Ouderschap Blijft: Tips en aanbevelingen voor gescheiden ouders
juli 2, 2025
De gemeente Amsterdam biedt ouderschapsverlof aan op basis van wettelijke regels en overeengekomen afspraken binnen de cao. Dit verlof is bedoeld om ouders de ruimte te geven om zich te richten op hun kind, zowel op psychisch als op fysiek vlak. In dit artikel wordt ingegaan op de rechten, voorwaarden en praktijk van ouderschapsverlof bij de gemeente Amsterdam. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en richt zich tot ouders, onderwijzers en verzorgenden.
Ouderschapsverlof is een vorm van wettelijk verlof dat beschikbaar is voor werkende ouders. Beide ouders hebben per kind recht op ouderschapsverlof. Het verlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Bijvoorbeeld, als een werknemer 32 uur per week werkt, heeft hij recht op 832 uur ouderschapsverlof. Dit verlof kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar is. Ouderschapsverlof is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) en de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo).
Betaald ouderschapsverlof is een vorm van verlof dat wordt doorbetaald door de werkgever. Tot 2 augustus 2022 was ouderschapsverlof wettelijk gezien een vorm van onbetaald verlof. Sinds 2 augustus 2022 hebben werkende ouders op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) recht op negen weken betaald ouderschapsverlof als deze weken in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Deze negen weken worden voor 70 procent doorbetaald tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon. In verschillende cao’s zoals in het onderwijs bestonden al afspraken over betaald ouderschapsverlof. Veel van deze regelingen zijn op basis van de Wbo verder uitgebreid.
De gemeente Amsterdam heeft een specifieke regeling voor ouderschapsverlof. Volgens de bronnen heeft een werknemer voor hetzelfde kind maar 1 keer recht op betaald ouderschapsverlof. Bij twee- of meerlingen bestaat voor 1 kind recht op betaald ouderschapsverlof. Daarnaast geldt dat de werknemer tijdens het betaald ouderschapsverlof geen betaald werk mag verrichten. De werkgever kan hierover aanvullende regels stellen.
Om gebruik te kunnen maken van ouderschapsverlof, moet de werknemer twee maanden voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk aangeven dat hij ouderschapsverlof wil opnemen. Naast de beoogde ingangsdatum moet de werknemer ook aangeven hoe hij het verlof wil opnemen. De werknemer moet hierbij aangeven hoeveel uren hij per week werkt en over welke periode hij het verlof wil opnemen.
Voor het aanvragen van ouderschapsverlof is het belangrijk dat de werknemer minstens twee maanden van tevoren een schriftelijk verzoek indient bij de werkgever. In het verzoek moet aangegeven worden wanneer het verlof moet beginnen, hoeveel uren per week de werknemer werkt en over welke periode het verlof moet worden opgenomen. Het is belangrijk dat de werknemer hierover in overleg met de werkgever afspraken maakt.
De werknemer kan het ouderschapsverlof opnemen in een periode van maximaal 26 weken. Het verlof kan worden opgenomen in stukken van maximaal 13 weken. De werknemer kan kiezen voor een hoger percentage doorbetaling van salaris en salaristoelage(n) met als gevolg dat het aantal uren betaald ouderschapsverlof minder wordt dan 468 uur, of een lager percentage doorbetaling met als gevolg dat het aantal uren betaald ouderschapsverlof meer wordt dan 468 uur. De werknemer kan 1 keer kiezen uit de onderstaande mogelijkheden.
De werknemer kan zijn ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten bij onvoorziene omstandigheden zoals het wegvallen van inkomen of bij langdurige ziekte. Om dit te kunnen doen, moet de werknemer een verzoek indienen bij de werkgever. Deze moet er binnen vier weken op reageren. Bij zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof mag de werkgever het verzoek niet weigeren. Bij onderbreken of stopzetten door een onvoorziene situatie, mag de werkgever wel weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt.
De werknemer kan zijn ouderschapsverlof combineren met andere verloven zoals zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof. In dat geval loopt het ouderschapsverlof gewoon door, tenzij het verzoek om onderbreking of stopzetten wordt ingediend. Een feestdag die samenvalt met ouderschapsverlof telt als ouderschapsverlof.
Tijdens het ouderschapsverlof bouwt de werknemer geen pensioen op. Als de werknemer gebruik maakt van ouderschapsverlof, behoudt hij zijn volledige pensioenopbouw alsof hij geen verlof geniet. Als de werknemer een aanstelling of arbeidscontract voor 40 uur heeft en 16 uur ouderschapsverlof opneemt, blijft hij pensioen opbouwen over de volledige 40 uur. Zijn salaris wordt, afhankelijk van zijn cao, wel aangepast naar een 24-urige werkweek.
Het is wettelijk mogelijk ouderschapsverlof op te nemen als de werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. Maar het verlof kan problemen geven bij de re-integratie. De werknemer moet er samen met de werkgever voor zorgen dat hij weer zo snel mogelijk aan het werk kan. De werknemer is verplicht hieraan mee te werken. De bedrijfsarts of arbodienst kan in eerste instantie adviseren of het verlof de re-integratie in de weg staat.
Als de werknemer werkloos raakt, stopt het ouderschapsverlof op de 1e dag van zijn werkloosheid. De werknemer moet hierover afspraken maken met de werkgever.
Valt het ouderschapsverlof samen met een feestdag? Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. De werknemer heeft op die dag geen recht op een vergoeding. In overleg met de werkgever kunnen er wel afspraken worden gemaakt.
De werknemer kan zijn ouderschapsverlof combineren met andere verloven zoals huwelijk, geregistreerd partnerschap of ambtsjubileum. Voor huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt de werknemer verlof met behoud van salaris en salaristoelage(n). Voor ambtsjubileum krijgt de werknemer verlof met behoud van salaris en salaristoelage(n). De werknemer die verlof krijgt voor partnerregistratie, krijgt niet opnieuw verlof voor ondertrouw of huwelijk in lid 3 onder a als het om dezelfde partner gaat.
Betaald ouderschapsverlof is een vorm van verlof dat wordt doorbetaald door de werkgever. Onbetaald ouderschapsverlof is een vorm van verlof dat niet wordt doorbetaald door de werkgever. De werknemer krijgt tijdens onbetaald verlof geen salaris, salaristoelagen, vergoedingen en uitkeringen op grond van de cao. Bij een deeltijddienstverband is er geen berekening naar rato.
De werkgever kan de werknemer vanwege een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang vragen om het verlof anders in te roosteren. Het veranderde rooster geldt voor het hele ouderschapsverlof. De werknemer moet hierover afspraken maken met de werkgever.
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor werkende ouders. De gemeente Amsterdam biedt dit verlof aan op basis van wettelijke regels en overeengekomen afspraken binnen de cao. Het verlof is bedoeld om ouders de ruimte te geven om zich te richten op hun kind, zowel op psychisch als op fysiek vlak. De werknemer moet hierover afspraken maken met de werkgever en moet hierbij rekening houden met de regels en voorwaarden van de cao. Het is belangrijk dat de werknemer weet wat voor rechten hij heeft en hoe hij deze kan aanvragen en opnemen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet