De Staatscommissie Herijking Ouderschap: Samenvatting en Aanbevelingen
juli 1, 2025
Het betaald ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidsrechten in Nederland. Sinds 2 augustus 2022 is er een nieuwe wet ingegaan, de Wet betaald ouderschapsverlof, die ervoor zorgt dat ouders in het eerste levensjaar van hun kind recht hebben op een deel van hun loon tijdens hun ouderschapsverlof. Deze wet is geregeld in de Wet arbeid en zorg (Wazo) en de Wet flexibel werken. In dit artikel wordt uitgelegd wat betaald ouderschapsverlof is, hoe het werkt en welke rechten ouders hiermee hebben.
Betaald ouderschapsverlof is een vorm van verlof dat ouders kunnen opnemen tijdens het eerste levensjaar van hun kind. Het is een aanvulling op de wettelijke verlofregelingen zoals zwangerschapsverlof, geboorteverlof en calamiteitenverlof. De wet zorgt ervoor dat ouders in het eerste jaar van hun kind recht hebben op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens deze periode ontvangen ouders een uitkering van het UWV van 70 procent van hun loon. Dit is maximaal 70 procent van het maximum dagloon. Na de 9 weken betaald ouderschapsverlof mag de werknemer nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit mag ook op een later moment, maar vóór het kind acht jaar is.
Ouders kunnen 9 weken betaald ouderschapsverlof krijgen. Om een uitkering te ontvangen moeten de 9 weken verlof opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind. Na de 9 weken betaald verlof, mag je werknemer nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit mag ook op een later moment, maar vóór het kind acht jaar is.
Het betaald ouderschapsverlof wordt aangevraagd via het UWV. De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via de werkgever. Op de website van het UWV kun je sinds augustus 2022 hiervoor een digitaal formulier invullen. De aanvraag doe je pas na de opname van het ouderschapsverlof. Ook in 2025 kun je ouderschapsverlof aanvragen voor je werknemers.
Tijdens betaald ouderschapsverlof bouwt je werknemer geen vakantiedagen op. Het opnemen van betaald ouderschapsverlof heeft geen effect op de vakantiedagen van je werknemer. De opgenomen periode gaat dus niet af van zijn saldo aan wettelijke vakantiedagen. Tijdens betaald ouderschapsverlof bouwt je werknemer ook nieuwe vakantiedagen op. Het gaat in ieder geval om de wettelijke vakantiedagen. Over bovenwettelijke vakantiedagen kunnen andere afspraken gelden. Bij onbetaald ouderschapsverlof bouwt je werknemer geen vakantie op.
Het aantal ouderschapsverlofuren hangt af van je arbeidsduur. Per kind tot acht jaar heeft u in totaal recht op: - betaald ouderschapsverlof van dertien weken (dertien keer uw arbeidsduur) - Hiervan mag u negen weken opnemen met 100% doorbetaling van uw maandinkomen tijdens het eerste levensjaar van uw kind of het eerste jaar dat het kind door adoptie of pleegzorg in uw gezin is gekomen. - Over de rest van uw betaald ouderschapsverlof krijgt u 75% van uw maandinkomen. Dit kan gaan over vier tot dertien weken. Dat hangt ervan af hoeveel 100% doorbetaald ouderschapsverlof u heeft opgenomen in het eerste jaar. - onbetaald ouderschapsverlof van dertien weken (dertien keer uw arbeidsduur)
Je hebt recht op onbetaald ouderschapsverlof tot je kind acht jaar is. Dit geldt voor ouders en verzorgers. Je krijgt de eerste 9 weken betaald ouderschapsverlof. Behalve als in je contract of cao staat dat je langer betaald verlof krijgt.
De Wet betaald ouderschapsverlof zorgt ervoor dat werknemers geld ontvangen tijdens een deel van hun verlof als ouders. Voorheen was ouderschapsverlof nog onbetaald. De wetswijziging volgt op een Europese richtlijn die voorschrijft dat lidstaten moeten zorgen voor twee maanden betaald ouderschapsverlof. Landen krijgen drie jaar de tijd om dit te regelen.
De nieuwe wet is van kracht sinds 2 augustus 2022. De wet zorgt ervoor dat ouders in het eerste levensjaar van hun kind recht hebben op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens deze periode ontvangen ouders een uitkering van het UWV van 70 procent van hun loon. Dit is maximaal 70 procent van het maximum dagloon. Na de 9 weken betaald verlof, mag de werknemer nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit mag ook op een later moment, maar vóór het kind acht jaar is.
De belangrijkste voorwaarden voor ouderschapsverlof zijn: - Je kind is jonger dan 8 jaar. Behalve als er een andere leeftijd in je cao staat. - Je bent de ouder, adoptieouder, pleegouder of stiefouder van het kind. Of je bent verzorger. - Als je verzorger bent, moet het kind op je adres staan ingeschreven bij de gemeente.
De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via de werkgever. Op de website van het UWV kun je sinds augustus 2022 hiervoor een digitaal formulier invullen. De aanvraag doe je pas na de opname van het ouderschapsverlof. Ook in 2025 kun je ouderschapsverlof aanvragen voor je werknemers.
Tijdens betaald en onbetaald ouderschapsverlof verandert er niets in de opbouw van je pensioen. P-Direkt houdt gewoon het werknemersdeel van de pensioenpremie in op je salaris. Daardoor kun je uitkomen op een negatief salaris als je een hele maand vrij neemt en hiervoor uitsluitend onbetaald ouderschapsverlof opneemt. Je zou voor die maand dan eigenlijk moeten bijbetalen. Negatief salaris kan oplopen als je meer maanden achter elkaar onbetaald ouderschapsverlof opneemt. P-Direkt verrekent het tekort zodra je weer genoeg salaris krijgt om het werknemersdeel van je pensioenpremie te betalen.
In de CAO Rijk is een nieuwe regeling afgesproken om de huidige cao-regeling en de nieuwe wettelijke regeling voor betaald ouderschapsverlof samen te voegen. Dit komt op het volgende neer: - Je hebt nog steeds recht op betaald ouderschapsverlof voor 13 van de 26 weken. - Je ontvangt 100% van je maandinkomen tijdens opname van de 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof. - Voor de resterende periode betaald ouderschapsverlof ontvang je 75% van je maandinkomen. Dit kan gaan over een periode van 4 tot 13 weken. Dit hangt af van je opname van wettelijk betaald ouderschapsverlof in het 1e levensjaar van je kind of in het 1e jaar dat een kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is opgenomen.
Betaald ouderschapsverlof is een belangrijk onderdeel van de arbeidsrechten in Nederland. Sinds 2 augustus 2022 is er een nieuwe wet ingegaan, de Wet betaald ouderschapsverlof, die ervoor zorgt dat ouders in het eerste levensjaar van hun kind recht hebben op een deel van hun loon tijdens hun ouderschapsverlof. Deze wet is geregeld in de Wet arbeid en zorg (Wazo) en de Wet flexibel werken. In dit artikel is uitgelegd wat betaald ouderschapsverlof is, hoe het werkt en welke rechten ouders hiermee hebben.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet