Succesfactoren bij het opvoeden van ouders met een licht verstandelijke beperking
juli 1, 2025
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor ouders die in loondienst werken. Het stelt ouders in staat om tijd met hun kind(eren) door te brengen tot hun achtste levensjaar. In dit artikel bespreken we de procedure voor het aanvragen van ouderschapsverlof, de vereisten, de regels rond betaald en onbetaald verlof, en de invloed op inkomen en pensioenopbouw. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen en geeft een overzicht van de belangrijkste punten die ouders en werkgevers moeten overwegen bij het aanvragen van ouderschapsverlof.
Het aanvragen van ouderschapsverlof is eenvoudig, maar wel belangrijk om de juiste stappen te volgen. De aanvraag moet schriftelijk worden ingediend bij je werkgever, en dit moet minimaal twee maanden van tevoren gebeuren. De werkgever mag het verzoek niet weigeren, maar kan het wel in overleg met de ouder aanpassen als er sprake is van zware bedrijfsbelangen.
Bij het aanvragen van ouderschapsverlof moet je aangeven: - Hoeveel uur ouderschapsverlof je wilt opnemen. - Op welke werkdagen je ouderschapsverlof wilt opnemen. - Vanaf welke datum je het ouderschapsverlof wilt laten ingaan. - Vanaf welke datum het ouderschapsverlof stopt.
Deze informatie helpt je werkgever om het verlof op een manier in te delen die past bij de werkdienstorganisatie. Het is belangrijk dat je goed overlegt met je werkgever om te voorkomen dat er problemen ontstaan met het rooster.
Een voorbeeldbrief is een handig hulpmiddel bij het aanvragen van ouderschapsverlof. Deze brief moet duidelijk en overzichtelijk zijn, zodat je werkgever snel kan inschatten wat je van plan bent. In de brief moet je aangeven hoeveel uur ouderschapsverlof je wilt opnemen, op welke werkdagen, en vanaf welke datum het verlof begint en eindigt.
Voorbeeld van een brief:
"Beste [Naam werkgever],
Ik wil graag ouderschapsverlof aanvragen voor mijn kind [naam kind], dat jonger is dan acht jaar. Ik wil graag [aantal uren/dagen] per week ouderschapsverlof opnemen. Dit zou ik als volgt willen invullen: [beschrijf hoe je het ouderschapsverlof wilt opnemen, bijvoorbeeld "door elke vrijdag vrij te nemen" of "door 4 uur per week minder te werken"].
Hopelijk sluit mijn voorstel goed aan bij de operationele behoeften van ons team en bedrijf. Zo niet, dan begrijp ik dat ik binnen 4 weken na ontvangst van deze aanvraag een andere indeling van het verlof mag verwachten.
Vragen of verdere informatie licht ik uiteraard graag toe in een persoonlijk gesprek.
Ik zie de bevestiging van mijn aanvraag met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet, [Handtekening (indien op papier)] [Jouw naam]"
Ouderschapsverlof is een regeling die geldt voor beide ouders van een kind. Ze hebben allebei recht op 26 keer het aantal werkuren per week. Ook als je een pleeg- of adoptiekind hebt, mag je ouderschapsverlof aanvragen. Je kunt het verlof voor elk kind afzonderlijk opnemen. Als je meerdere jonge kinderen hebt, mag je dus voor elk kind ouderschapsverlof opnemen.
Het aanvragen van ouderschapsverlof is belangrijk om op de juiste tijd te doen. Je moet minimaal twee maanden van tevoren aanvragen, zodat je werkgever genoeg tijd heeft om het verlof in te delen. Het is belangrijk om rekening te houden met feestdagen, want als je ouderschapsverlof samenvalt met een feestdag, wordt deze dag gewoon als verlofdag gerekend. Je krijgt in zo’n geval meestal geen extra ouderschapsverlof om te compenseren.
Het is belangrijk om samen met je werkgever te overleggen over het indelen van het ouderschapsverlof. Je kunt het verlof flexibel opnemen, tenzij er zware bedrijfsbelangen zijn. De werkgever kan het verzoek in overleg met je aanpassen, maar dit mag pas tot vier weken voor het verlof ingaat.
Bij het aanvragen van ouderschapsverlof zijn er een aantal aandachtspunten die je moet overwegen. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald verlof. Een dag minder werken betekent dus ook 20% minder brutosalaris (als je fulltime werkt). De manier waarop je je ouderschapsverlof indeelt, kan impact hebben op jullie gezinsbudget.
Tijdens het ouderschapsverlof bouw je geen vakantie-uren op over je verlofuren, alleen over de uren die je daadwerkelijk werkt. Over het jaar kan je dit zomaar een paar vakantiedagen schelen. Goed om te weten dus.
Er zijn enkele gevallen waarin je kunt profiteren van betaald ouderschapsverlof. Betaald ouderschapsverlof via UWV is een optie als je in het eerste jaar na de geboorte 9 weken ouderschapsverlof opneemt. Je krijgt dan 70% van je dagloon (maximaal € 282,95 bruto per dag). De resterende 17 weken van je ouderschapsverlof blijven onbetaald. Je werkgever kan betaald ouderschapsverlof aanvragen voor je.
In sommige cao’s of arbeidscontracten staan andere afspraken, deze gelden altijd boven de wettelijke regeling. Die afspraken zijn gunstiger voor jou als werknemer. Sommige werkgevers vullen de uitkering voor betaald ouderschapsverlof bijvoorbeeld aan tot 100%. Je werkgever kan je vragen hierover beantwoorden.
De Wet betaald ouderschapsverlof is per 2 augustus 2022 in werking getreden als uitwerking van een Europese richtlijn. Werknemers kunnen sinds deze datum betaald ouderschapsverlof opnemen. Deze nieuwe betaalde verlofvorm leidt tot veel vragen van zowel werkgevers als werknemers. De wet is bedoeld om ouders meer tijd te geven om met hun pasgeboren kind te doorbrengen en dat beide ouders dit kunnen doen.
Bij het aanvragen van ouderschapsverlof zijn er een aantal belangrijke punten die je moet overwegen. Het is belangrijk om rekening te houden met de invloed op je inkomen, vakantiegeld, en pensioenopbouw. Tijdens het betaald ouderschapsverlof loopt de vakantieopbouw gewoon door. Het UWV betaalt de uitkering inclusief de vakantiebijslag.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Dat betekent: minimaal 1 en maximaal 9 x het aantal uren dat een ouder totaal per week werkt. Werkt de ouder 32 uur per week, dan moet die minimaal 32 uur verlof opnemen en mag die maximaal 9 x 32 uur opnemen, dus 288 uur.
De ouder kan de verlofuren verspreid of aaneengesloten opnemen. Verspreid kan bijvoorbeeld een aantal uren per dag zijn, verdeeld over meerdere weken. Of een aantal uren per week gedurende meerdere weken. Aaneengesloten kan zijn: 1 of meerdere volledige werkweken achter elkaar. Bijvoorbeeld 1 of meerdere werkweken van 28 uur of 40 uur achter elkaar, afhankelijk van hoeveel uren de ouder normaal gesproken per week werkt.
Het is niet mogelijk om een halve werkweek betaald ouderschapsverlof aan te vragen. De ouder kan onbetaald ouderschapsverlof wel per halve werkweek opnemen.
Als je werkloos raakt, stopt het betaald ouderschapsverlof op de 1e dag van je werkloosheid. Ouderschapsverlof tijdens een re-integratieproces is mogelijk, maar kan problemen geven bij je re-integratie. De bedrijfsarts of arbodienst kan in eerste instantie adviseren of het verlof de re-integratie in de weg staat.
Als je tijdens je ouderschapsverlof met zwangerschapsverlof gaat, kun je het ouderschapsverlof onderbreken of stoppen. Dit kun je in overleg met je werkgever regelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de invloed op je inkomen en pensioenopbouw.
Dat je afwezig bent (geweest) door ouderschapsverlof, mag voor je manager geen reden zijn om jou te weigeren vakantie-uren op te nemen. Het is belangrijk om dit duidelijk te maken aan je werkgever, zodat er geen problemen ontstaan.
Tijdens betaald en onbetaald ouderschapsverlof verandert er niets in de opbouw van je pensioen. P-Direkt houdt gewoon het werknemersdeel van de pensioenpremie in op je salaris. Daardoor kun je uitkomen op een negatief salaris als je een hele maand vrij neemt en hiervoor uitsluitend onbetaald ouderschapsverlof opneemt. Je zou voor die maand dan eigenlijk bijbetalen. Negatief salaris kan oplopen als je meer maanden achter elkaar onbetaald ouderschapsverlof opneemt. P-Direkt verrekent het tekort zodra je weer genoeg salaris krijgt om het werknemersdeel van je pensioenpremie te betalen.
Ouderschapsverlof is een belangrijk recht voor ouders die in loondienst werken. Het stelt ouders in staat om tijd met hun kind(eren) door te brengen tot hun achtste levensjaar. Bij het aanvragen van ouderschapsverlof moet je rekening houden met de vereisten, de regels rond betaald en onbetaald verlof, en de invloed op inkomen en pensioenopbouw. Het is belangrijk om samen te werken met je werkgever om het verlof op een manier in te delen die past bij de werkdienstorganisatie. Met een goed overleg kun je ervoor zorgen dat je zowel je kind als je werk goed kunt combineren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet