logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap na scheiding: de invloed van een stabiele omgeving op kinderen in Drenthe

Een scheiding is een complexe situatie die zowel voor ouders als kinderen grote gevolgen kan hebben. In Drenthe wordt benadrukt dat een stabiele omgeving essentieel is voor de emotionele en psychosociale ontwikkeling van kinderen. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de rol van co-ouderschap, de invloed van de leeftijd van het kind, en het belang van een goed ouderschapsplan. Daarnaast worden praktische aanbevelingen gegeven over hoe ouders na een scheiding effectief met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Ouderschap na scheiding: een complexe situatie

Een complexe scheiding is een situatie waarin ouders door veel ruzies het geluk van de kinderen vergeten. Soms wordt zo'n scheiding een vechtscheiding genoemd. De ruzie lijkt belangrijker te zijn dan een fijne omgeving voor het kind én de ouder. Door het geruzie wordt er vergeten wat kinderen én ouders nou eigenlijk nodig hebben. Van een complexe scheiding heeft een kind veel meer last dan van een scheiding waar de ouders redelijk of goed contact hebben. De ruzies tussen ouders kunnen zo heftig zijn en lang duren, dat het voor kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze gedwongen worden om partij te kiezen voor een van de ouders. Dat is heel moeilijk voor kinderen, want ze zijn van nature loyaal aan allebei de ouders. Het kan ook zijn dat ze de andere ouder niet meer willen zien. Of ze gaan zich juist als ouder gedragen naar een of beide ouders.

De rol van co-ouderschap

Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij ouders samen de zorg en opvoeding van hun kinderen blijven delen. In Drenthe wordt deze vorm van ouderschap vaak aangeraderd, aangezien het helpt om de relatie met het kind stabiel te houden. Volgens de bronnen is co-ouderschap niet eenvoudig, aangezien het een goede samenwerking en communicatie vereist tussen de ouders. In Drenthe biedt Parentshouse ondersteuning om dit proces te faciliteren, zowel in het opzetten van een stabiele woonomgeving als bij het opstellen van een goed ouderschapsplan.

Er zijn wel bepaalde voorwaarden die aan co-ouderschap moeten voldoen. Bijvoorbeeld moet de ouderrelatie tussen de ex-partners goed zijn, zodat er effectief over de kinderen kan worden gesproken. Ook is het belangrijk dat beide ouders dichtbij wonen, zodat de kinderen comfortabel kunnen blijven wonen en hun school kan blijven volgen. Bovendien moet er sprake zijn van een duidelijke verdeling van taken, zoals het verzorgen van de kinderen, het betalen van kosten, en het afspelen van vakanties.

De invloed van de leeftijd van het kind

De leeftijd van het kind speelt een cruciale rol bij het bepalen van de meest geschikte omgangsregeling na een scheiding. In Drenthe wordt aangegeven dat kinderen in de tweede helft van de basisschool (8-12 jaar) vaak het beste met een scheiding kunnen omgaan. In deze fase is het kind al redelijk stabiel en heeft het een eigen leventje buiten het ouderlijk huis. Het kind heeft vooral de emotionele steun van de ouders nodig, maar begrijpt ook al veel van de situatie. Een andere leeftijdsfase waarin kinderen redelijk goed met een scheiding kunnen omgaan, is de late puberteit (14-12 jaar). Kinderen op die leeftijd hebben al een behoorlijke emotionele afstand van hun ouders. Ze begrijpen beter waarom je als partners scheidt. Ze hebben daar zelf ook een mening over. Ze staan niet meer als machteloze slachtoffers toe te kijken wat er allemaal gebeurt.

Het belang van een goed ouderschapsplan

Een goed ouderschapsplan is essentieel voor een goede omgangsregeling. In Drenthe zijn er meerdere programma’s en organisaties die ouders ondersteunen bij het opstellen van een goede omgangsregeling. Bijvoorbeeld biedt Elker Jeugdhulp & Onderwijs een traject aan dat ouders helpt om hun communicatie en samenwerking te verbeteren. Dit programma bestaat uit 8 tot 12 gesprekken waarin ouders leren om op een positieve en respectvolle manier met elkaar te communiceren. Daarnaast biedt Farent ondersteuning aan ouders en kinderen bij allerlei vragen rondom relaties en scheiding. Het programma bevat onder andere activiteiten zoals de spel- en lotgenotengroep Kind in Echtscheiding (KIES) voor kinderen en de cursus Positief Opvoeden na Scheiding voor gescheiden ouders.

In Drenthe is het belangrijk om te weten dat een ouderschapsplan niet alleen geldt voor getrouwde ouders, maar ook voor niet-getrouwde ouders. Het is daarom verstandig om hierover zoveel mogelijk te overleggen met de andere ouder. In een ouderschapsplan maken jullie afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de omgangsregeling, de manier waarop jullie elkaar informeren over de kind(eren), de kosten van de verzorging en opvoeding, de inschrijving van de kind(eren) in de basisregistratie personen, hoe je overleg pleegt als ex-partners over belangrijke zaken die jullie kind(eren) aangaan, etc. Ook hoe jullie de kinderen betrokken hebben bij het tot stand komen van het ouderschapsplan wordt hierin opgenomen.

Praktische aanbevelingen voor ouders

Na een scheiding is het belangrijk om een stabiele omgeving te bieden aan het kind. Dit kan worden gedaan door de kinderen te laten weten dat de ouderrelatie blijft bestaan. Je blijft immers beiden de ouders van jullie kinderen. Het is daarom van uitermate groot belang dat tijdens de mediation aandacht wordt besteed aan het zo goed mogelijk afhechten van die partnerrelatie, zodat de ouderrelatie in het belang van de kinderen goed verloopt na de scheiding.

Er zijn verschillende manieren om kinderen te helpen met het verwerken van een scheiding. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn met het kind en te vertellen dat jullie gaan scheiden. Betrek het kind niet in het conflict. Je kind moet weten dat jullie beiden van hem/het houden. Het is ook belangrijk om duidelijk te zijn over wat de scheiding voor het kind betekent. Geef het kind de ruimte om daarin zijn eigen weg te vinden. Praat met het kind. Kinderen hebben het recht om hun mening te geven. Laat ook zien hoe de mening van het kind meetelt bij jullie scheiding.

Hulp en ondersteuning voor ouders en kinderen

In Drenthe zijn er meerdere programma’s en organisaties die ouders ondersteunen bij het opstellen van een goede omgangsregeling. Bijvoorbeeld biedt Elker Jeugdhulp & Onderwijs een traject aan dat ouders helpt om hun communicatie en samenwerking te verbeteren. Dit programma bestaat uit 8 tot 12 gesprekken waarin ouders leren om op een positieve en respectvolle manier met elkaar te communiceren. Daarnaast biedt Farent ondersteuning aan ouders en kinderen bij allerlei vragen rondom relaties en scheiding. Het programma bevat onder andere activiteiten zoals de spel- en lotgenotengroep Kind in Echtscheiding (KIES) voor kinderen en de cursus Positief Opvoeden na Scheiding voor gescheiden ouders.

In Drenthe is het belangrijk om te weten dat er ook sprake is van een Gezinscoach, die ouders helpt bij het opstellen van een goed ouderschapsplan en het verminderen van conflicten. Deze hulpverlening wordt aangeboden in verschillende regio’s, waaronder Drenthe. Ook biedt Parentshouse ondersteuning om dit proces te faciliteren, zowel in het opzetten van een stabiele woonomgeving als bij het opstellen van een goed ouderschapsplan.

Conclusie

Een scheiding is een complexe situatie die zowel voor ouders als kinderen grote gevolgen kan hebben. In Drenthe wordt benadrukt dat een stabiele omgeving essentieel is voor de emotionele en psychosociale ontwikkeling van kinderen. Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij ouders samen de zorg en opvoeding van hun kinderen blijven delen. De leeftijd van het kind speelt een cruciale rol bij het bepalen van de meest geschikte omgangsregeling. Een goed ouderschapsplan is essentieel voor een goede omgangsregeling. In Drenthe zijn er meerdere programma’s en organisaties die ouders ondersteunen bij het opstellen van een goede omgangsregeling. Daarnaast is het belangrijk om open en eerlijk te zijn met het kind en te vertellen dat jullie gaan scheiden. Het is ook belangrijk om duidelijk te zijn over wat de scheiding voor het kind betekent. Geef het kind de ruimte om daarin zijn eigen weg te vinden. Praat met het kind. Kinderen hebben het recht om hun mening te geven. Laat ook zien hoe de mening van het kind meetelt bij jullie scheiding.

Bronnen

  1. Parentshouse Zutphen
  2. SAUL - Hulp bij scheiding en omgang
  3. Ouderschap na scheiding in Drenthe: Belang van een stabiele omgeving voor kinderen
  4. Ouderschap en scheiding
  5. Scheidingsmediator Drenthe - Scheiding met kinderen
  6. Ouderschap en vechtscheiding
  7. Scheidingsmediator Drenthe
  8. Zorgzaam scheidingsproces

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven