote invloed is op hoe de ouders met elkaar omgaan. Hierdoor kunnen niet helpende patronen en spanningen ontstaan. Dan kan gezinstherapie een oplossing bieden.

De rol van de systeemtherapeut

Een systeemtherapeut let goed op de manier waarop gezinsleden met elkaar omgaan. Daarnaast let de therapeut op de invloed vanuit de omgeving: school, werk, buurt, religie en cultuur. Ook let de systeemtherapeut op patronen die zich van grootouder op ouder en van ouder op kind herhalen. Samenwerking is belangrijk, want de therapeut werkt samen met de betrokkenen om te achterhalen hoe problemen ontstaan zijn, wat de impact is op iedereen, en wat er nodig is om de situatie te verbeteren.

Conclusie

Systeemtherapie is een krachtige aanpak die gericht is op het verbeteren van relaties binnen een gezin of partnerrelatie. De methode richt zich op de dynamiek tussen de betrokkenen en helpt bij het oplossen van conflicten en het herstellen van de balans tussen ouders en kinderen. In het kader van partnerschap en ouderschap, vooral bij scheidingen of conflicten, kan systeemtherapie helpen bij het oplossen van spanningen en het herstellen van de balans tussen ouders en kinderen. De kracht van systeemtherapie ligt in het feit dat het niet alleen gericht is op individuele problemen, maar ook op het systeem als geheel.

Bronnen

  1. https://en-nu.nl/ouders/
  2. https://ingesprekbijbrenda.nl/
  3. https://en-nu.nl/
  4. https://www.deviersprong.nl/behandelingen/systeemtherapie
  5. https://www.ceclimburg.nl/wat-we-doen/onze-behandelingen/therapie-bij-een-complexe-scheiding/
  6. https://www.huizekakelbond.nl/aanbod/onthecht-therapie-na-scheiding/
  7. https://www.nvrg.nl/systeemtherapie
  8. https://www.tijdschriftsysteemtherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/ST-27-3-185/Systeemtheoretische-perspectieven-bij-conflictscheiding-en-verdeeld-ouderschap
  9. https://bosgra-systeemtherapeut.nl/scheiding-en-samengestelde-gezinnen/
  10. https://www.allesisrelatie.nl/scheidings-therapie/
  11. https://www.praktijkdeliefde.com/partnerschap-en-ouderschap-in-balans/
  12. https://www.praktijk-directing.nl/systeemtherapie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven