logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschapsverlof opnemen en baan wisselen: Wat moet je weten?

Het opnemen van ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de zorg voor jonge kinderen en speelt een cruciale rol in het balanceren van werk en gezin. In Nederland zijn er specifieke regels en regelingen rondom ouderschapsverlof, met name voor ouders die hun baan willen wisselen. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en richtlijnen over het opnemen van ouderschapsverlof en het wisselen van baan behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een vorm van verlof dat ouders kunnen opnemen om zich volledig te kunnen richten op hun pasgeboren kind. Het is wettelijk vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en geldt voor zowel vaders als moeders. De regeling is sinds 1 augustus 2022 aangepast, waardoor beide ouders recht hebben op 9 weken betaald ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind. Dit verlof komt bovenop het zwangerschaps- en bevallingsverlof van de moeder en het geboorteverlof van de vader of partner. De rest van het verlof is onbetaald.

Het ouderschapsverlof bestaat uit 26 weken, waarbij het aantal uren per week afhangt van het aantal uren dat de ouder per week werkt. Bijvoorbeeld, als een ouder 40 uur per week werkt, heeft hij of zij recht op 1.040 uur ouderschapsverlof. Dit kan worden opgenomen in één keer of gespreid over meerdere periodes, mits het minimaal een maand duurt.

Hoe werkt betaald ouderschapsverlof?

Betaald ouderschapsverlof is een uitkering van het UWV, die 70% van het dagloon bedraagt, met een maximum van 70% van het maximumdagloon. Dit geldt voor de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof, mits het verlof wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De rest van het verlof is onbetaald, tenzij de werkgever dit aanvult.

Deze uitkering is bedoeld om ouders te ondersteunen bij het opnemen van het verlof, zodat ze zich volledig kunnen richten op hun kind. Het is belangrijk om te weten dat de uitkering niet automatisch wordt betaald, maar dat de werkgever een aanvraag kan indienen bij het UWV voor de uitkering. Sommige werkgevers bieden ook een aanvulling op het wettelijk minimum, zoals gedeeltelijke doorbetaling van het loon of een langere duur van het verlof.

Ouderschapsverlof opnemen bij een nieuwe baan

Een belangrijk punt is dat ouderschapsverlof meegewipt kan worden naar een nieuwe baan. Dit betekent dat een werknemer het restant van zijn of haar ouderschapsverlof kan opnemen bij een nieuwe werkgever. Dit is mogelijk als de werknemer bij de vorige werkgever nog verlof over heeft. De vorige werkgever is verplicht om een verklaring af te geven waarin staat hoeveel verlof al is gebruikt en hoeveel er nog over is.

De nieuwe werkgever kan het verlof opnemen, mits dit in overleg met de werknemer is geregeld. De hoogte van de uitkering blijft hetzelfde als in de oude baan, ook als de werknemer bij de nieuwe baan meer of minder loont. Dit betekent dat de werknemer geen last heeft van een verlaging of verhoging van het loon bij het opnemen van het verlof.

Wat als je meerdere werkgevers hebt?

Werknemers die bij meerdere werkgevers werken, hebben bij elke werkgever recht op ouderschapsverlof. Dit verlof hoeft niet gelijktijdig opgenomen te worden. Bijvoorbeeld, als een werknemer bij een baan 10 uur per week werkt en bij een andere baan 12 uur per week werkt, heeft hij bij de ene werkgever 26 x 10 uur recht op verlof en bij de andere werkgever 26 x 12 uur recht op verlof. Het is belangrijk om hierover te overleggen met de werkgevers en eventueel een overeenkomst te sluiten.

Ouderschapsverlof en een nieuwe baan

Als een wernemer een nieuwe baan aannam en nog ouderschapsverlof over heeft, kan hij dit verlof opnemen bij de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever kan vragen of hij al ouderschapsverlof heeft opgenomen bij een vorige werkgever. Daarom is het verstandig om van te voren een verklaring aan te vragen van de vorige werkgever. De vorige werkgever is verplicht om deze verklaring af te geven.

Ouderschapsverlof en het loon

Tijdens het ouderschapsverlof is het loon niet automatisch doorbetaald. De uitkering van het UWV bedraagt 70% van het dagloon, mits het verlof in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen. De rest van het verlof is onbetaald, tenzij de werkgever dit aanvult.

Het is belangrijk om te weten dat de uitkering van het UWV niet automatisch wordt uitgebetald, maar dat de werkgever een aanvraag kan indienen bij het UWV voor de uitkering. Sommige werkgevers bieden ook een aanvulling op het wettelijk minimum, zoals gedeeltelijke doorbetaling van het loon of een langere duur van het verlof.

Ouderschapsverlof en pensioen

Tijdens het ouderschapsverlof wordt het pensioen meestal niet opgebouwd. Dit hangt af van de pensioenregeling van de werkgever. Het is daarom belangrijk om van te voren met de werkgever af te spreken hoe het pensioen wordt opgebouwd tijdens het verlof.

Ouderschapsverlof en ziekte

Bij ziekte loopt het ouderschapsverlof gewoon door. Er is één uitzondering: als je als vrouw met je werkgever hebt afgesproken om het ouderschapsverlof aansluitend op je bevallingsverlof op te nemen, en je na afloop van je bevallingsverlof nog niet in staat bent om te werken, dan krijg je verlengd bevallingsverlof en gaat het ouderschapsverlof pas in na afloop van het verlengde bevallingsverlof.

Ouderschapsverlof en werkgever

De werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren, ook niet als het om betaald ouderschapsverlof gaat. Het is belangrijk om in overleg te zijn met de werkgever over de invulling van het verlof. De werkgever kan in geval van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, na overleg met de werknemer, de invulling van het verlof wijzigen. Dit geldt ook voor het betaalde en onbetaalde deel van het verlof.

Ouderschapsverlof en re-integratie

Als een medewerker tijdens het ouderschapsverlof langdurig arbeidsongeschikt wordt, moet hij of zij zich herintegreren naar de arbeidsduur met ouderschapsverlof. Pas op het moment dat het ouderschapsverlof eindigt, moet hij of zij ook weer re-integreren naar de normale arbeidsduur.

Conclusie

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de zorg voor jonge kinderen en speelt een cruciale rol in het balanceren van werk en gezin. De regels rond ouderschapsverlof zijn duidelijk en zijn bedoeld om ouders te ondersteunen bij het opnemen van het verlof. Het is belangrijk om rekening te houden met de regels rond het opnemen van ouderschapsverlof bij een nieuwe baan, het aantal uren dat je per week werkt, en het loon dat je krijgt tijdens het verlof. Door goed op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen, kunnen ouders het verlof effectief en veilig opnemen.

Bronnen

  1. Het WerkLab
  2. Wij.nl
  3. Ondernemen met personeel
  4. UWV
  5. Tamek
  6. Rijksoverheid
  7. Rijksoverheid
  8. Noordamadvocaten
  9. Voion

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven