logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap en kinderopvang: Samenwerking, verantwoordelijkheid en ondersteuning

De verantwoordelijkheid van ouders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen is van groot belang. In de praktijk van de kinderopvang is het belangrijk dat ouders actief betrokken zijn bij de dagelijksheid van hun kind, zowel op school als thuis. Deze betrokkenheid kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals via co-ouderschap, het opstellen van ouderschapsplannen, het delen van informatie over de ontwikkeling van het kind, en het stimuleren van het kind in hun eigen omgeving. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende aspecten van ouderschap in relatie tot kinderopvang, met aandacht voor de rol van ouders, de betrokkenheid bij het opvangproces, en de wettelijke en praktische regels die hierbij horen.

Ouderschap en co-ouderschap

Bij het opvoeden van kinderen spelen ouders een centrale rol. Er zijn verschillende vormen van co-ouderschap, waarbij ouders de zorg- en opvoedtaken gelijk delen. Bij coöperatief ouderschap communiceren ouders regelmatig met elkaar, nemen ze samen beslissingen en werken ze samen om problemen op te lossen. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders, waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt om conflicten te vermijden. In beide gevallen is het belangrijk dat ouders zich aan de gemaakte afspraken houden.

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als beide ouders de kinderopvang betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het individuele inkomen en de verdeling van de zorg voor de kinderen. Het is belangrijk om te onthouden dat bij parallel ouderschap beide ouders de toeslag moeten aanvragen bij de Belastingdienst, voor de opvangdagen waarvoor de kinderen bij hen zijn ingeschreven. Als de kinderopvangtoeslag al op naam van één ouder staat, kan de andere ouder een nieuwe aanvraag indienen voor de uren die hij of zij zelf betaalt. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.

Ouderschapsplan en wettelijke verplichtingen

Voor ouders die willen scheiden en minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Dit plan dient als leidraad voor de toekomstige opvoeding en omgang met de kinderen. Het ouderschapsplan moet afspraken bevatten over de zorg- en opvoedtaken, de communicatie over belangrijke onderwerpen, en de financiële aspecten van de verzorging en opvoeding, zoals kinderalimentatie. Het is raadzaam om kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan, zodat hun wensen en behoeften worden meegenomen. Ouders kunnen, indien nodig, de hulp inschakelen van een mediator om tot een overeenkomst te komen.

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag), en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan staan in ieder geval afspraken over de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan, hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling), hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind, hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze, en de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Betrokkenheid van ouders in de kinderopvang

Goed contact met ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Als het over de opvoeding van hun kind gaat, zijn ouders altijd als eerste verantwoordelijk. Het kan voor hen prettig en belangrijk zijn om mensen om zich heen te hebben met wie zij de opvoeding kunnen delen. In de eerste plaats zijn dat familieleden, vrienden en mensen die dicht bij hen staan. Jij als pedagogisch medewerker van de kinderopvang of als gastouder maakt ook deel uit van dat netwerk. Voor veel gezinnen is kinderopvang een vast onderdeel van hun dagelijkse leven. Goed contact met ouders is dus een belangrijke taak in jouw werk.

Bij het halen en brengen van de kinderen is het moment waarop jullie uitwisselen hoe het met het kind gaat. Heeft het goed geslapen en wat heeft het gegeten en gedronken? Zijn er spannende dingen gebeurd waardoor de stemming van het kind mogelijk beïnvloed wordt? Met wie heeft het gespeeld? En waar werd je kind vandaag blij of verdrietig van? Deze informatie kan worden gedeeld via het digitale ouderportaal of in een schriftje dat dagelijks heen en weer gaat. Sommige kinderdagverblijven plaatsen foto's op een besloten website, zodat ouders thuis kunnen zien wat hun kind die dag heeft gedaan.

Ouderschapsverlof en financiële ondersteuning

Ouders die in loondienst werken, hebben recht op ouderschapsverlof. Dit recht is afhankelijk van verschillende voorwaarden. Om in aanmerking te komen, moet de ouder een arbeidsovereenkomst hebben en aan de volgende criteria voldoen: de ouder is de wettelijke ouder, stiefouder, pleegouder of verzorger van het kind, en het kind woont op het adres van de ouder volgens de basisregistratie personen. Voor elk kind heeft een ouder recht op ouderschapsverlof, en dit verlof kan voor meerdere kinderen tegelijk worden opgenomen. Het verlof moet worden opgenomen binnen een jaar na de geboorte van het kind, of, in het geval van adoptie of pleegzorg, voordat het kind 8 jaar is en binnen een jaar nadat het kind in het gezin is opgenomen.

De lengte van het ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal uren dat de ouder per week werkt. In principe heeft een werknemer recht op 26 keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt aan ouderschapsverlof. De eerste 9 weken van het ouderschapsverlof zijn betaald, waarbij de ouder 70% van het dagloon ontvangt. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om het loon (gedeeltelijk) aan te vullen. Als een ouder meerdere werkgevers heeft, heeft die bij elke baan recht op het volledige betaald ouderschapsverlof. De werkgevers vragen de uitkering apart aan. Dit betekent dat een ouder in theorie het volledige verlof bij elke werkgever kan opnemen, wat de totale duur van het verlof kan verlengen.

Kinderopvang door ouders: Een alternatieve vorm van opvang

Kinderopvang Door Ouders is een vorm van kinderopvang waarbij ouders onderling elkaars kinderen opvangen op basis van onderling vertrouwen. De achterliggende visie is, dat kinderen meer behoefte hebben aan liefde en aandacht van degenen die hen opvangen dan aan een gediplomeerde verzorger. In een gehuurde ruimte met een vast rooster tegen een kostendekkend tarief, zorgen betrokken moeders en vaders in verenigingsverband voor elkaars kinderen. De ouders zijn samen verantwoordelijk voor de opvang, het beleid en de organisatie van de kinderopvang. Dit betekent dat één van beide ouders één dagdeel (ochtend of middag) in de week ‘draait’ en de andere ouder een plek krijgt in een commissie. Een kind kan een hele dag, of een dagdeel worden gebracht (ochtend of middag). Per dagdeel zorgt een vast team van 2 of 3 vaders en moeders voor 1 groep van maximaal 15 kindjes.

Kinderopvang Door Ouders is wettelijk toegestaan en voldoet aan alle wettelijke regels die voor crèches gelden. Voor de opleidingseis en de vaste-gezichtenregel hebben ze vrijstelling. Het bestaat al ruim 40 jaar! Momenteel zijn er 7 locaties in Nederland, waarvan 5 gevestigd in Utrecht. De andere twee zijn in Amsterdam. De voordelen van deze vorm van opvang zijn onder andere dat ouders meer invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken, dat de sfeer gezelliger is, en dat ouders actief betrokken zijn bij het opvangproces.

Samenwerking met ouders en de rol van de pedagogische medewerkers

Bij de opvang van kinderen is het belangrijk dat ouders actief betrokken zijn bij het proces. Dit kan via diverse manieren, zoals het delen van informatie over de ontwikkeling van het kind, het stimuleren van het kind in hun eigen omgeving, en het delen van ervaringen met andere ouders. Pedagogische medewerkers spelen hierbij een centrale rol, aangezien zij als brug tussen de ouders en het kind staan.

Een belangrijk onderdeel van de opvang is het opbouwen van een vertrouwelijk contact met ouders. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals dagelijks contact tijdens het halen en brengen van het kind, of via een digitale ouderportaal. Daarnaast is het belangrijk dat ouders inzicht krijgen in wat het kind gedurende de dag ervaart. Dit gebeurt door positief over het kind te praten en belangstelling te tonen naar ervaringen van kind en ouders thuis.

Ouderschap en de invloed op de opvoeding

De rol van ouders bij de opvoeding van hun kind is van groot belang. In veel gevallen is de opvoeding van het kind het belangrijkste onderdeel van het gezin. Ouders moeten zich hierbij bewust zijn dat hun gedrag en houding invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat opvoeden niet alleen een taak is van de ouders, maar ook van anderen, zoals leerkrachten, pedagogische medewerkers, en andere verantwoordelijken in het leven van het kind.

Er zijn verschillende aspecten van opvoeden die belangrijk zijn, zoals het vormen van een eigen mening, het experimenteren, het geven van voorbeeld, het bepalen van structuur en grenzen, en het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ook is het belangrijk om te kijken naar de puberteit, seksuele ontwikkeling, en de invloed van media op het gedrag van het kind.

Conclusie

De betrokkenheid van ouders bij de kinderopvang is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Door actief betrokken te zijn, kunnen ouders bijdrragen aan een gezonde opvoeding en een veilige omgeving voor hun kind. Het opstellen van ouderschapsplannen, het delen van informatie over de ontwikkeling van het kind, en het stimuleren van het kind in hun eigen omgeving zijn belangrijke onderdelen van deze betrokkenheid. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat opvoeden niet alleen een taak is van de ouders, maar ook van anderen, zoals leerkrachten, pedagogische medewerkers, en andere verantwoordelijken in het leven van het kind. Door samen te werken en informatie te delen, kunnen ouders en pedagogische medewerkers het beste voordeel halen uit de opvang en de ontwikkeling van het kind ondersteunen.

Bronnen

  1. Kinderopvang Lappelein
  2. Nederlands Jeugdinstituut
  3. Kinderopvang Door Ouders
  4. Rijksoverheid - Kinderopvang
  5. Nederlands Jeugdinstituut - Hoe betrek je ouders
  6. Nederlands Jeugdinstituut - Vragen en antwoorden over opvoeden
  7. Kinderopvang Lappelein
  8. Rijksoverheid - Ouderschapsplan
  9. Kinderopvang Door Ouders
  10. NOS - Langer ouderschapsverlof
  11. Expertisecentrum Kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven