Ouderschap: Hulpmiddelen en Tips uit de Praktijk
juli 1, 2025
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor ouders in Nederland. Het stelt ouders in staat om tijdelijk minder te gaan werken om zich te kunnen richten op de zorg voor hun kind. Dit artikel bespreekt de regels, voordelen en mogelijke gevolgen van ouderschapsverlof, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
Ouderschapsverlof is het recht dat ouders hebben om tijdelijk minder te gaan werken om zich te kunnen richten op de zorg voor hun kind. Het is bedoeld om ouders de ruimte te geven om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie en om tijd te hebben om met hun kind om te gaan. Het verlof kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is.
Ouderschapsverlof is gebaseerd op het aantal uren dat de ouder per week werkt. De lengte van het ouderschapsverlof is 26 keer het aantal uren dat de ouder per week werkt. Dit betekent dat ouders tot 26 weken ouderschapsverlof kunnen opnemen. Het verlof kan worden opgenomen in stukken van maximaal 13 weken, zowel betaald als onbetaald.
De eerste 9 weken van het ouderschapsverlof is betaald. De ouder krijgt 70% van zijn dagloon of van het maximumdagloon. Soms vult de werkgever het dagloon aan tot 100%. Dit geldt alleen voor de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof, binnen het eerste levensjaar van het kind of het eerste jaar dat het kind door adoptie of pleegzorg in het gezin is gekomen.
Om recht te hebben op ouderschapsverlof moeten de volgende voorwaarden worden voldaan: - Het kind is jonger dan 8 jaar. - De ouder is de wettelijke ouder, adoptieouder, pleegouder of stiefouder van het kind. Of de ouder is verzorger. - Als de ouder verzorger is, moet het kind op het adres van de ouder ingeschreven staan bij de gemeente.
Ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof: 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en 17 weken onbetaald ouderschapsverlof. Het verlof kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is.
Als de ouder meerdere werkgevers heeft, dan heeft die bij elke baan recht op het volledige betaald ouderschapsverlof. De werkgevers vragen de uitkering apart aan.
Over betaald ouderschapsverlof bouw je gewoon vakantie-uren op. Over onbetaald ouderschapsverlof bouw je geen vakantie-uren op. Als je onbetaald ouderschapsverlof opneemt, gaat je saldo ‘vakantie-uren’ omlaag.
Als de ouder werkloos raakt, stopt het betaald ouderschapsverlof op de eerste dag van de werkloosheid. Het onbetaalde ouderschapsverlof blijft wel gelden.
Het is wettelijk mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen als de ouder (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. Maar het verlof kan problemen geven bij de re-integratie. Het is belangrijk dat de ouder zo snel mogelijk weer aan het werk kan. De bedrijfsarts of arbodienst kan in eerste instantie beoordelen of het verlof de re-integratie in de weg staat. Overleg daarom goed met de werkgever en maak duidelijke afspraken om problemen te voorkomen.
De werkgever kan het verlof anders inroosteren als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Het veranderde rooster geldt dan voor het hele ouderschapsverlof.
Valt het ouderschapsverlof samen met een feestdag? Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. De ouder heeft op die dag geen recht op een vergoeding. In overleg met de werkgever kunnen er wel afspraken worden gemaakt.
Tijdens betaald en onbetaald ouderschapsverlof verandert er niets in de opbouw van het pensioen. De werkgever houdt gewoon het werknemersdeel van de pensioenpremie in op het salaris. Daardoor kan de ouder uitkomen op een negatief salaris als hij een hele maand vrij neemt en hiervoor uitsluitend onbetaald ouderschapsverlof opneemt. Negatief salaris kan oplopen als de ouder meer maanden achter elkaar onbetaald ouderschapsverlof opneemt. De werkgever verrekent het tekort zodra de ouder weer genoeg salaris krijgt om het werknemersdeel van zijn pensioenpremie te betalen.
Ouderschapsverlof kan gevolgen hebben voor inkomensafhankelijke regelingen, zoals huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Dit moet worden besproken met de Belastingdienst.
De aanvraag voor ouderschapsverlof moet minimaal 2 maanden van tevoren worden gedaan. De werkgever mag het verlof niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 4 weken van tevoren anders indelen. De aanvraag kan worden gedaan via het P-Direktportaal.
De CAO bepaalt de voorwaarden voor ouderschapsverlof. Als de ouder onderdeel is van een vakbond, dan gelden de afspraken in de CAO boven de wettelijke regeling. De CAO kan uitgebreider zijn dan de wettelijke regeling.
De werkgever kan de uitkering voor ouderschapsverlof aanvragen bij het UWV. Het UWV stuurt hiervan een beslissing naar de ouder en de werkgever. Op de beslissing staat de begindatum, einddatum, het aantal weken ouderschapsverlof en de hoogte van de uitkering.
De ouder moet het verlof minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen. De werkgever mag het verlof niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 4 weken van tevoren anders indelen. De ouder bepaalt samen met de werkgever wanneer het verlof opneemt, en op welke werkdagen.
De ouder moet het verlof minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen. De werkgever mag het verlof niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 4 weken van tevoren anders indelen. De ouder bepaalt samen met de werkgever wanneer het verlof opneemt, en op welke werkdagen.
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht dat ouders helpt om tijdelijk minder te gaan werken om zich te kunnen richten op de zorg voor hun kind. Het verlof kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is. De lengte van het verlof is 26 keer het aantal uren dat de ouder per week werkt. De eerste 9 weken van het verlof is betaald. De voorwaarden voor ouderschapsverlof zijn dat het kind jonger is dan 8 jaar en dat de ouder de wettelijke ouder is. De werkgever moet het verlof aanvragen bij het UWV. De ouder moet het verlof minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen. De werkgever mag het verlof niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 4 weken van tevoren anders indelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet