Bewust Ouderschap: Een Spiegel Voor Je Eigen Ontwikkeling
juli 1, 2025
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor ouders in België. Het stelt ouders in staat om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of te verminderen om zich te focussen op de zorg en opvoeding van hun kind. Het verlof is betaald en wordt geregeld door de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). In dit artikel wordt uitgelegd hoe ouderschapsverlof werkt, welke regels van toepassing zijn en hoe het verlof invloed heeft op het bruto loon van de ouder.
Ouderschapsverlof is een thematisch verlof, wat betekent dat het een specifieke vorm van loopbaanonderbreking is. Het stelt ouders in staat om hun arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen om voor hun kind te zorgen. Het verloof is beschikbaar voor zowel biologische ouders als adoptieouders. Het verlof is bedoeld voor kinderen tot een bepaalde leeftijd, afhankelijk van de situatie van de ouder.
Ouderschapsverlof kan opgenomen worden in verschillende vormen, afhankelijk van de keuze van de ouder. De meest voorkomende vormen zijn:
De duur van het ouderschapsverlof is afhankelijk van de gekozen vorm. Voor elk kind heb je recht op maximaal 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds, 20 maanden 1/5e of 40 maanden 1/10e verlof. Je kunt deze periodes flexibel opnemen in blokken, tot je kind 12 jaar wordt (of 21 bij een beperking).
Tijdens het ouderschapsverlof ontvangt de ouder een onderbrekingsuitkering van de RVA. Deze uitkering is een vervangingsinkomen dat een deel van het loonverlies compenseert. De hoogte van de uitkering is een vast bedrag dat afhangt van de gekozen verlofvorm (voltijds, halftijds, 1/5e, 1/10e) en soms van de leeftijd of gezinssituatie van de ouder. Het is lager dan het normale loon van de ouder. De exacte bedragen zijn te vinden op de website van de RVA.
Het bruto loon van de ouder wordt beïnvloed door het nemen van ouderschapsverlof. De uitkering die de ouder ontvangt van de RVA is een vervangingsinkomen, wat betekent dat het bruto loon van de ouder wordt gecorrigeerd. De hoeveelheid die de ouder ontvangt, is afhankelijk van de gekozen verlofvorm en de situatie van de ouder.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Om ouderschapsverlof te kunnen nemen, moet je een werknemer zijn in loondienst die tewerkgesteld is bij een werkgever onderworpen aan het Belgische recht en moet je een loon ontvangen waarop sociale bijdragen worden betaald voor de RSZ, met inbegrip van bijdragen voor de werkloosheid. Ook moet er een verwantschapsband zijn met het kind voor wie er een volledige of gedeeltelijke onderbreking van de prestaties wordt gevraagd.
Om ouderschapsverlof aan te vragen, moet je eerst je werkgever schriftelijk informeren (min. 2, max. 3 maanden vooraf). Daarna dien je een aanvraag in bij de RVA, bij voorkeur online via de portaalsite van de sociale zekerheid of via een papieren formulier (C61), ten laatste 2 maanden na de start van je verlof.
Het nemen van ouderschapsverlof heeft invloed op het loon van de ouder. De uitkering die de ouder ontvangt van de RVA is belastbaar. Fiscaal gezien wordt de uitkering beschouwd als een vervangingsinkomen. Er wordt 10,13 % bedrijfsvoorheffing afgehouden als je in volledige loopbaanonderbreking bent en 17,15 % als je je prestaties verminderd hebt (halftijds, 1/5 of 1/10).
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor ouders in België. Het stelt ouders in staat om hun loopbaan tijdelijk te onderbreiken of te verminderen om zich te focussen op de zorg en opvoeding van hun kind. Het verlof is betaald en wordt geregeld door de RVA. De invloed op het bruto loon van de ouder is afhankelijk van de gekozen verlofvorm en de situatie van de ouder. Het is belangrijk om de voorwaarden en regels van ouderschapsverlof goed te begrijpen om het juiste verlof te kiezen en te kunnen aanvragen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet