logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap en de rol van de politie bij het nakomen van de omgangsregeling

Inleiding

De rol van ouderschap en de omgangsregelingen zijn essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, vooral in situaties van scheiding of conflict tussen ouders. De politie speelt een cruciale rol bij het handhaven van de wettelijke regels rond omgangsregelingen en het veiligstellen van het belang van het kind. In dit artikel worden de rechten en plichten van ouders, de regels rond ouderschapsverlof voor politiebedienden, en de rol van de politie bij het niet-nakomen van een omgangsregeling uitgebreid besproken. De informatie is gebaseerd op de bronnen en bevat alleen feiten die expliciet in de geleverde gegevens staan.

Ouderschap en de rechten van ouders

Een ouder met gezag is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Dit omvat het waarborgen van het welzijn van het kind, het bevorderen van de band met de andere ouder, en het nemen van belangrijke beslissingen voor het kind. Ouders met gezag moeten ook zorgen dat het kind zich ontwikkelt en hun persoonlijkheid kan ontwikkelen. Ze mogen het kind niet mishandelen.

De wet bepaalt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen tot de leeftijd van 21 jaar. Ook na een scheiding of het opheffen van een geregistreerd partnerschap moeten ouders hun verantwoordelijkheden blijven nagekomen. Kinderen tot 18 jaar moeten onderhouden worden. Kinderen van 18 tot 21 jaar moeten onderhouden worden, mits ze nog niet in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien.

De rechten van ouders om met hun kind om te gaan worden bepaald door het ouderlijk gezag. Het ouderlijk gezag kan gezamenlijk zijn, waarbij beide ouders verantwoordelijk zijn voor het kind, of eenzijdig, waarbij slechts één ouder verantwoordelijk is. In het geval van gezamenlijk gezag moet de ouder die het kind opvoedt het andere gezag respecteren en de band met de andere ouder bevorderen.

Ouderschapsverlof voor politiebedienden

Politiemedewerkers hebben wettelijk recht op ouderschapsverlof, dat wordt geregeld door de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) en de CAO Politie. Voor elk kind jonger dan 8 jaar kun je als ouder (zowel vader als moeder) ouderschapsverlof opnemen. Ook voor een adoptie-, stief- of pleegkind dat op jouw adres ingeschreven staat.

Vanaf 2023 krijgen politiebedienden in het eerste levensjaar van het kind 9 weken betaald ouderschapsverlof, dat volledig wordt doorbetaald. Daarnaast hebben ze recht op 13 weken betaald ouderschapsverlof, waarbij 75% van hun bezoldiging (salaris en toeslagen) wordt doorbetaald. Desgewenst kun je daarna nog maximaal 13 weken onbetaald verlof opnemen.

Het ouderschapsverlof kan flexibel worden opgenomen, ook in enkele uren per dag. De werknemer moet dit minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aangeven. De werkgever mag het verlof niet weigeren. De overige 17 weken van het wettelijke ouderschapsverlof zijn onbetaald, zoals geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO).

De rol van de politie bij omgangsregelingen

Bij problemen met de uitvoering van de omgangsregeling kan de politie ingeschakeld worden. De politie schakelt altijd met partners, zoals Veilig Thuis, en kan in geval van acuut onveilige situaties of als het strafrecht kan bijdragen aan de veiligheid van betrokkenen, strafrechtelijk onderzoek doen.

Een ouder kan aangifte doen als de ex-partner een kind bij hem of haar weghoudt en zo de omgangsregeling bewust dwarsboomt. Het niet meenemen van een kind door de verzorgende ouder levert – mits sprake is van gezamenlijk gezag – het strafbare feit van artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht op. Hierop kan strafrechtelijk ingegrepen worden.

De politie heeft geen directe bevoegdheid om een kind fysiek van de ene ouder naar de andere te halen. De rol van de politie is in de eerste plaats om te onderzoeken of sprake is van een strafbaar feit en eventueel te ondersteunen bij de uitvoering van een rechterlijke uitspraak. In geval van een niet-nagekomen omgangsregeling kan de politie ook bemiddelend optreden, mits er sprake is van een wettelijke uitspraak.

Aangifte bij niet-nakoming van de omgangsregeling

Als de omgangsregeling niet wordt nagekomen, kan de betrokken ouder aangifte doen bij de politie. Dit geldt wanneer er sprake is van een strafbaar feit, zoals het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag.

Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden. Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind, zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort. Het kind opvoeden en verzorgen is een verantwoordelijkheid van de ouders. Ze moeten ervoor zorgen dat het kind zich ontwikkelt en hun persoonlijkheid kan ontwikkelen. Ze mogen het kind niet mishandelen. En ze moeten de band van het kind met de andere ouder bevorderen.

Als de omgangsregeling niet wordt nagekomen, kan dit leiden tot psychische schade bij het kind. De niet-nakoming van de omgang kan bijdrragen aan het verlies van contact met de andere ouder, wat blijvende gevolgen kan hebben. Dit kan in bepaalde gevallen als (voortdurende) psychische kindermishandeling worden aangemerkt.

Aanbevelingen bij niet-nakoming van de omgangsregeling

Bij een niet-nakoming van de omgangsregeling is het belangrijk om rustig en beheerst te blijven. De kans dat de politie een kind gaat ophalen bij de niet meewerkende ouder is minimaal. Het is ook de vraag of dit goed zou zijn voor het kind. Het zou in sommige gevallen wel helpen als de politie een bemiddelende rol speelt op het moment dat een uitspraak niet wordt nageleefd.

Er zijn ervaringsregels die kunnen helpen bij het omgaan met een niet-nakoming. Blijf bijvoorbeeld rustig en laat je niet uit de tent lokken. Ga niet naar het huis van de betreffende ouder toe, en reageer proportioneel op de situatie. Indien nodig, kun je hulp vragen bij een adviesbureau, zoals Veilig Thuis of de Kinderombudsman.

De rol van de rechter en de wetgeving

De rechter kan in geval van niet-nakoming van de omgangsregeling ingrijpen. De omgangsregeling is een wettelijk bindende overeenkomst, en indien het ouderschapsplan niet wordt nagekomen, kan dit worden aangevochten bij de rechter. In sommige gevallen kan de politie hierbij helpen, mits er sprake is van een wettelijke uitspraak.

De wet bepaalt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Ze moeten ervoor zorgen dat het kind zich ontwikkelt en hun persoonlijkheid kan ontwikkelen. Ze mogen het kind niet mishandelen. En ze moeten de band van het kind met de andere ouder bevorderen.

Conclusie

Ouderschap en de omgangsregelingen spelen een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. De politie heeft een beperkte rol bij het handhaven van de omgangsregelingen, maar kan wel helpen bij het oplossen van conflicten en het ondersteunend optreden bij de uitvoering van een rechterlijke uitspraak. Ouderschapsverlof voor politiebedienden is goed geregeld en biedt een gunstige regeling voor ouders. Bij niet-nakoming van de omgangsregeling is het belangrijk om rustig en beheerst te blijven, en eventueel hulp in te schakelen bij adviesbureaus. De wetgeving zorgt voor een duidelijke regeling rond de verantwoordelijkheden van ouders en de rol van de rechter bij het oplossen van conflicten.

Bronnen

  1. Wat doet de politie bij problemen met de omgangsregeling?
  2. Ouderschapsverlof bij politie
  3. Wat kan ik doen als ik mijn kind niet mee mag nemen?
  4. De omgangsregeling wordt niet nageleefd. Kan ik aangifte doen?
  5. Nieuwe regels voor ouderschap: wat ouders moeten weten
  6. Aangifte bij niet-nakoming omgang
  7. Veiligheid voorop: de rol van de politie bij omgangsregelingen
  8. Betaald ouderschapsverlof politie
  9. Wet betaald ouderschapsverlof
  10. Ouderschapsverlof bij de politie
  11. Omgangsregeling wordt niet nagekomen: wat nu?
  12. Recht op omgang: wat is een omgangsregeling?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven