Stevig Ouderschap in Groningen: Hulp bij de eerste jaren van het ouderschap
juli 1, 2025
Ouderschapsverlof is een belangrijke regeling die ouders de kans biedt om tijd door te brengen met hun kind, terwijl ze toch hun werk kunnen blijven uitoefenen. In Nederland is dit verlof wettelijk gegarandeerd en kan het worden aangevraagd bij de werkgever. Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je dit verlof moet aanvragen, zodat je het op de juiste manier kunt opnemen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste informatie over het aanvragen van ouderschapsverlof.
Het aanvragen van ouderschapsverlof is vrij eenvoudig, want je doet het direct bij je werkgever. Als je voor een uitzendbureau werkt, vraag je ouderschapsverlof aan bij het uitzendbureau. Het is handig om de volgende stappen te volgen.
Je moet het verlof ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk aanvragen. Daarin geef je aan hoeveel uren je per week wilt werken en op welke dagen je het verlof wilt opnemen. Je kunt ook aangeven wanneer je het verlof wilt laten ingaan en wanneer het moet stoppen. Je werkgever mag je verzoek niet weigeren, maar kan het verzoek in overleg met je wijzigen als dit nodig is vanwege zware bedrijfsbelangen.
Als je het ouderschapsverlof wilt aanvragen, kun je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Deze brief bevat alle benodigde informatie en helpt je om het verzoek duidelijk en overzichtelijk te formuleren. Je kunt een voorbeeldbrief vinden op verschillende websites, zoals de site van de Juridische Loket of de site van Manpower.
In de brief moet je aangeven hoeveel uren je per week wilt werken, op welke dagen je het verlof wilt opnemen, en wanneer je het verlof wilt laten ingaan. Daarnaast kun je ook aangeven hoe je het verlof wilt indelen, bijvoorbeeld door elke vrijdag vrij te nemen of door 4 uur per week minder te werken.
Ouderschapsverlof is een regeling voor beide ouders van een kind. Ze hebben allebei recht op 26 keer het aantal werkuren per week. Ook als je een pleeg- of adoptiekind hebt, mag je ouderschapsverlof aanvragen. Je kan het verlof voor elk kind afzonderlijk opnemen. Als je meerdere jonge kinderen hebt, mag je dus voor elk kind ouderschapsverlof opnemen.
Het aanvragen van ouderschapsverlof is niet ingewikkeld, maar het is belangrijk om de juiste timing te kiezen. Je moet het verlof ten minste twee maanden van tevoren aanvragen. Hiermee voorkom je dat je werkgever moeilijkheden heeft met het indelen van het verlof. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het verlof in het eerste levensjaar van het kind moet worden opgenomen. Daarna is het niet meer mogelijk om het betaalde deel van het verlof op te nemen.
Het is belangrijk om samen met je werkgever te overleggen over het indelen van het ouderschapsverlof. Je kunt het verlof op verschillende manieren indelen, zoals verspreid over meerdere weken of aaneengesloten. Het is belangrijk om dit overleg op tijd te laten plaatsvinden, zodat je werkgever de nodige maatregelen kan nemen.
Bij het aanvragen van ouderschapsverlof zijn er een aantal aandachtspunten die je moet weten. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald verlof. Een dag minder werken betekent dus ook 20% minder brutosalaris (als je fulltime werkt). De manier waarop je je ouderschapsverlof indeelt, kan impact hebben op jullie gezinsbudget. Daarnaast bouw je tijdens het ouderschapsverlof geen vakantie-uren op over je verlofuren, alleen over de uren die je daadwerkelijk werkt.
Er zijn een paar gevallen waarin je kunt profiteren van betaald ouderschapsverlof. Als je in het eerste jaar na de geboorte 9 weken ouderschapsverlof opneemt, kun je aanspraak maken op een uitkering voor die betreffende weken. Via het UWV krijg je dan 70% van je dagloon (maximaal € 282,95 bruto per dag). De resterende 17 weken van je ouderschapsverlof blijven onbetaald. Je werkgever kan betaald ouderschapsverlof aanvragen voor je.
In sommige cao’s of arbeidscontracten staan andere afspraken, deze gelden altijd boven de wettelijke regeling. Die afspraken zijn gunstiger voor jou als werknemer. Sommige werkgevers vullen de uitkering voor betaald ouderschapsverlof bijvoorbeeld aan tot 100%. Je werkgever kan je vragen hierover beantwoorden.
Er zijn veel vragen over het aanvragen van ouderschapsverlof. Hieronder staan enkele veelgestelde vragen en antwoorden.
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 8 jaar. Dit verlof biedt je de mogelijkheid om minder uren te werken en geeft je de kans om een betere balans te vinden tussen werk en de zorg voor je gezin.
Ouderschapsverlof geldt voor ieder kind tot 8 jaar oud en bedraagt maximaal 26 keer de arbeidsduur per week. Stel je werkt 40 uur per week, dan heb je in totaal recht op 26 x 40 uur verlof. Je mag zelf bepalen hoe je het verlof opneemt.
Je moet het verlof ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk aanvragen. Daarin geef je aan hoeveel uren je per week wilt werken en op welke dagen je het verlof wilt opnemen. Je kunt ook aangeven wanneer je het verlof wilt laten ingaan en wanneer het moet stoppen.
Je werkgever mag je verzoek niet weigeren. Wel kan hij of zij, in overleg met jou, de invulling wijzigen. Hiervoor moet er sprake van zwaarwegende bedrijfs- en/of dienstbelangen zijn. Dit mag je werkgever doen tot 4 weken voor het verlof ingaat.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet