logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschapsverlof in het primair onderwijs: regelingen, voordelen en praktijk

Het ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten en ondersteunend personeel in het primair onderwijs. Het biedt ouders de mogelijkheid om tijd door te brengen met hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd een deel van hun salaris ontvangen. In het primair onderwijs (PO) zijn de regelingen rond ouderschapsverlof geregeld via de CAO Primair Onderwijs (CAO PO). Deze regelingen zijn gebaseerd op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) en de Wet betaald ouderschapsverlof. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het ouderschapsverlof in het primair onderwijs behandeld, waaronder de duur, het percentage van het loon dat wordt doorbetaald, en de voorwaarden die gelden.

Ouderschapsverlof: wat is het?

Ouderschapsverlof is een regeling waarbij ouders tijdelijk minder hoeven te werken om tijd door te brengen met hun jonge kinderen. In het primair onderwijs is het ouderschapsverlof van toepassing op kinderen tot 8 jaar. De regelingen variëren per onderwijssector, maar in het primair onderwijs zijn er duidelijke afspraken geregeld in de CAO PO. Volgens de CAO PO heeft elk kind recht op 1.040 uur ouderschapsverlof, waarvan maximaal 415 uur betaald kan worden. Het betaalde deel van het ouderschapsverlof kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, waarbij 75 procent van het loon wordt doorbetaald. Het restant van het verlof is onbetaald, maar kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is.

Hoe werkt het ouderschapsverlof in het primair onderwijs?

In het primair onderwijs is het ouderschapsverlof geregeld via de CAO PO. De regelingen zijn gebaseerd op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO), die bepaalt dat werknemers per kind 26 keer de wekelijkse arbeidsduur recht hebben op ouderschapsverlof. Bij een fulltime dienstverband van 40 uur per week komt dit neer op 1.040 uur ouderschapsverlof per kind. Dit verlof kan op verschillende manieren worden opgenomen, zoals aaneengesloten of gesplitst over meerdere perioden. De keuze hierover ligt bij de werknemer, mits dit in overleg met de werkgever gebeurt.

De CAO PO stelt ook vast dat het betaalde deel van het ouderschapsverlof maximaal 415 uur bedraagt. Dit deel kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, waarbij 75 procent van het loon wordt doorbetaald. Indien het volledige betaalde deel niet in het eerste jaar wordt opgenomen, kan het restant tegen een lager percentage worden opgenomen. Bijvoorbeeld, als het verlof niet in het eerste jaar wordt opgenomen, kan het restant tegen 55 procent van het loon worden doorbetaald. Dit geldt voor het deel van het verlof dat wordt opgenomen tot het kind 4 jaar oud is.

Betaald ouderschapsverlof: hoe zit het erin?

In het primair onderwijs is het betaalde ouderschapsverlof geregeld via de CAO PO. De regelingen zijn gebaseerd op de Wet betaald ouderschapsverlof, die bepaalt dat ouders in het eerste levensjaar van hun kind negen weken vrij kunnen nemen tegen 70 procent van het UWV-maximumloon. In de CAO PO is het percentage loon dat wordt doorbetaald hoger, namelijk 75 procent van het loon. Dit geldt als het verlof in het eerste levensjaar wordt opgenomen. De overige uren van het ouderschapsverlof vallen onder het onbetaalde verlof, maar kunnen worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is.

De CAO PO stelt ook vast dat het betaalde deel van het ouderschapsverlof maximaal 415 uur bedraagt. Dit deel kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, waarbij 75 procent van het loon wordt doorbetaald. Indien het volledige betaalde deel niet in het eerste jaar wordt opgenomen, kan het restant tegen een lager percentage worden opgenomen. Bijvoorbeeld, als het verlof niet in het eerste jaar wordt opgenomen, kan het restant tegen 55 procent van het loon worden doorbetaald. Dit geldt voor het deel van het verlof dat wordt opgenomen tot het kind 4 jaar oud is.

Verschillen met andere onderwijssectoren

In het primair onderwijs zijn de regelingen rond ouderschapsverlof vergelijkbaar met die in het voortgezet onderwijs (VO), maar er zijn ook verschillen. In het VO is het totale ouderschapsverlof per kind 830 uur, waarvan maximaal 415 uur betaald kan worden. In het primair onderwijs is dit 1.040 uur, waarvan maximaal 415 uur betaald kan worden. Daarnaast is het percentage loon dat wordt doorbetaald in het primair onderwijs hoger, namelijk 75 procent, terwijl in het VO dit 70 procent is. Deze verschillen zijn vooral te danken aan de verschillen in de CAO’s van de sectoren.

Toepassing van het ouderschapsverlof

In het primair onderwijs kan het ouderschapsverlof worden opgenomen door ouders die als ouder of verzorger voor een kind zorgen. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegouders. De CAO PO stelt vast dat ouders recht hebben op ouderschapsverlof als zij in een familierechtelijke betrekking staan of als zij duurzaam de verzorging en opvoeding van een kind op hun hebben genomen. De regelingen zijn ook van toepassing op werknemers die een kind adopteren of de zorg hebben over een pleegkind.

Ouderschapsverlof en werkgever

De werkgever heeft een rol bij het bepalen van de regelingen rond ouderschapsverlof. De CAO PO stelt vast dat het ouderschapsverlof in overleg met de werkgever kan worden opgenomen. De werkgever heeft hierin geen invloed op, maar moet wel rekening houden met de werknemersrechten. Bovendien is het belangrijk dat de werknemer zich goed informeert over de regelingen en de juiste stappen ondernemt om het verlof op te nemen.

Ouderschapsverlof en het eerste levensjaar

Het eerste levensjaar van het kind is van groot belang bij het opnemen van ouderschapsverlof. In het primair onderwijs is het belangrijk dat het betaalde deel van het verlof in dit jaar wordt opgenomen, omdat dit leidt tot een hoger percentage loon dat wordt doorbetaald. Als het verlof niet in het eerste jaar wordt opgenomen, kan het restant tegen een lager percentage worden opgenomen. Dit geldt voor het deel van het verlof dat wordt opgenomen tot het kind 4 jaar oud is.

Ouderschapsverlof en de balans tussen werk en privé

De regelingen rond ouderschapsverlof in het primair onderwijs zijn ontworpen om de balans tussen werk en privé te ondersteunen. Het verlof biedt ouders de kans om tijd door te brengen met hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd een deel van hun salaris ontvangen. Dit is van groot belang voor de zorg en het welzijn van jonge kinderen. Daarnaast helpt het verlof bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.

Conclusie

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten en ondersteunend personeel in het primair onderwijs. De regelingen zijn geregeld via de CAO PO en zijn gebaseerd op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) en de Wet betaald ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof biedt ouders de mogelijkheid om tijd door te brengen met hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd een deel van hun salaris ontvangen. In het primair onderwijs is het totale ouderschapsverlof per kind 1.040 uur, waarvan maximaal 415 uur betaald kan worden. Het betaalde deel van het verlof kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, waarbij 75 procent van het loon wordt doorbetaald. De overige uren van het verlof vallen onder het onbetaalde verlof, maar kunnen worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is. De regelingen zijn ontworpen om de balans tussen werk en privé te ondersteunen, en zijn van groot belang voor de zorg en het welzijn van jonge kinderen.

Bronnen

  1. Ouderschapsverlof in het primair onderwijs
  2. Zwangerschaps- en ouderschapsverlof in het onderwijs
  3. Ouderschapsverlof primair onderwijs
  4. Ouderschapsverlof: 5 vragen beantwoord
  5. Verlofregelingen primair onderwijs
  6. Ouderschapsverlof in het primair onderwijs
  7. Betaald ouderschapsverlof in het primair onderwijs

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven