De Sims 4: Ouderschap – Een virtuele kijk op opvoeding en gezinsdynamiek
juli 1, 2025
In de huidige maatschappelijke context is het belang van actief ouderschap steeds meer in het oog gekomen, vooral in het onderwijsongeveld. Actief Ouderschap is een organisatie die zich inzet voor de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties, met als doel de ontwikkeling en het welzijn van kinderen te bevorderen. Deze samenwerking wordt benaderd via een planmatige aanpak, bestaande uit zeven stappen, gericht op individuele professionals, ouders, organisaties, gemeenten en besturen. De organisatie is in 2010 opgericht als een stichting met een ideële achtergrond en is sindsdien uitgegroeid tot een kenniscentrum voor ouderparticipatie.
Actief Ouderschap stelt zichzelf als doel om ouders actief te betrekken bij het leerproces van hun kinderen. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, zoals het uitnodigen van ouders om de stamgroep van hun kind, vriendjes en vriendinnetjes en andere ouders te leren kennen. Ouders kunnen actief bijdragen aan projecten, hun expertise delen, en helpen bij activiteiten zoals hoofdluiscontrole, klassenouder zijn, of het organiseren van evenementen. De bijdragen van ouders verrijken de leerervaringen van kinderen door hun (be)leefwereld te verbreden.
Een belangrijk aspect van actief ouderschap is het bevorderen van zowel didactisch als pedagogisch partnerschap. Dit houdt in dat professionals ouders informeren over wat er op onderwijskundig gebied met de kinderen wordt gedaan en hoe ouders hun kind hierin kunnen begeleiden. Pedagogisch partnerschap richt zich meer op de opvoedkundige aspecten. Door deze vormen van partnerschap te stimuleren, wordt een sterkere band tussen ouders en school gecreëerd, wat resulteert in een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.
Er zijn verschillende vormen waarin ouders hun kinderen kunnen opvoeden. Het meest voorkomende is co-ouderschap, waarbij beide ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Dit betekent dat ze samen belangrijke beslissingen nemen en activiteiten plannen. Co-ouderschap wordt gekenmerkt door regelmatige communicatie, samenwerking en het delen van ervaringen met de kinderen.
Parallel ouderschap daarentegen, is een vorm waarin de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.
Ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het gezond opgroeien van kinderen. Elk kind verdient de best mogelijke start en een optimale kans op een gezonde ontwikkeling. Dit vraagt om krachtig ouderschap, waarin interactie tussen ouder en kind en tussen ouders onderling centraal staat. Ouderschap heeft impact op de persoon zelf, de partnerrelatie en ook het sociale leven en carrière. Kennis over ouderschap biedt inzicht in wat professionals kunnen doen om ouders te kunnen ondersteunen.
De ouderschapstheorie van Alice van der Pas helpt bij het begrijpen van de complexiteit van ouderschap. Deze theorie geeft handvatten voor professionals en ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouderschap. In de maatschappij is veel aandacht voor het opvoeden van kinderen. Dat komt ook overeen met de vele kennis die er bestaat over de ontwikkeling van kinderen. Deze kennis heeft invloed op de beleving van het ouderschap. Hier is nog weinig over bekend en dus verdient dit thema aandacht.
Actief Ouderschap is een organisatie die zich inzet voor de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties, met als doel de ontwikkeling en het welzijn van kinderen te bevorderen. De samenwerking wordt benaderd via een planmatige aanpak, bestaande uit zeven stappen, gericht op individuele professionals, ouders, organisaties, gemeenten en besturen. De organisatie is in 2010 opgericht als een stichting met een ideële achtergrond en is sindsdien uitgegroeid tot een kenniscentrum voor ouderparticipatie.
Deze samenwerking wordt benaderd via een planmatige aanpak, bestaande uit zeven stappen, gericht op individuele professionals, ouders, organisaties, gemeenten en besturen. De organisatie is in 2010 opgericht als een stichting met een ideële achtergrond en is sindsdien uitgegroeid tot een kenniscentrum voor ouderparticipatie. De organisatie is geregistreerd bij het CRKBO, wat betekent dat zij voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen voor scholingsactiviteiten en daardoor geen BTW hoeft te rekenen.
Ouderschapsbemiddeling is een vorm van hulp die ouders helpt bij het oplossen van conflicten en het vinden van een basis en vorm van goed ouderschap na een scheiding, die in het belang van het kind is en waar beide ouders zich in kunnen vinden. De samenwerking tussen ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. In een aantal gevallen is ouderschapsbemiddeling en -begeleiding noodzakelijk, omdat de strijd tussen ouders te lang doorgaat en kinderen er echt schade door oplopen. Doorgaans neemt een verwijzer hierover contact met ons op.
Het doel van ouderschapsbemiddeling en -begeleiding is het vinden van een basis en vorm van goed ouderschap na een scheiding, die in het belang van het kind is en waar beide ouders zich in kunnen vinden. We werken samen toe naar een situatie waarin de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding en er zoveel mogelijk rust komt voor de ouders.
Ouders voelen zich gehoord en gezien als ze serieus worden genomen wanneer er zorg en ondersteuning nodig is voor hun kind. De ouderschapstheorie van Alice van der Pas helpt daarbij. Voor professionals om (beter) aan te sluiten bij ouders en voor ouders om beter te begrijpen wanneer ze zich geholpen voelen. In de maatschappelijke context is het belang van actief ouderschap steeds meer in het oog gekomen, vooral in het onderwijsongeveld.
Ouderschap kent drie belangrijke componenten: het vermogen om te communiceren, het vermogen om samen te werken en het vermogen om te luisteren. Deze componenten zijn cruciaal voor het welzijn van zowel ouders als kinderen. Effectieve levensvaardigheden omvatten zelfbewustzijn, zelfmanagement, maatschappelijk bewustzijn, relatievaardigheden en verantwoordelijke besluitvorming. Ouders die over deze vaardigheden beschikken, zijn beter in staat om met dagelijkse uitdagingen om te gaan, stress te reguleren en positieve relaties met hun kinderen op te bouwen.
Actief Ouderschap is een belangrijke organisatie die zich inzet voor de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties, met als doel de ontwikkeling en het welzijn van kinderen te bevorderen. De samenwerking wordt benaderd via een planmatige aanpak, bestaande uit zeven stappen, gericht op individuele professionals, ouders, organisaties, gemeenten en besturen. De organisatie is in 2010 opgericht als een stichting met een ideële achtergrond en is sindsdien uitgegroeid tot een kenniscentrum voor ouderparticipatie. De rol van ouders in het onderwijs is onmisbaar, en de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet